Τρίτη 26 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς

...και στον πεζόδρομο της Ερμού
...και στον πεζόδρομο της Ερμού
Σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, ενάντια στις απολύσεις, στην εντατικοποίηση, στην απογείωση της δουλειάς - λάστιχο, στην απληρωσιά, στην παγίωση των τάχα «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων κ.ο.κ.

Με τις παρεμβάσεις τους τα συνδικάτα αναδεικνύουν την ανάγκη ανόδου της οργάνωσης και της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, για να μην είναι πάλι αυτοί που θα πληρώσουν τη νέα οικονομική κρίση.

Σήμερα η μέρα δράσης στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει σήμερα, Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, έχοντας κηρύξει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) ενώ καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ.

Εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα...
Εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα...
Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» θα προχωρήσει το πρωί σε στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» πραγματοποίησε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως) ενώ σήμερα αντιπροσωπείες του θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι) για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εργοδοσία της «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), κάτω από την πίεση που άσκησε το σωματείο, ενημέρωσε ότι οι 5 εργαζόμενοι που ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ τελικά θα πληρωθούν κανονικά, χωρίς καμία περικοπή και ανεξάρτητα από την απάντηση που θα έχουν από το υπουργείο Εργασίας (την οποία ακόμα αναμένουν). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η εργοδοσία προσπάθησε να μην πληρώσει τους μισθούς αυτούς. «Η νίκη αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα!», σημειώνει το Σωματείο.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου προγραμματίζει περιοδείες στις τράπεζες του νησιού την Πέμπτη 28/5.

Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους στο Εμπόριο

Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου στο υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου στο υπουργείο Εργασίας
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, υλοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές, καθώς και με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.

Χτες, ο Σύλλογος έκανε εξόρμηση στα καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού, στο «METRO MALL» στον Αγιο Δημήτριο και στο κατάστημα της «Σκλαβενίτης» στο Μαρούσι.

Σήμερα, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στο πολυκατάστημα «ΑΤΤΙCΑ», στο «ATHENS MALL», στην «Σκλαβενίτης» στη Ν. Χαλκηδόνα, στη «HONDOS» στη Γλυφάδα και στην «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στο Ελληνικό.

Την Κυριακή ο Σύλλογος και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στα Μεσόγεια έκαναν εξόρμηση στα εμπορικά κέντρα «McArthur Glen» και «Smart Park» στα Σπάτα, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τις Κυριακές καθώς τα συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν το «πράσινο φως» να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.

«Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους μπροστά στην επίθεση που ετοιμάζει η εργοδοσία με απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους και να γραφτούν στο σωματείο τους.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης προχωρά αύριο, Τετάρτη, σε σύσκεψη στις 12 μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέματα τις δεκάδες καταγγελίες από χώρους δουλειάς του κλάδου που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, καθώς και τα επόμενα βήματα για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο.

Κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από εργοδοσία και κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει πως «η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο, μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε "λάστιχο" (...) Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλειά τους θα προστατεύονται, και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Στην κινητοποίηση καλεί και η ΕΣΚ ΟΤΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για την εργοδοσία και του ΟΤΕ να επιβάλει το καθεστώς της τηλεργασίας και ότι «εδώ και δύο μήνες 13.000 εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι». Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τα μέτρα που πήρε καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της τηλεργασίας, μέσω της οποίας η εργοδοσία θέλει να αυξήσει την εντατικοποίηση και να διευρύνει τον εργάσιμο χρόνο. Παράλληλα, το καθεστώς αυτό έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΟΜΕ ΟΤΕ και σωματείων του ΟΤΕ.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, αναδεικνύοντας ότι τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση χτυπάνε παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διευκολύνουν την κερδοφορία των εργοδοτών. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου στη διάρκεια της κινητοποίησης, το Συνδικάτο απαίτησε να καλυφθεί στο 100% ο μισθός των εργαζομένων, σύμφωνα με τις συμβάσεις, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ το μήνα που είναι το επίδομα της αναστολής, ούτε φυσικά μπορούν να ανεχτούν τη μείωση στο μισθό κατά 20% που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η απάντηση του υπουργείου ήταν, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «ότι όλα τα μέτρα κοστολογούνται δημοσιονομικά, κάτι που σημαίνει πως οι ανάγκες των εργαζομένων είναι "κόστος", ενώ οι ανάγκες των επιχειρηματιών είναι όφελος για την ανάπτυξη της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ