Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» με στρατιωτικούς γιατρούς στο αποδεκατισμένο ΕΣΥ

Ερώτηση του ΚΚΕ στους υπουργούς Αμυνας και Υγείας με αφορμή τη νέα παράταση στην Ξάνθη

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Ν. Παπαναστάσης, Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, με θέμα την παράταση της διάθεσης στρατιωτικών γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση:

«Πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης δόθηκε για μια ακόμα φορά παράταση στη διάθεση στρατιωτικών γιατρών από το 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο (212 ΚΙΧΝΕ) Ξάνθης στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η διάθεση στρατιωτικών γιατρών από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (424 ΓΣΝΕ) της Θεσσαλονίκης σε δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προσφεύγει στις συνεχιζόμενες μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για την κάλυψη των κενών. Μια πρακτική που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αλλά και των ίδιων των γιατρών, οι οποίοι, εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια και χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία, καταφεύγουν στην παραίτηση.

Στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία λύση δεν είναι οι μετακινήσεις γιατρών, αλλά οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, για την κάλυψη όλων των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία και στις στρατιωτικές υγειονομικές δομές.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα να επιδεινώνονται παραπέρα οι άσχημες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι στρατιωτικοί γιατροί, και να αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ωθεί τους γιατρούς να εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών στα νοσοκομεία, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία, όπου δημιουργούνται επιπλέον κενά.

Το πρόβλημα αναδεικνύει με έγγραφό της η Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ).

Με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα συνεχιστεί η πολιτική της "κινητικότητας" των υγειονομικών, η αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών, η παράταση του εργάσιμου βίου και η αξιοποίηση συνταξιούχων, οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών κ.λπ., με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αλλά και των όρων δουλειάς των υγειονομικών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους υπουργούς «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του κεφαλαίου.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ανοιχτή προκήρυξη προσλήψεων, με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά προσόντα.

- Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζομένων με "μπλοκάκια", των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων.

- Την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ