ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
«Γέννημα θρέμμα» του καπιταλισμού!

Σημαντικά τα συμπεράσματα  ημερίδας για την ανεργία, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

«Τι σημαίνει να είσαι άνεργος; Να θέλεις να δουλέψεις δημιουργικά. Να θέλεις να προσφέρεις στην κοινωνία τις γνώσεις σου, τη ζωντάνια σου, τον ενθουσιασμό σου και να βρίσκεις όλες τις πόρτες κλειστές. Να τρέχεις παντού, να παρακαλάς και να συναντάς αδιαφορία. Να εξαρτιέσαι, σε ηλικία που είσαι ικανός και μπορείς να βγάλεις το ψωμί σου για να θρέψεις την οικογένειά σου. Ο άνεργος σιγά σιγά, αρχίζει να νιώθει σαν "παράσιτο" να νιώθει "άχρηστος". Μπορεί να οδηγηθείς από την παθητικότητα μέχρι το άγχος, την κατάθλιψη και τις ψυχικές ασθένειες, στο ξέκομμα από κάθε κοινωνική δραστηριότητα μέχρι και αντικοινωνικές και εγκληματικές ενέργειες». Χαρακτηριστικό της κατάστασης που βιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι στη χώρα μας και ιδίως οι νέοι, είναι το παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην ημερίδα που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα με θέμα την ανεργία. Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, η καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και το μέλος του ΔΣ του ΕΚ Δημ. Φιλλιπίδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τέθηκαν οι δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η ανεργία, τα αίτια που τη γεννούν, ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και οι προτάσεις διεξόδου από τη μάστιγα που "χτυπά" ανελέητα την εργατική τάξη της χώρας μας. Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών και της δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που δίνει καθημερινά το "παρών" στο δρόμο του ταξικού αγώνα κατά της ανεργίας, της υπεράσπισης και της διεκδίκησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Ανεργία. Μια "προσφορά"... των πολυεθνικών

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, δίνουν και τις τραγικές διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας: Στις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άνεργοι ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια, στην Ελλάδα η πραγματική ανεργία ανέρχεται στο 13%, το μεγαλύτερο ποσοστό της - που είναι και το μεγαλύτερο της τελευταίας 20ετίας - αντιστοιχεί στους νέους και φτάνει στο 34%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ, ένας στους τρεις νέους κάτω των 25 ετών δεν έχει εργασία και το ποσοστό που δίνεται για την ακρίβεια είναι 29,7% και αφορά το 1998, ενώ το 80% των νέων δεν έχει εργαστεί ποτέ!!! Δηλαδή, δεν έχει καμιά πρόσβαση στην αγορά εργασίας και δεν έχει το δικαίωμα ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ. Μία από τις πρώτες θέσεις στην ανεργία της χώρας κατέχει και ο νομός Λάρισας, όπου ο αριθμός των ανέργων που είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ξεπερνά τις 20.000. Επίσης, το 25% του λαού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η υποαπασχόληση φτάνει στο 25% και μόνο το 47% των Ελλήνων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται, πλέον, σύμφωνα με την εφαρμογή των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την ίδια ώρα, όμως, τα κέρδη των βιομηχάνων πολλαπλασιάζονται. Η απόλυτη αύξηση των καθαρών κερδών στη βιομηχανία το 1997 ήταν 414 δισ. δρχ. και οι βιομήχανοι αύξησαν τα επίσημα κέρδη τους κατά 3.314% το 1997 σε σχέση με το 1991.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι ανεργία και το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων, αποτελούν μόνιμα και εξεπέραστα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν, χρόνια τώρα, με την καθοδήγηση της ΕΕ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εξυπηρετώντας τη βασική επιδίωξη του κεφαλαίου για αύξηση των υπερκερδών του, όχι μόνο δε μείωσαν την ανεργία, αλλά την αύξησαν ακόμα περισσότερο. Υπογραμμίστηκαν, δε, οι τεράστιες ευθύνες που φέρει η συναινετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που παρέχει "απλόχερα" τη στήριξή της στις αντεργατικές επιλογές του μαύρου μετώπου της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τονίστηκε, επίσης, ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι στα πλαίσια του υπάρχοντος, σημερινού, συστήματος μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν άμεσοι στόχοι στον αγώνα της - και ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συγκρότηση ενός Μετώπου Πάλης των λαϊκών στρωμάτων που θα παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.


Πάλη για αντιμονοπωλιακή ανάπτυξη

Οι τοποθετήσεις στην ημερίδα ανέδειξαν την ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισης όχι μόνο των συνεπειών, αλλά και των αιτιών της ανεργίας

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκης Τσιόγκας, για το πρόβλημα της ανεργίας υπογράμμισε: «Η αντιμετώπισή του συνδέεται με την πάλη για μια αντιμονοπωλιακή, αναπτυξιακή πολιτική, με κύριο μοχλό το δημόσιο τομέα, για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας στους τομείς της βιομηχανίας - βιοτεχνίας και της αγροτικής οικονομίας. Συνδέεται με το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, την επιστροφή στο δημόσιο όλων των επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν, την εθνικοποίηση βασικών τομέων που τους λυμαίνεται το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Συνδέεται με την πάλη για την ύπαρξη και ανάπτυξη ενός πραγματικού λαϊκού δημόσιου τομέα της οικονομίας, που θα επιτρέπει στη χώρα το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής επισήμανε: «Παλεύοντας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θ' αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση των ανέργων και την αγωνιστική διεκδίκηση. Από κοινού το ΕΚΛ, τα Σωματεία, η Επιτροπή Ανέργων να διεκδικήσουμε τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων».

Αντεργατικό Σχέδιο Δράσης

Στους αντεργατικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση με το περιβόητο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δημήτρης Φιλιππίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας, η διά βίου μάθηση, η παροχή αυξημένων κινήτρων στους εργοδότες κ. ά. «Με το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης - τόνισε - η κυβέρνηση θέλει να πάρει περισσότερα αντεργατικά μέτρα και συγκεκριμένα έχει επιλέξει το 2000 για να κάνει πράξη το σχέδιό της για να διευρύνει τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που εισήγαγε με το Ν.2639/98». «Δεν είναι τίποτα άλλο - συνέχισε - παρά ένα πρόγραμμα συντονισμού της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στις κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, είναι μια πολιτική τροφοδότησης της ανεργίας».

Καταδικασμένη να καταρρεύσει η νέα διεθνής οικονομική τάξη

«Παγκοσμιοποίηση, ΟΝΕ και ανεργία» ήταν το θέμα της ομιλίας της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Θράκης, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, η οποία τόνισε: «Οι συνέπειες της "παγκοσμιοποίησης" με τη δήθεν αυτορρυθμιζόμενη αγορά από το "αόρατο χέρι" και τους "μονόδρομους" είναι αμείλικτες και αναδεικνύουν πολυάριθμους ηττημένους και ολιγάριθμους νικητές. Το κεφάλαιο, ελεύθερο στις μετακινήσεις του, αναζητεί το μέγιστο δυνατό κέρδος από το ένα ως το άλλο άκρο της Γης, ενώ αντίθετα η εργασία παραμένει καθηλωμένη και ανταγωνίζεται για την εξασφάλιση της μικρότερης δυνατής αμοιβής». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «τα μέχρι σήμερα μέτρα της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ήταν αναποτελεσματικά και συνάμα άκρως απογοητευτικά, γιατί δεν απέβλεπαν στην απορρόφησή της, αλλά στη διαιώνισή της προκειμένου να προετοιμαστεί η μετάλλαξη της υφής της απασχόλησης σε "απασχολησιμότητα"». Και καταλήγοντας επισήμανε: «Κανένα σύστημα δεν μπορεί να έχει διάρκεια, αν δε συγκεντρώνει τη συναίνεση της πλειοψηφίας. Και η νέα διεθνής οικονομική τάξη, που βαδίζει άναρχα, με σημαία της το κέρδος των ολίγων και την εξαθλίωση των πολλών, είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει, αφού έχει ολοκληρωτικά καταργήσει τις βάσεις της οικονομικής επιστήμης».

Χρειάζεται ταξική πάλη

«Κεντρικό ζήτημα είναι να υπάρχει πλήρης, σταθερή και μόνιμη απασχόληση, σεβασμός και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κοινωνική ασφάλιση και άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν για τους εργαζόμενους εργασία, η οποία θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες και βασικές ανάγκες του», τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ. «Ο σύγχρονος καπιταλισμός - συνέχισε - δεν ανέχεται να έχει ο εργαζόμενος τέτοια δικαιώματα και επειδή το ίδιο το κοινωνικό σύστημα αναπαράγει την ανεργία, επιδιώκει να γενικεύσει τον όρο "απασχολησιμότητα". Αυτούς τους στόχους υπηρετούν η "Λευκή Βίβλος", το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης", οι "ενεργητικές πολιτικές" της κυβέρνησης, με τις οποίες γίνεται κυριολεκτικά πλιάτσικο των πόρων του ΟΑΕΔ, με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και χρηματοδοτούνται οι εργοδότες. Αυτούς τους στόχους της ΕΕ, της κυβέρνησης και των βιομηχάνων υπηρετεί ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τη στήριξη που παρέχει στις αντεργατικές επιλογές». Καταλήγοντας ο Γιάννης Σταυρόπουλος επισήμανε: «Χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες στους εργαζόμενους και ειδικά στη νεολαία για τα περιθώρια επίλυσης τους προβλήματος της ανεργίας στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση της Εργατικής Τάξης πάνω σε ταξικούς στόχους και αυτό επιβάλλει να είμαστε σε ρήξη με τη σημερινή κυρίαρχη λογική. Χρειάζεται σημαντικά κοινωνικά μέτωπα πάλης και η προοπτική μιας κυβέρνησης λαϊκής εξουσίας, όπου η οικονομία και οι υποδομές της χώρας να είναι στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών».


Ε. ΤΖ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ