Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα αγώνα από το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ

Να υπογράψουν κείμενο καταγγελίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στον τομέα του φυσικού αερίου και να απαιτήσουν να καταργηθεί το αίσχος της εργολαβοποίησης, καλεί τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και εταιρεία, το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ). Το κείμενο θα επιδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Σωματείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διάσπαση της ΔΕΠΑ, οι εργαζόμενοι - που στην τεράστια πλειοψηφία τους είναι εργολαβικοί - μετακινούνται από τη μητρική στις θυγατρικές και προχωρά η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. «Μεγάλα τμήματα της δουλειάς, στα δίκτυα και στο εμπόριο, ανατίθενται σε εξωτερικές εταιρείες», επισημαίνει. «Συμπιέζονται τα εργατικά δικαιώματα, αυξάνεται η εντατικοποίηση, ενώ τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία αντιμετωπίζονται με χειρότερους όρους για το σύνολο των εργαζομένων».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, «ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις τιμών (...), οι εξαιρετικά αργές επεκτάσεις δικτύων, ο πολύ μικρός αριθμός συνδέσεων».

«Η διοίκηση της ΔΕΠΑ και το ΥΠΕΝ διατηρούν την εργολαβοποίηση και επιδιώκουν να τη διευρύνουν», αναφέρει το Σωματείο, σημειώνοντας ότι «έρχεται στο ΔΣ της ΔΕΔΑ εισήγηση για πρόσληψη 113 εργολαβικών εργαζομένων (κεντρικά και περιφέρεια) από το 2020 έως και το 2024. Επιδιώκεται δηλαδή να γίνουν τα νέα έργα με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό εργαζομένων κάθε φορά, με οργανόγραμμα που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, με ανύπαρκτες περιγραφές θέσεων εργασίας, συμπίεση εργατικών δικαιωμάτων».

Επιπλέον, τονίζει ότι «στον Ομιλο δεν εφαρμόζεται μία ΣΣΕ και σε κάποιες θυγατρικές δεν υπάρχει καν ΣΣΕ (...) Μας θέλουν χωρισμένους. Ο συνδικαλιστικός πολυκερματισμός θέτει εμπόδια στη μαζική, δημοκρατική λειτουργία, αδυνατίζει τη μεγάλη δύναμη των εργαζομένων. Η πρακτική της κατάθεσης αγωγών από πλευράς εργαζομένων καλλιεργεί κλίμα αναμονής και αναβλητικότητας εν μέσω εξαιρετικά σοβαρών εξελίξεων».

«Απέναντι στη διαχρονική τακτική μετόχων / κυβέρνησης / εργοδοσίας δυναμώνουμε την ενότητά μας», καταλήγει το Σωματείο. «Βάζουμε στο στόχαστρο τη λειτουργία με γνώμονα το κέρδος και φέρνουμε στο προσκήνιο τη διεκδίκηση της λειτουργίας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Διεκδικούμε κατάργηση του αίσχους της εργολαβοποίησης στον Ομιλο ΔΕΠΑ και αναβάθμιση συνολικά των εργατικών δικαιωμάτων. Εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου εκεί όπου εμφανίζει πραγματικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Φτηνή τιμή στη λαϊκή κατανάλωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ