ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Αθλιες συνθήκες σε Σάμο και Αθήνα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών, που επισκέφτηκε τα δυο Κέντρα

Η φωτογραφία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των συνθηκών στο κέντρο της Σάμου
Η φωτογραφία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των συνθηκών στο κέντρο της Σάμου
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, των προσφύγων και όσων ζητούν πολιτικό άσυλο στο κέντρο κράτησης της Σάμου αναδείχτηκαν, για μια ακόμη φορά, με αφορμή επίσκεψη κλιμακίου ευρωβουλευτών, στο οποίο συμμετείχε και ο Γιώργος Τούσσας, εκ μέρους του ΚΚΕ. «Χωρίς ενδοιασμό πρέπει να κλείσει άμεσα», τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του «Συνηγόρου του Πολίτη». Εκτός από το κέντρο κράτησης στη Σάμο, το κλιμάκιο επισκέφτηκε και το αντίστοιχο της Αθήνας, στην οδό Π. Ράλλη.

Μιλώντας για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή, διωγμένοι από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις επεμβάσεις στην πατρίδα τους, ο Γ. Τούσσας έκανε λόγο για καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ανέφερε πως «το ζήτημα της μετανάστευσης είναι πολιτικό». Οσον αφορά τη Σάμο, είπε ότι «η άθλια κατάσταση μάς συγκλόνισε όλους. Ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες άμεσα να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων».

Ο Γ. Τούσσας κατήγγειλε ότι οι αλλοδαποί δεν πληροφορούνται για τον τρόπο χορήγησης του πολιτικού ασύλου, ότι έχουν τελειώσει τα σχετικά έντυπα, ενώ δεν υπάρχουν έντυπα πληροφόρησης στις γλώσσες όσων ζητούν πολιτικό άσυλο. Κρατούμενοι δήλωσαν ότι δεν τους χορηγούνται μεταφρασμένα έγγραφα, ενώ αρκετοί δε ζητούν πολιτικό άσυλο, διότι θέλουν να φύγουν γρήγορα από το κέντρο κράτησης. Από ευρωβουλευτές εκφράστηκε η ανάγκη το νέο Κέντρο να στελεχωθεί με επαρκή αριθμό γιατρων, νοσοκόμων και ψυχολόγων και να υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού.

Στο Κέντρο της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, καταγγέλθηκε στο κλιμάκιο ότι υπάρχουν δικηγόροι που αποσπούν από τους αλλοδαπούς κρατούμενους χρηματικά ποσά υποσχόμενοι την απελευθέρωσή τους. Η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις, ανάμεσα σε άλλους, και με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Πολύδωρας είπε ότι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται «οξείες εκφράσεις» στο χαρακτηρισμό των συνθηκών κράτησης στο Κέντρο της Σάμου και ότι η χώρα πρέπει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα κύματα της μετανάστευσης.

Κάτω τα χέρια από το ΚΕΑΤ

Διαδήλωση χτες έξω από το Κέντρο. Στο πλευρό εργαζόμενων, γονέων και μαθητών το ΚΚΕ

Από τον αποκλεισμό της οδού Θησέως

Eurokinissi

Από τον αποκλεισμό της οδού Θησέως
«Το ΚΕΑΤ είναι των τυφλών και όχι φιλέτο των ιδιωτών», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι και μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και πλήθος μαζικοί φορείς με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο, απαιτώντας να μπει τέρμα στην εκποίηση της περιουσίας των τυφλών.

Οι διαδηλωτές, που πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Θησέως, κατήγγειλαν ότι το μοναδικό κρατικό κέντρο για τυφλούς οδηγείται στο κλείσιμο. Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΚΕΑΤ έχει μειωθεί τόσο, που δε φτάνει πια ούτε για τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων. Με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας οι διοικήσεις του ΚΕΑΤ εκποιούν την περιουσία για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας του. Απαίτησαν την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του ΚΕΑΤ και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών με την καθιέρωσή της ως υποχρεωτική και την ίδρυση ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς στο ΚΕΑΤ, την κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΚΕΑΤ.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό σας για τα δίκαια αιτήματά σας, που προσκρούουν στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς που σας μαυρίζουν τη ζωή, μαυρίστε τους στις εκλογές. Ενισχύστε το ΚΚΕ που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στους αγώνες», τόνισε ο Τ. Τσιόγκας.

Αβαντάρουν τη διευθέτηση

Σε ευθεία ενσωμάτωση στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να συνεχίσει το «διάλογο» για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος δεν άφησε κανένα περιθώριο, καθώς στην επιστολή του (12.6.2007) ανέφερε: «Σε συνέχεια του διαλόγου μας με θέμα τη διευθέτηση του συστήματος εφημεριών υπό το πρίσμα των επιταγών του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνίας μετά του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών».

Ε, λοιπόν, στη χτεσινή συνεδρίαση και με τις ψήφους των ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚΕ και Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) ψηφίστηκε ένα κείμενο απάντησης στο οποίο μεταξύ των άλλων σημειώνονται τα εξής: Παρά την επανάληψη των διαβεβαιώσεων, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος. Και καθώς λείπουν οι λεπτομερειακές δεσμεύσεις, ο διάλογος καθίσταται ατελέσφορος και πρέπει να αναταχθεί, ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς την πρότασή τους.

Και ποια είναι η πρότασή τους; Ακούστηκαν πολλές παραλλαγές, αλλά όλες είχαν κοινό παρονομαστή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η απολύτως συντεταγμένη με την κοινοτική νομοθεσία διατυπώθηκε απ' την ΑΕΓ (ΣΥΝ), που ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα η εβδομάδα των 48 ωρών για τους ειδικευμένους και των 58 ωρών για τους ειδικευόμενους και σε περίπτωση που ο αριθμός των εφημεριών υπερβαίνει τις 4 να αντισταθμίζονται με ρεπό. Ούτε ο Αβραμόπουλος δεν τόλμησε να προτείνει με τόσο ωμό τρόπο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, αφού, για να θολώσει τα νερά, στην επιστολή του μίλησε για «αναγκαίες διευθετήσεις στους όρους απασχόλησης και τα αντισταθμιστικά οφέλη».

Την πρόταση καταψήφισαν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ Γιατρών) και η ΑΡΣΙ. Η ΔΗΠΑΚ δεν έμεινε μόνο στην καταψήφιση. Πρότεινε τη διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα, καθώς και ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, 1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό, με την ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις βαθμίδες.


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ