Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αβαντάρουν τη διευθέτηση

Σε ευθεία ενσωμάτωση στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να συνεχίσει το «διάλογο» για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος δεν άφησε κανένα περιθώριο, καθώς στην επιστολή του (12.6.2007) ανέφερε: «Σε συνέχεια του διαλόγου μας με θέμα τη διευθέτηση του συστήματος εφημεριών υπό το πρίσμα των επιταγών του εθνικού και κοινοτικού δικαίου, είναι αναγκαία η σύναψη συμφωνίας μετά του υπουργείου και των νοσοκομειακών γιατρών».

Ε, λοιπόν, στη χτεσινή συνεδρίαση και με τις ψήφους των ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚΕ και Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) ψηφίστηκε ένα κείμενο απάντησης στο οποίο μεταξύ των άλλων σημειώνονται τα εξής: Παρά την επανάληψη των διαβεβαιώσεων, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος. Και καθώς λείπουν οι λεπτομερειακές δεσμεύσεις, ο διάλογος καθίσταται ατελέσφορος και πρέπει να αναταχθεί, ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς την πρότασή τους.

Και ποια είναι η πρότασή τους; Ακούστηκαν πολλές παραλλαγές, αλλά όλες είχαν κοινό παρονομαστή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η απολύτως συντεταγμένη με την κοινοτική νομοθεσία διατυπώθηκε απ' την ΑΕΓ (ΣΥΝ), που ζήτησε να εφαρμοστεί άμεσα η εβδομάδα των 48 ωρών για τους ειδικευμένους και των 58 ωρών για τους ειδικευόμενους και σε περίπτωση που ο αριθμός των εφημεριών υπερβαίνει τις 4 να αντισταθμίζονται με ρεπό. Ούτε ο Αβραμόπουλος δεν τόλμησε να προτείνει με τόσο ωμό τρόπο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, αφού, για να θολώσει τα νερά, στην επιστολή του μίλησε για «αναγκαίες διευθετήσεις στους όρους απασχόλησης και τα αντισταθμιστικά οφέλη».

Την πρόταση καταψήφισαν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ Γιατρών) και η ΑΡΣΙ. Η ΔΗΠΑΚ δεν έμεινε μόνο στην καταψήφιση. Πρότεινε τη διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα, καθώς και ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό, 1.600 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο γιατρό, με την ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις βαθμίδες.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ