Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η Κίνα ζητά η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού να στραφεί στις ΗΠΑ

Chinatopix

Πάνω στις πλάτες των λαών του κόσμου που «μετρούν» εδώ και ενάμιση χρόνο πανδημίας πάνω από 3,850 εκατ. καταγεγραμμένους νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 178 εκατ., συνεχίζονται οι γεωπολιτικές κόντρες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην αντιπαράθεση για την προέλευση του SARS-Cov-2, που εξελίσσεται σε ένα ακόμη μέτωπο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, η κινεζική πλευρά προχώρησε χτες σε «αντεπίθεση» με τον ισχυρισμό ότι η επόμενη φάση των σχετικών ερευνών πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

Κινεζικά ΜΜΕ δημοσίευσαν αμερικανική έρευνα που δείχνει ότι η COVID-19 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ήδη το Δεκέμβρη του 2019. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για έρευνες και εκθέσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να έχει ξεφύγει από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει αναθέσει στη CIA να διενεργήσει έρευνα εξετάζοντας «όλα τα σενάρια» εμφάνισης του ιού.

Η έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, την οποία επικαλείται η κινεζική πλευρά, έδειξε ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σε 5 αμερικανικές πολιτείες είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2 βδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα τους επίσημα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κοινή έρευνα της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκε το Μάρτη, θεωρείται πιθανότερο η COVID-19 να προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων της Κίνας και ο νέος κορονοϊός να πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους. Ωστόσο το Πεκίνο έχει προωθήσει και τη θεωρία ότι η COVID-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό, μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων, δήλωσε στην «Global Times» ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν στη διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια.

«Ολες οι σχετιζόμενες με βιολογικά όπλα οντότητες της χώρας θα πρέπει να υποβληθούν σε εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την αμερικανική έρευνα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι τώρα είναι «προφανές» πως το ξέσπασμα της COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ.

Μόνο 47% αποτελεσματικό το εμβόλιο της «CureVac»

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac», με την οποία η ΕΕ έκλεισε ήδη από το Νοέμβρη του 2020 συμφωνία για έως και 405 εκατ. δόσεις και η Γερμανία για άλλες 20 εκατ., ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47% σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου.

Η αρκετά χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου προέκυψε έπειτα από ενδιάμεση ανάλυση που βασίστηκε σε 134 περιπτώσεις Covid-19 στη μελέτη με περίπου 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Η ΕΕ είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για το εμβόλιο της «CureVac» μετά την επιβολή ηλικιακών ορίων από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη χορήγηση των εμβολίων των «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», με τις οποίες δεν έχουν ανανεωθεί οι συμφωνίες παράδοσης.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές στην Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν πως αφού μελέτησαν διαθέσιμες κλινικές μελέτες, αποφάσισαν να απορρίψουν την παραλαβή δόσεων του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας «Sinovac Biotech», καθώς κρίνουν ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Πρόσφατα, πάντως, οι αρχές της Ουρουγουάης δημοσιοποίησαν δεδομένα για τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στον πληθυσμό της, που υποδεικνύουν ότι έχει 90% αποτελεσματικότητα απέναντι σε εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο.

Την ίδια στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Βρετανία δείχνουν ότι η καθυστέρηση των παγκόσμιων εμβολιασμών ευνοεί τις μεταλλάξεις και υπονομεύει το «τείχος» ανοσίας. Σε όλη την Αγγλία τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 11 μέρες, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα («ινδική» μετάλλαξη) μεταξύ των μη εμβολιασμένων νέων, σύμφωνα με μελέτη. Ο επιπολασμός του κορονοϊού αυξήθηκε περίπου 50% από τα τέλη Απρίλη έως τα τέλη Μάη. Οι λοιμώξεις στις ηλικίες 5 έως 12 ετών και 18 έως 24 ετών ξεπέρασαν εκείνες μεταξύ των άνω των 65 ετών, κατά πέντε φορές.

Τραγική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, η πανδημία βγαίνει εκτός ελέγχου στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται κατά 2.400% τον περασμένο μήνα, τα νοσοκομεία να γεμίζουν γρήγορα με ασθενείς και τα αποθέματα ιατρικών εφοδίων να εξαντλούνται, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 2.300 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 101 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ τα στοιχεία είναι υποτιμημένα εξαιτίας των λίγων τεστ.

Στη χώρα, όπου ο λαός υποφέρει από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, τον πόλεμο και τη φτώχεια, οι υπηρεσίες Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες και κατεστραμμένες. Μεγάλα νοσοκομεία έχουν κλείσει τις πόρτες τους σε νέους ασθενείς με COVID-19 αυτήν τη βδομάδα ύστερα από τη μεγάλη εισροή κρουσμάτων, την έλλειψη κλινών και οξυγόνου. Παράλληλα, μόλις το 0,5% των Αφγανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ