Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες ενώ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον Αμερικανό πρέσβη Τσούνις χτες ο Στ. Κασσελάκης

Συνεχίζεται το κύμα φυγής από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρούσε να υποβαθμίσει το εύρος των αποχωρήσεων γράφοντας για προπαγάνδα των ΜΜΕ, γινόταν γνωστό ότι η νεολαία του κόμματος διαλύεται επί της ουσίας, με την αποχώρηση 32 εκ των 51 μελών του Κεντρικού της Συμβουλίου, ενώ το βήμα εξόδου έκαναν 50 πανεπιστημιακοί, μέλη της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης, 86 μέλη των οργανώσεων Αγίας Παρασκευής και Φιλοθέης, Ψυχικού, Νέου Ψυχικού, 24 στελέχη της Οργάνωσης Μεσσηνίας, μεταξύ των οποίων ο συντονιστής της κ.λπ.

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι ο καθορισμός των επόμενων βημάτων των βουλευτών που αποχώρησαν, καταρχάς με την επιλογή επικεφαλής. Ολα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης και σε δεύτερο χρόνο η ανακοίνωση του νέου σχήματος που θα αποτελέσει το όχημα για την πορεία τους προς τις ευρωεκλογές.

Ολα αυτά ενόσω πυκνώνουν οι φήμες για προσέγγισή τους με το ΠΑΣΟΚ. Σε άρθρο του στο «Βήμα» ο Αλ. Χαρίτσης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται την προσέγγιση γράφοντας ότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ από τη νέα ηγεσία «αναδεικνύει την ανάγκη για μια διαφορετική - σε ύφος και κυρίως σε περιεχόμενο - πολιτική στον χώρο της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και συνολικά της προοδευτικής παράταξης».

Την ίδια ώρα ο Στ. Κασσελάκης απαντούσε θετικά στην πρόσκληση του Ν. Κοτζιά της κίνησης «Πράττω» για διάλογο και συνεργασία, ενώ χτες, συνέφαγαν στον Πειραιά.

Λίγοι αργότερα ο ο Στ. Κασσελάκης είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, στην πρεσβευτική κατοικία, όπου «συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις», με τον ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει να ανανεώσει τα ευρωατλαντικά διαπιστευτήρια, αφού σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ο Στ. Κασσελάκης «εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια. Υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές - αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτή στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και της άμυνάς της. Υπογράμμισε, τέλος την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα», χωρίς φυσικά καμία αναφορά σε παλαιστινιακό κράτος.

Οι διεργασίες εξάλλου, όπως φαίνεται, δεν είναι άσχετες με τις διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δηλωτικές οι επικρίσεις του Γ. Τσίπρα κατά όσων αποχώρησαν αλλά και του Ν. Μπίστη κατά του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Γ. Τσίπρας σε άρθρο του στην ΕφΣυν κατηγορεί τους αποχωρήσαντες ότι διακατέχονται από «βούληση για "Πρέσπες του Αιγαίου"» υποστηρίζοντας πως «(...) η τελευταία δεν έχει καμιά σχέση με το δούναι και λαβείν της ορίτζιναλ Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν διαφέρει από όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά με άλλο όνομα».

Η απάντηση ήρθε απ' τον Ν. Μπίστη, που σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποκαθηλώνει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέροντας ως παραδείγματα τέτοιας αποκαθήλωσης τα «δύο διαμάντια στο στέμμα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.

«Για τις Πρέσπες δεν έχει ακουστεί λέξη και μάλιστα ο Γιώργος Τσίπρας είπε να μην τολμήσουν να κάνουν Πρέσπες του Αιγαίου, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς με τον οποίο φλερτάρει η νέα ηγεσία είναι στην ίδια γραμμή της πατριωτικής αριστεράς», πρόσθεσε, παρότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν εκείνος που υπέγραψε τη Συμφωνία ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «μέλι» έσταζε προ μηνών και ο Κασσελάκης για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία, σε άλλη μια απόδειξη για το πόσο «χάος» χωρίζει τους... εντός και τους εκτός και μέχρι πρότινος εντός ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ