Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Επικίνδυνες αποφάσεις - κρίκος στην κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις πολύ επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, στις αποφάσεις αποτυπώνονται οι έντονοι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσία - Κίνα από την άλλη, και στους οποίους εμπλέκονται και δεκάδες άλλα κράτη, στο έδαφος της νέας, γενικευμένης, ακόμα πιο βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

«Γίνεται φανερό ότι οι επενδύσεις και η διαπάλη για τα οικονομικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι - χέρι με την ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών και τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Αξιοποιούν παλιά και νέα προσχήματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, άλλες ασύμμετρες απειλές, για να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά τους κατά των λαών», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ.

Και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ και διαχρονικά στηρίζουν όλες τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις, εμπλέκοντας τη χώρα μας ακόμα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει επικίνδυνες, επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών τους. Φέρει εγκληματικές ευθύνες, γιατί βάζει τον λαό μας στο μάτι του κυκλώνα, σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει για τα καλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Θάλασσας κλιμακώνονται η αντιπαράθεση και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές», τονίζει.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι «καταρρέουν οι αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το σύνθετο παζάρι που διεξάγεται προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του παζαριού, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζουν να βάλουν στην προκρούστεια κλίνη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προκειμένου να επιταχυνθούν οι γενικότερες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου υπό ευρωατλαντική εποπτεία».

Επισημαίνει ακόμα πως «τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτελούν κρίκο στην παραπέρα κλιμάκωση της επιθετικότητάς του, βάζοντας τους λαούς σε θανάσιμους κινδύνους. Η ατζέντα "NATO 2030", που στην ουσία αποτελεί το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, έρχεται να επικαιροποιήσει και να υλοποιήσει όλες τις προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος. Φανερώνεται η προσπάθεια να αναπτυχθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την υδρόγειο, ώστε πιο αποτελεσματικά να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις επενδύσεις έναντι των ανταγωνιστών του. Εκεί εντάσσεται η ανανέωση του δόγματος της "Στρατηγικής Αντίληψης", "Strategic Concept", αλλά και η "υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων", με στόχο την αποτροπή της επιρροής της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων κέντρων.

Ολες οι παραπάνω αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ έρχονται να "κουμπώσουν" με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ (...) Επιβεβαιώνεται πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ αποτελούν εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, καταλήγει η ΕΕΔΥΕ: «Αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη. Να εκφραστεί ακόμη πιο δυνατά και καθαρά η λαϊκή καταδίκη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ως δήθεν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Να απαιτήσουμε το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα και όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών, την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ