Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
«Καθησυχάζει» την Τουρκία για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης

Ενώ λέει πως «Τουρκία και Ελλάδα έχουν αποφασίσει ότι το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα ειρήνης»

«Ισχυρότερη από ποτέ» χαρακτήρισε τη «στρατηγική συνεργασία» ΗΠΑ - Τουρκίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ. Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε εντόπισε «σημαντική διαφορά» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, που «ένα μεγάλο μέρος αυτού σχετίζεται με την απάντηση της Τουρκίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατά πόσο αυτή η απάντηση ευθυγραμμίζεται με τη συμπεριφορά που αναμένεται από έναν πραγματικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», για να καταλήξει ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Σε ερώτημα δε για την - αναμενόμενη εδώ και καιρό - επίσκεψη Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, ξεκαθάρισε ότι «έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στον Λευκό Οίκο, εφόσον τα προγράμματά μας συμπίπτουν» και ότι «κινητοποιούμαστε για κάθε είδους συνάντηση υψηλού επιπέδου η οποία μπορεί να γίνει». Οσο για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα και την Αθήνα, διευκρίνισε ότι «εκτιμάμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» και «δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου», για να εξηγήσει στη συνέχεια πως κάθε αναπροσαρμογή στη διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, υπηρετεί την ευρύτερη αναμέτρηση με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία (...) Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού». Επανέλαβε δε με ικανοποίηση πως «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αποφασίσει ότι το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα ειρήνης. Αυτό είναι πολύ καλό».

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι «πολύ σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ», χαρακτηρίζοντας «μεγάλο βήμα» το «πράσινο φως» που άναψε η κυβέρνηση Μπάιντεν για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, αλλά και μη αποκλείοντας ταυτόχρονα την «επιστροφή στην κοινή παραγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ