Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοστολογημένο πρόγραμμα» μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

«Προώθηση της συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα», «εξωστρέφεια» και νέα ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα στη στρατηγική εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία περιλαμβάνει «κοστολογημένο» πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας χτες στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής. Οπως είπε, το πρόγραμμα προβλέπει την «προώθηση της συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα», δηλαδή την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα που φάνηκαν μέσα στην πανδημία. Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στην Επιτροπή αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην «οικονομική επιβάρυνση» του συστήματος Υγείας από προβλήματα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 και στην «ανάγκη μείωσης των δαπανών των Ταμείων». Και ενώ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά η ΠΦΥ και οι υπηρεσίες πρόληψης υποβαθμίζονται, στη χτεσινή ενημέρωση η κυβέρνηση απέδωσε το 42% των θανάτων «σε συμπεριφορικούς παράγοντες», όπως το κάπνισμα, η διατροφή, το αλκοόλ, η περιορισμένη σωματική άσκηση κ.λπ. Στη λογική δε της ατομικής ευθύνης αναφέρθηκε επίσης ότι «μόνο το 25% έως 30% των Ελληνίδων υποβάλλονται σε Pap test και μάλιστα όχι με τη συχνότητα που πρέπει».

Στο «χάσμα που υπάρχει είναι στον εντοπισμό της αιτίας των προβλημάτων» αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, λέγοντας πως «ανάλογα με την αιτία προσδιορίζεται και η λύση. Δηλαδή, ο σχεδιασμός και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες».

Και συνέχισε, αναδεικνύοντας ότι αυτό που καθορίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων στην Υγεία - Πρόνοια, στην πρόληψη είναι «ότι εντάσσονται και υπηρετούν το σχέδιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και μάλιστα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και οικονομικής κρίσης και αφορούν κατευθύνσεις και στρατηγικές της ΕΕ. Μια ανάπτυξη, η οποία, στηρίζεται στην εκμετάλλευση του λαού μας, των άλλων λαών και που είναι αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζοντας την προστασία της υγείας ως εμπόρευμα, κόστος και ατομική ευθύνη».

Εστιάζοντας στην πρόληψη και την ΠΦΥ εξήγησε ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση αυτού του δρόμου ανάπτυξης, του καπιταλιστικού. Αποκαλύπτεται ότι το κέρδος, που είναι το κίνητρο της ανάπτυξης αυτής, είναι αντίθετο με την ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή και αυτό όχι μόνο επειδή κοστίζουν, αλλά γιατί αυτές αφορούν και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, που ο ίδιος ο καπιταλισμός μετατρέπει σε κόλαση για τους λαούς».

Σχολίασε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση για «ενημερωτικές δράσεις» και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Την ίδια ώρα μπορεί να προγραμματίζετε, για παράδειγμα, τα ζητήματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όμως θα πρέπει να αρθούν και οι λόγοι και οι αιτίες που οδηγούν τα παιδιά σήμερα να είναι παχύσαρκα. Αν εξαιρέσουμε τις παθολογικές περιπτώσεις, που είναι πολύ μικρό ποσοστό, η βασική αιτία είναι το χαμηλό εισόδημα που αναγκάζει τις οικογένειες να αγοράζουν φτηνή και ακατάλληλη τροφή (...)

Απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια, που κατά καιρούς και άλλες κυβερνήσεις έχουν καταθέσει, αντίστοιχα και η σημερινή κυβέρνηση, η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, γιατί είναι αυτή που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ