Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΖΑΕΦ
Κρατάνε ψηλά τη σημαία των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια...

Λίγες μέρες πριν από την περιλάλητη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών, τη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18/6, Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ υπογράφουν κοινό άρθρο στο «euractiv.gr», με το οποίο υπερασπίζονται τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία που συνυπέγραψαν.

Με τα ίδια προσχήματα που καταρρέουν σήμερα πανηγυρικά, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απειλούν ότι η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά». Συνεχίζοντας να μασκαρεύουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρέτησαν επαναλαμβάνουν τα περί σταθερότητας και ειρήνης που ήταν δήθεν το κίνητρο της Συμφωνίας και πως αυτή «βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας», όταν οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Παραδέχονται βεβαίως ότι η Συμφωνία αυτή δεν αποσκοπούσε παρά στο να σφίξει ο ευρωενωσιακός και ΝΑΤΟικός κλοιός στα Βαλκάνια, όταν γράφουν ότι αυτή «έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας». Στη συνέχεια προκαλούν με ακροβασίες και ανιστόρητες συγκρίσεις γράφοντας ότι «ο τόπος των Πρεσπών - κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια - σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου»!

Καλούν την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στη βαλκανική γειτονιά και δεν παραλείπουν να επιστρατεύσουν γι' αυτό και τον γνωστό «μπαμπούλα» της ακροδεξιάς λέγοντας: «Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς - και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί - ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν (...) για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση...».

Θυμίζουμε ότι στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, κυβερνητικοί παράγοντες, πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας. Οι δήμαρχοι Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Θα απονεμηθεί δε βραβείο στον Μ. Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ