Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Στο επίκεντρο οι όροι για μια «επεξεργασία πολιτικής λύσης»

Διεθνή Διάσκεψη επαναφέρουν οι Ευρωπαίοι, ενιαία στάση του «ισλαμικού κόσμου» επιδιώκει ο Ερντογάν

Η 48ωρη παράταση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χτες έδωσε νέα ώθηση και στο παζάρι για την «επόμενη μέρα», στο οποίο όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα γυρεύουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις για την ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Ειρηνευτικής Διάσκεψης για το Μεσανατολικό, που αυτή τη φορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για τη Μεσόγειο, στη Βαρκελώνη, υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε δε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε κι αυτός διαρκή εκεχειρία «ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», εκφράζοντας μάλιστα λύπη για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ. Είπε ακόμα ότι ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος, όπως και ότι «οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν», αναμασώντας και ανέξοδες ενστάσεις για τους ισραηλινούς εποικισμούς.

Από τη μεριά τους, ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν και όλες τις τελευταίες μέρες να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ιεραρχώντας «την απελευθέρωση όλων των ομήρων», με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν να σχολιάζει - πριν ανακοινωθεί η παράταση της εκεχειρίας - ότι «εάν σταματήσει η παύση, η ευθύνη για αυτό βαραίνει τους ώμους της Χαμάς, όχι τους ώμους του Ισραήλ».

Στο ισπανικό ΥΠΕΞ η Ισραηλινή πρέσβειρα

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διαύλων που δυτικά επιτελεία επιδιώκουν να διατηρήσουν και με τον αραβικό κόσμο, είναι οι «τριβές» που εκφράστηκαν ανάμεσα στο Ισραήλ και Ισπανία - Βέλγιο, μετά τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, Πέδρο Σάντσεθ και Αλεξάντερ ντε Κροο, που ζήτησαν διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μίλησαν για «εντελώς απαράδεκτη δολοφονία αδιακρίτως αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αγοριών και κοριτσιών».

Μετά τον ΥΠΕΞ αντέδρασε σε αυτές και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κρίνοντας ότι «δεν αποδίδουν την πλήρη ευθύνη στη Χαμάς», με το ισπανικό ΥΠΕΞ να καλεί την πρέσβειρα του Ισραήλ στη Μαδρίτη Rodica Radian-Gordon, για να ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έστρεψε όμως τα «βέλη» του και κατά του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, όταν σχολιάζοντας την απελευθέρωση από τη Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής, είπε ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν κατηγόρησε τον Βαράντκαρ ότι ...έχασε «την ηθική (του) πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!», όπως και ότι προσπαθεί «να νομιμοποιήσει» τη Χαμάς και να προσδώσει «κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Ολα αυτά ενώ, από το βήμα του Φόρουμ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ, δήλωσε ότι η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τις ζωές Παλαιστινίων και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, στον οποίο επισήμανε - σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας - τη σημασία της κοινής στάσης του ισλαμικού κόσμου στις εξελίξεις. Σημειωτέον ότι σήμερα ο Ραϊσί αναμένεται στην Αγκυρα, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των δύο χωρών.

Αύριο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία της Κίνας (αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου για τον Δεκέμβρη), που ελπίζει με αυτή τη συνεδρίαση «να συμβάλει στην κήρυξη εκεχειρίας».

Ολα αυτά ενώ ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζάρικ, δήλωσε ότι η βοήθεια που το τελευταίο 4ήμερο άρχισε να φτάνει σε ορισμένες βόρειες περιοχές όπου η παράδοσή της είχε διακοπεί για βδομάδες, «μόλις και μετά βίας ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων», αφού «η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Τουρκική «εκστρατεία» για τη Γάζα

Ολα αυτά ενώ στα τέλη της περασμένης βδομάδας δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνέντευξη Τύπου από οργανώσεις που ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν τη «Διεθνή Εκστρατεία για τη Διάσωση της Γάζας» (συμμετέχουν και οργανώσεις που συνδέθηκαν με τη γνωστή υπόθεση του «Mavi Marmara», από το 2010). Εκπρόσωποι της «Εκστρατείας» δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί δύο πλοία από την Αλγερία και ένα πλοίο από την Υεμένη, ότι τώρα προχωρά η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών και ότι σκοπός είναι τα πλοία να φύγουν για Γάζα Δεκέμβριο ή Ιανουάριο. Ανέφεραν ακόμα ότι πολλοί γιατροί προσφέρθηκαν να μεταβούν εθελοντικά στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο σχετικής προσπάθειας που ξεκίνησαν η Διεθνής Ενωση Ιατρών και το τουρκικό συνδικάτο ιατρών και υγειονομικών TABIP-SEN, με σύνθημα «Μια μέρα στη Γάζα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η «Εκστρατεία» αυτή δεν συνδέεται με τον πρόσφατα εμφανισθέντα ως διοργανωτή νηοπομπής 1.000 σκαφών από την Αλικαρνασσό (της Τουρκίας) στη Γάζα, Βολκάν Οκτσού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ