Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνδικαλιστικές διώξεις για τις απεργίες ενάντια στις απολύσεις στην καθαριότητα

Δικάζονται η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του κλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2017 ενάντια στις απολύσεις
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούνη του 2017 ενάντια στις απολύσεις
Την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων στην καθαριότητα, που επιχειρείται με τη δίωξη σε βάρος της προέδρου και της αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15/6, οι δύο συνδικαλίστριες θα δικαστούν στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι δεν μερίμνησαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις 26 και 27 Ιούνη 2017, προκαλώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Με ανακοίνωσή του, το σωματείο θυμίζει ότι εκείνο το διήμερο είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία, καθώς με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απολύονταν εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εργάζονταν με συνεχείς συμβάσεις για πάνω από τρία χρόνια. Η απεργία αυτή βασιζόταν στην απόφαση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), η οποία είχε εξαγγείλει στάση εργασίας και έδινε τη δυνατότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία να προσαρμόσουν τη θέση τους ώστε να εξαγγείλουν απεργία.

Από τον δήμο Θεσσαλονίκης απολύονταν 750 εργαζόμενοι και συνολικά 1.200 στο νομό Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη του σωματείου. Παράλληλα με την απεργία, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο, υπήρξε προσωπικό ασφαλείας στον τομέα της καθαριότητας, όπως προβλέπεται από τον κάθε δήμο.

Να καταδικαστεί πλατιά η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων

«Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρό μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής των εργατικών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης. Ηδη με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση πατώντας πάνω στους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, ανασύρει ό,τι πιο αντεργατικό με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών κατακτήσεων», σημειώνει ο Σύλλογος.

Καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων και τονίζει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή με στόχο την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία να καταγγείλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ