ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε αγαστή σύμπνοια με τις κυβερνητικές θέσεις

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΝ για τη διεύρυνση της ΕΕ

Σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις και την αντιλαϊκή πολιτική που αυτές υπηρετούν, είναι οι θέσεις του ΣΥΝ για τη διεύρυνση των χωρών - μελών της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, με αφορμή την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων χωρών στην ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη χώρα μας, εμφανίστηκε υπέρμαχος της «κοινής αμυντικής πολιτικής» της ΕΕ και έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «νέας μεγάλης δύναμης» με «αμυντική χειραφέτηση από τις ΗΠΑ»...

Ουσιαστικά, οι θέσεις του ΣΥΝ, όπως παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρό του, υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου ιμπεριαλιστικού πόλου, ο οποίος θα αποτελέσει το... αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ! Οι επισημάνσεις άλλωστε του Ν. Κωνσταντόπουλου σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ - πλήρως εναρμονισμένες με αυτές της κυβέρνησης και της ΝΔ - για «σημαντικό βήμα» με «ιδιαίτερη ιστορική σημασία», αποδεικνύουν περίτρανα την πολιτική φιλοσοφία που διέπει τις θέσεις του ΣΥΝ.

«Η Ευρώπη των 25 χωρών και των ακόμη περισσότερων αύριο με την προοπτική ένταξης και των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών και γιατί όχι και της Ρωσίας, μπορεί να είναι μια μεγάλη δύναμη στο σύγχρονο κόσμο», ισχυρίστηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και παράλληλα υποστήριξε: «Θεωρούμε βασικό στοιχείο της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής για την άμυνα, με βάση συγκεκριμένες αρχές που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο. Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η χειραφέτηση από τον ευρωατλαντισμό και τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ»... Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί, λοιπόν, βασικό στοιχείο για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, τη δημιουργία του «ευρωστρατού», μιας νέας στρατιωτικής μηχανής, η οποία, βέβαια, θα κινείται εναντίον λαών και κινημάτων. Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην κοινή αμυντική πολιτική, ακόμα και «αν δε συμφωνούν όλες οι χώρες», με «τη συνεργασία όσων συμφωνούν»!! Επίσης, προς διασκέδαση - προφανώς - των όποιων ανησυχιών, δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «δε θεωρεί, ότι μια τέτοια αμυντική συνεργασία σημαίνει υποχρεωτική ένταση των εξοπλιστικών ανταγωνισμών ή ενίσχυση της στρατικοποίησης της Ενωμένης Ευρώπης»...

Βέβαια, ως όφειλε, ο Ν. Κωνσταντόπουλος... θυμήθηκε και τα λαϊκά κινήματα, αναφέροντας: «Ο Συνασπισμός πιστεύει, ότι το αντιπολεμικό κίνημα που αγκαλιάζει όλη την Ευρώπη, το κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αποτελεί τον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο παράγοντα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού μιλιταρισμού».

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαιρέτισε «την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ» και δήλωσε ότι αυτό «μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου». Εντελώς, προκλητικά, μάλιστα προχώρησε και σε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «όσοι αντιτίθενται με την ένταξη της Κύπρου, οφείλουν να εξηγήσουν τι θέλουν» και δηλώνοντας ότι «μόνο η ηγεσία του ΚΚΕ, δε βλέπει τα προνόμια από την ένταξη»... Ολα αυτά, όταν είναι σ' όλους γνωστή η πάγια εναντίωση του ΚΚΕ σε κάθε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ έχει ήδη επιβεβαιωθεί η εκτίμησή του ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα τη φέρει πιο κοντά στη διχοτόμηση, αφού σ' αυτήν εντάσσεται μόνον το 62% του νησιού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

Σε μαζική συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αύριο Τετάρτη, 16 Απρίλη στις 11 π.μ. και στις 5 μ.μ. μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη καλούν με ανακοινώσεις τους η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΕΚΑ και η ΔΕΣΚ - ΕΚΠ όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας, που έχει προκηρυχτεί εκείνη τη μέρα, ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να καταγγείλουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή φιέστα της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καταγγείλουν ακόμα τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδρομή και πλέον κατοχή των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, αλλά και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μεταπολεμικό πλιάτσικο που γίνεται στη χώρα.

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια των ταξικών οργανώσεων καλούν, επίσης, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σημειώνουμε πως η προσυγκέντρωση για τους εργαζόμενους του Πειραιά έχει καθοριστεί για τις 4.30 το απόγευμα στην Ομόνοια.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Θέλουν τα θύματα να χειροκροτούν τους θύτες

ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ την Τετάρτη, 16 Απρίλη, «υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ» καλούν τους εργαζόμενους οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η διαδήλωση αυτή «είναι μια μορφή αντίδρασης στην παρουσία στη χώρα μας, αρχηγών κρατών της ΕΕ που συνέπραξαν ή συμπράττουν στον πόλεμο του Ιράκ...». Προκύπτει όμως το ερώτημα: Ποιοι προωθούν σήμερα τη διεύρυνση της ΕΕ, υπέρ της οποίας η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μάς καλούν να διαδηλώσουμε; Η απάντηση είναι γνωστή. Τη διεύρυνση προωθούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ. Την προωθούν, δηλαδή, και εκείνοι που «συνέπραξαν και συμπράττουν στον πόλεμο του Ιράκ». Θα προσθέταμε μάλιστα ότι εκτός από τους Μπλερ και Αθνάρ που συμπράττουν άμεσα, στήριξη στους εισβολείς έχουν δώσει ο Μπερλουσκόνι, ο Σημίτης, ο Σρέντερ... Ολοι ανεξαιρέτως οι ηγέτες της ΕΕ. Την ίδια ακριβώς στάση με τους Μπλέρ και Αθνάρ, την αμέριστη στήριξη στους εισβολείς, ακόμα και με στρατιώτες έδωσαν σχεδόν όλοι οι νέοι ένοικοι των Βρυξελλών. Δηλαδή, σχεδόν όλα τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν ταχθεί και αυτά υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μας καλούν να γίνουμε σχιζοφρενείς. Να διαδηλώσουμε υπέρ αυτών, τους οποίους οι ίδιοι, δηλώνουν πως καταδικάζουν, αφού με τις πολιτικές τους αποφάσεις, οι χώρες τους, συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στη σφαγή του ιρακινού λαού.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ που μας καλούν να κάνουμε οι ηγεσίες αυτές είναι να πούμε «Ναι στη διεύρυνση» -«Ναι στην κοινωνική Ευρώπη των λαών». Τι όμως πραγματικά επιτυγχάνεται με αυτή τη διεύρυνση; Είναι, άραγε, η σημερινή Ευρώπη η Ευρώπη των λαών ή των πολυεθνικών; Κάθε λογικός άνθρωπος αυτής της ηπείρου, θα σου απαντήσει ότι η συγκεκριμένη ένωση, είναι ένωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της αστικής τάξης κάθε χώρας ξεχωριστά και συνολικά της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Αρα η διεύρυνση της συγκεκριμένης ένωσης διευρύνει το στάτους κβο και στις νέες υπό ένταξη χώρες, ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο αυτών των χωρών σε βάρος των εργαζομένων.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ άραγε η «κοινωνική Ευρώπη των λαών» με το να μπούνε κάτω από τον ενωσιακό ζυγό και άλλες χώρες και λαοί; Είναι φανερό ότι η διεύρυνση όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτό το στόχο, αλλά εξαπλώνει την κυριαρχία των πολυεθνικών της ΕΕ σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλωστε, οι όροι ένταξης των νέων χωρών, σαφώς αποτυπώνουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει αυτή στους λαούς και στους εργαζόμενους αυτών των χωρών.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ του πλαισίου, για το οποίο καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την Τετάρτη, επισημαίνουν επίσης «ότι μαζί με το λαό του Ιράκ, "βομβαρδίστηκε" και η προοπτική της μεγάλης και ισχυρής Ευρώπης...». Γιατί, άραγε, κλαψουρίζουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ωσάν βαρυπενθούσες χήρες; Αυτή δεν είναι η «ισχυρή τους Ευρώπη»; Αυτή η «μεγάλη Ευρώπη» δεν έστειλε τα στράτευμά της, τα φονικά αεροπλάνα της, τις εγκληματικές διευκολύνσεις και τις βάσεις της; Αυτή, λοιπόν, την Ευρώπη και αυτούς τους ηγέτες της, ας πάνε να τους χειροκροτήσουν. Η εργατική τάξη δε θα τους ακολουθήσει. Αντίθετα, θα είναι εκεί για να καταδικάσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκληματικού πολέμου. Θα είναι εκεί να διαδηλώσει ενάντια σε όλον τον ιμπεριαλιστικό συρφετό, να τα βάλει με αυτή την εγκληματική Ευρωπαϊκή Ενωση.


Γ.Ζαχ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την αναφορά του Προέδρου του ΣΥΝ - κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - στη θέση του Κόμματος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιτέθηκε στο ΚΚΕ για τη θέση του αντίθεσης στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Προφανώς έχει "ξεχάσει", ότι το ΚΚΕ εξέφρασε αντίθεση στην ένταξη και της Ελλάδας στην ΕΕ. Για ποιους λόγους το ΚΚΕ ψήφισε κατά της ένταξης της Κύπρου τον παραπέμπουμε στη δήλωση των τριών ευρωβουλευτών του και στη σχετική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ