Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ατομική ευθύνη» για τον λαό, «άνοιγμα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού

Στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης και της «αυτοδιάγνωσης» συνεχίζει η κυβέρνηση, την ώρα που σπάνε διαδοχικά όλα τα θλιβερά ρεκόρ της πανδημίας σε κρούσματα και διασωληνώσεις, συνέπεια των μέτρων που δεν πήρε. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προετοιμάζει όλο και περισσότερο το έδαφος για το άνοιγμα του Τουρισμού, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, ενώ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στην κατεύθυνση της θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες, λοιπόν, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη ξόρκισε την «αδικαιολόγητη χαλάρωση» και κάλεσε «να συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση (...) να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας». Επέμεινε στο γεγονός ότι από Δευτέρα ξεκινά δωρεάν διανομή self tests σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για τους οποίους, όπως είπε, η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην Εστίαση, στις Μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας, μια φορά τη βδομάδα. Οσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα μετάθεσης της ευθύνης στους εργαζόμενους, στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος «συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του». Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι βέβαια το άνοιγμα του Τουρισμού, εξ ου και η Αρ. Πελώνη χαρακτήρισε χτες «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι προχτές οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού». Η απόφαση είχε ληφθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «με την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση», θύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, η Αρ. Πελώνη επιβεβαίωσε εμμέσως δημοσιεύματα ότι από Δευτέρα θα έρχονται τουρίστες χωρίς καραντίνα - εφόσον έχουν αρνητικό τετ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού - από τις 27 χώρες της ΕΕ, συν 5 ακόμα, ΗΠΑ, Βρετανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία). Κληθείσα να διευκρινίσει αν εννοεί για τους περιορισμούς π.χ. ότι και οι τουρίστες θα πρέπει να αποστέλλουν SMS με αιτιολόγηση μετακίνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, καθώς και ότι δεν ανοίγει η Εστίαση ειδικά για τους τουρίστες, αλλά θα πρέπει να μένουν στα ξενοδοχεία τους ή όπου είναι ο προορισμός τους. Ολα στη μεθόδευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ελεύθερη είσοδο με πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ευρύτερη κλίμακα το καλοκαίρι, επαναλαμβάνοντας την τακτική της μετατροπής των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κουρελόχαρτα για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ