ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΒΟ
Δίνει «προίκα» για να προσελκύσει νέους ιδιώτες

Να ξεπλύνει τις ευθύνες του δικομματισμού για την παράδοση της επιχείρησης στο κεφάλαιο, προσπάθησε χτες ο υπουργός Αμυνας

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΛΒΟ, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Φλεβάρη

Motion Team

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΛΒΟ, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Φλεβάρη
Την πολιτική παράδοσης της Αμυντικής Βιομηχανίας στους ιδιώτες συνεχίζει και εντείνει η κυβέρνηση, την ώρα που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται προϊόντα από τις πολυεθνικές εταιρείες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αυτό επιβεβαίωσε η συζήτηση χτες στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε για πολλοστή φορά ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, σχετικά με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης και τονίζοντας την ανάγκη οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΒΟ) να αποτελέσουν ενιαίο κρατικό φορέα, με κυρίαρχο ρόλο στη στήριξη του ελληνικού στρατού.

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να συσκοτίσει τις ευθύνες για την παράδοση στο κεφάλαιο μιας ακόμα στρατηγικής σημασίας επιχείρησης. Διαπίστωσε ανέξοδα ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε «σταθερός κανόνας συνεργασίας» ανάμεσα στην ΕΛΒΟ, υπό τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου και του ελληνικού Δημοσίου. Ο ίδιος χρησιμοποίησε σαν άλλοθι για τη σημερινή κατάσταση και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει εγείρει ενστάσεις για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, εξαιτίας της λήψης κρατικών ενισχύσεων από την ΕΛΒΟ.

Προκαλώντας τους εργαζόμενους, ο Ε. Βενιζέλος τους κάλεσε να είναι υπομονετικοί! Είπε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου αποχωρεί και από το μετοχικό κεφάλαιο, προτείνοντας την επαναγορά των μετοχών του από το Δημόσιο, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Στο διά ταύτα της απάντησης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί «στρατηγικό εταίρο» και «επενδυτή» για την ΕΛΒΟ, με προίκα την ανακατασκευή των αρματοφορέων του Ελληνικού Στρατού και μια σημαντική παραγγελία από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κύπρου.

Στην παρέμβασή του, ο Α. Τζέκης είπε ότι οι εργαζόμενοι κάνουν υπομονή εδώ και 15 χρόνια, αλλά όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά απαξίωναν συνεχώς την ΕΛΒΟ. Τόνισε ότι από τη στιγμή που μια τέτοια βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και να παράγει και άλλα προϊόντα, δεν έχει την ανάγκη κανενός «στρατηγικού επενδυτή», αλλά την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης για να αγοράσει ανταλλακτικά.

Δεν μπορεί, συνέχισε, η κυβέρνηση να επικαλείται την ΕΕ και τα εμπόδια που αυτή βάζει, γιατί είναι γνωστό ότι η ΕΕ ενισχύει τις ισχυρές πολεμικές βιομηχανίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. «Γιατί να μην δοθούν παραγγελίες στην ΕΛΒΟ για ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όπου υπάρχει έλλειψη ή για απορριμματοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Καταλύτης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τυμπανοκρουσίες για την «επανεκκίνηση» και διακηρύξεις από τις συνιστώσες

Κινητικότητα εμφανίζει ξανά ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό κίνητρο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Προχτές, εκδόθηκε η πρώτη μετά από πολύ καιρό ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιώντας την «επανεκκίνηση της λειτουργίας του», έπειτα από μεγάλο διάστημα αδράνειας.

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Αλαβάνος έδινε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και ο ΣΥΝ ανακοίνωνε ότι διοργανώνει συνέδριο με θέμα το δημόσιο χρέος, ενώ το Μάη πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διακήρυξή του, ο Αλ. Αλαβάνος θέτει εαυτόν εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μην κρύβοντας την επιθυμία του να διαδραματίσει το ρόλο του συνεκτικού κρίκου μεταξύ όλων των σχημάτων του ευρύτερου οπορτουνιστικού χώρου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα κείμενο επενδεδυμένο με ριζοσπαστική φρασεολογία, η οποία προορίζεται να συγκαλύψει το γεγονός ότι η πρόταση που καταθέτει ο Αλ. Αλαβάνος είναι πρόταση διαχείρισης του καπιταλισμού. Στο κέντρο της βρίσκεται το αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου», ενώ η ΕΕ εξωραΐζεται με ισχυρισμούς, όπως ότι «στο επίκεντρο των συζητήσεων στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, για τον μόνο που τίποτε δεν έχει αλλάξει είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Ο Αλ. Αλαβάνος θέλει το κίνημα να εγγράψει στην ατζέντα του στόχους και αιτήματα μερίδας της πλουτοκρατίας, όπως διαγραφή μέρους του χρέους, αναδιαπραγμάτευσή του, δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους κ.ά. Θεωρώντας δεδομένη και απαραβίαστη την εξουσία των μονοπωλίων, διατυπώνει προτάσεις όπως «δημιουργία ενός μεγάλου εθνικού - κρατικού τραπεζικού φορέα, δημόσιος έλεγχος και εθνικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κατάλυση του υπάρχοντος κρατικο-κομματικού τομέα της διαφθοράς, δημιουργία Κοινωνικού Κράτους, αναγέννηση δημοκρατικών θεσμών, κοινωνική συμμετοχή στον έλεγχο και σχεδιασμό της οικονομίας, συγκρότηση θεσμών λαϊκού και εργατικού ελέγχου».

Σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Αλαβάνος επισημαίνει τις διεργασίες στο χώρο, αναφέροντας ότι «αριστερά σχήματα διατρέχονται από εσωτερικές αντιθέσεις που δημιούργησε ή όξυνε η κρίση, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνονται νέες πλατύτατες ζώνες επαφής ανάμεσα στα σχήματα αυτά που πριν την κρίση δεν υπήρχαν» και προσδιορίζει σε ποιους απευθύνεται: «Χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φίλων του ΚΚΕ, των διαφοροποιημένων από το ΠΑΣΟΚ, της ριζοσπαστικής οικολογίας, πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής».

Ως προς το τι προτείνει το «μέτωπο» που οραματίζεται, ο Αλ. Αλαβάνος είναι σαφής: Να παλέψει για «αποτίναξη του μνημονίου», όχι όμως της εξουσίας που επιβάλλει την πολιτική του, να θέσει τέλος στο «φαύλο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», όχι όμως στην εξουσία που γεννά τη φαυλότητα και τη διαφθορά, να ανοίξει το δρόμο για «οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», χωρίς, βέβαια, να αλλάξουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών ζήτησε χθες στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 25 Φλεβάρη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη διασύνδεση περιουσιακού - εδαφικού και εποίκων, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τη διασύνδεση δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις όσον αφορά το περιουσιακό.

Το Κυπριακό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που είχε χτες και προχτές στο Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, με τον Βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, με τον υφυπουργό εξωτερικών Ντέιβιντ Λίντινγκτον και με παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας. Σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του για την πορεία του Κυπριακού.

Εκτός από το Κυπριακό, θα συζητηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό το φως των αμερικανικών πιέσεων για «ευελιξία», προκειμένου να συμφωνηθούν διευθετήσεις που θα εξασφαλίζουν την αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε την «επιθυμία» της για επίλυση του θέματος της ονομασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η τυπική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Γκρουέφσκι την περασμένη Τετάρτη, εξέφρασε την ελπίδα των ΗΠΑ να υπάρξει λύση στη «μακροχρόνια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ» για το όνομα, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου

«Μπλόκο» στο συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις βάζει η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν περιέχει ειδικές ρυθμίσεις για το δικαίωμα των στρατιωτικών να ιδρύουν συνδικαλιστικές ενώσεις. Ο περιορισμός αυτός είναι θεμιτός, όχι βέβαια από τη στρατιωτική ιδιότητα καθ' εαυτήν, αλλά από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών και τις ιδιαιτερότητες της στρατιωτικής υπηρεσίας. Αντίθετα, ο εισηγητής αρεοπαγίτης Χ. Δημάδης υποστήριξε ότι η συνδικαλιστική ελευθερία και η δυνατότητα ίδρυσης σωματείων αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των στρατιωτικών. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ