ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ξανά στο δρόμο των κινητοποιήσεων

Συζήτηση του "Ρ" με τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (του απεσταλμένου μας ΠΑΥΛΟΥ ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ) .-

"Καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί", η Ελασσόνα. Βρισκόμαστε στο μέσον περίπου της εμπορικής περιόδου και δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό καπνού. Κανένας έμπορος δεν έκανε την εμφάνισή του. Επιπλέον, οι αποθήκες είναι γεμάτες με εκατοντάδες τόνους καπνού, που δεν πουλήθηκε λόγω της ποσόστωσης που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα 25 καπνοχώρια της επαρχίας η ατμόσφαιρα "μυρίζει μπαρούτι". Η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Οι καπνοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι να βγουν στο δρόμο του αγώνα, για ν' απαντήσουν δυναμικά στην κοροϊδία της κυβέρνησης και στην ολομέτωπη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της καπνοκαλλιέργειας και της αγροτιάς της πατρίδας μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,που συστάθηκε πριν λίγες μέρες, δραστηριοποιείται έντονα. Τα μέλη της επισκέπτονται τα χωριά, ενημερώνουν τους καπνοπαραγωγούς, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Η πρώτη αγωνιστική απάντηση των καπνοπαραγωγών θα δοθεί, μεθαύριο Σάββατο, με τη μαζική συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για συντονισμό των αγώνων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μαραζώνει η επαρχία

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας και για τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, μιλούν στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, Θόδωρος Θεοδωράκης,και οι Μάρκος Μπουγάτσας και Αποστόλης Λάλος,μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. "Η καπνοκαλλιέργεια - λέει ο Θ. Θεοδωράκης - που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην επαρχία μας, κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή, λιγοστεύουν οι παραγωγοί, συρρικνώνεται το εισόδημα. Η ποσόστωση που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδόν απαγορεύει την ενασχόληση με την καπνοκαλλιέργεια. Παλιοί παραγωγοί "φεύγουν" από το χωράφι και οι νέοι δεν ασχολούνται επειδή δε συμφέρει οικονομικά. Οι τιμές του προϊόντος κάθε χρόνο πέφτουν. Για να σωθεί η καπνοκαλλιέργεια και να "ζήσει" η Ελασσόνα πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών.

Κι επειδή οι υποσχέσεις εκ μέρους των αρμοδίων δεν πείθουν κανένα πια, μένει μόνο ο δρόμος του αγώνα. Ενας αγώνας, μια μάχη που πρέπει να δοθεί εδώ στην Ελασσόνα και όχι στην Αθήνα, όπως κάποιοι "καλοθελητές" μάς συμβουλεύουν. Η Ενωση Συνεταιρισμών θα σταθεί στο πλάι των καπνοπαραγωγών. Κι αν βοηθηθεί από το κράτος μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Αλλά, δυστυχώς, δε βοηθιέται. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δημοπρατείται η αγορά μηχανημάτων για να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού, που υπάρχει στην Ελασσόνα. Φοβόμαστε ότι έχουν σκοπό να το παραδώσουν σε ιδιωτικά χέρια".

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Ο Μάρκος Μπουγάτσας επισημαίνει: "Πώς να ζήσει ένας νέος αγρότης που θέλει να ασχοληθεί με τον καπνό, όταν - λόγω της ποσόστωσης - δεν του επιτρέπεται να παράγει πάνω από 1.000 κιλά, δηλαδή, με ένα εισόδημα της τάξης των 750.000 - 1.000.000 δραχμών το χρόνο; Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό μου, την Κρανιά, από τις 25 νέες άδειες για καπνοκαλλιέργεια που δόθηκαν, αξιοποιήθηκαν μόνο δύο! Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με κυνικό τρόπο, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν την καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας και να μας ξεριζώσουν από τον τόπο μας. Ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Μωραφιτης,στη διάρκεια της περσινής μεγάλης κινητοποίησής μας, που συγκλόνιζε την Ελλάδα, μας έδινε συνεχώς υποσχέσεις για προστασία του εισοδήματός μας. Τώρα και ο πλέον εύπιστος καπνοπαραγωγός - ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός του κυβερνώντος κόμματος - είδε με τα μάτια του ότι ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Και όλοι συμφωνούν μαζί μας ότι θα πρέπει να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα, να συντονίσουμε την πάλη μας με τους συναδέλφους των άλλων καπνοπαραγωγικών περιοχών της Θεσσαλίας και της χώρας, για να δώσουμε απάντηση στους "νεκροθάφτες" της ελληνικής αγροτιάς".

"Πώς θα ζήσουμε;"

Και ο Αποστόλης Λάλος συμπληρώνει: "Ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή μας είναι αγανακτισμένος. Θα αντιδράσει δυναμικά. Θα υπάρξει "κοινωνική αναταραχή", για την οποία δε θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι, αλλά η κυβέρνηση που μας κοροϊδεύει. Οι καπνοπαραγωγοί που δεν πληρώθηκαν ούτε για την περσινή σοδειά και δεν πούλησαν ακόμα φύλλο από τη φετινή, καλούνται να ζήσουν χωρίς δραχμή στην τσέπη και, παράλληλα, να βρουν χρήματα για τη νέα καλλιέργεια. Η τιμή του καπνού κάθε χρόνο μειώνεται - φέτος αναμένεται η ποικιλία "Ελασσόνας" να πουληθεί 20 - 30 δραχμές το κιλό φθηνότερα και ο "Μπασμάς" περίπου στα ίδια. Στο μεταξύ, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται και οι έμποροι θα συνεχίσουν να μας εκβιάζουν. Πόσο θα αντέξουμε; Πόση υπομονή θα έχουμε; Δε θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, θα αγωνιστούμε".

ΚΡΗΤΗ
Μείωση εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ) .-

Δραματική μείωση των εξαγωγών των βασικότερων αγροτικών προϊόντων του νομού Ηρακλείου, σημειώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, λειτούργησαν σαν "ταφόπετρα", όχι μόνο για τη σταφίδα, αλλά και για τα προϊόντα εκείνα που για τους αγρότες του νομού Ηρακλείου κάποτε αποτελούσαν βασική πηγή εισοδήματος. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σταφίδας,που το 1984 έφθαναν τους 27.000 τόνους, μειώθηκαν μέχρι το 1994 στους 13.444 τόνους! Στο επιτραπέζιο σταφύλι ραζακί οι εξαγωγές το 1984 έφταναν τους 23.744 τόνους και μέχρι το 1994 μειώθηκαν στους 1.565 τόνους...

Την ίδια περίοδο, σε αντίθεση με το ραζακί, αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές του επιτραπέζιου σουλτανί. Αυτό έγινε λόγω του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η σουλτανίνα σταφίδα, που ανάγκασε τους σταφιδοπαραγωγούς να στραφούν στην παραγωγή επιτραπέζιου σουλτανί. Ετσι, οι εξαγωγές του σουλτανί αυξήθηκαν από 4.753 τόνους το 1984 σε 13.849 τόνους το 1994.

Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα μεγαλύτερη είναι η μείωση εξαγωγών στο αγγούρι, που αποτελεί και το κυριότερο προϊόν για τους παραγωγούς της Μεσαράς Κρήτης. Οι εξαγωγές του αγγουριού έφταναν το 1984 τους 23.677 τόνους και το 1994 δεν ξεπέρασαν τους 13.494. Φέτος, οι εξαγωγές του προϊόντος θα διαμορφωθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, αφού με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος οδηγήθηκαν στις χωματερές. Κι ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της εξαγωγικής περιόδου αγγουριού, οι εξαγωγές του μέχρι σήμερα απ' το νομό Ηρακλείου δεν ξεπερνούν τους 7.000 τόνους.

Συγκέντρωση στη Λάρισα

Η "καρδιά της αγροτιάς" χτυπάει μεθαύριο στη Λάρισα. Η παναγροτική συγκέντρωση που πραγματοποιείται στις 10.30 το πρωί, στο "Χατζηγιάννειο" με διοργανώτρια την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα δώσει δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Λαρισαίοι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις που έχουν σε όλα τα προϊόντα η εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Θα "δηλώσουν" με όλη τη δύναμη της φωνής τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας και τον ξεκληρισμό της αγροτιάς από τη γη της.

Θα απαιτήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της καπνοκαλλιέργειας, της βαμβακοκαλλιέργειας, των σιτηρών που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό. Θα ξαναζητήσουν να δημιουργηθούν επιτέλους τα μεγάλα έργα υποδομής, που χρειάζεται η γεωργία - αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά - και να διατεθούν κονδύλια για την ανάπτυξη της υπαίθρου.Θα φωνάξουν εναντίον των νέων φορομπηχτικών μέτρων της κυβέρνησης εναντίον τους.

Στο μεταξύμ οι προετοιμασίες για την επιτυχία της μεθαυριανής συγκέντρωσης βρίσκονται στην τελική ευθεία. Κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων επισκέπτονται τις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά του νομού, ενημερώνουν τους αγρότες και τους καλούν στη συγκέντρωση.

Και στα Τρίκαλα

Παναγροτική συγκέντρωση πραγματοποιούν οι αγρότες την προσεχή Δευτέρα, και στα Τρίκαλα.Η συγκέντρωση, την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Αργοτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη", θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου".Οι Τρικαλινοί αγρότες θα διαμαρτυρηθούν για τη συνεχή κατάρρευση της οικονομικής τους κατάστασης, για την επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ εναντίον της γεωργίας και θα απαιτήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών της περιοχής και την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Τέσσερα βασικά αιτήματα

Τέσσερα είναι τα βασικά αιτήματα των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας:

  • Να απορροφηθούν άμεσα οι ποσότητες καπνού περσινής σοδειάς που βρίσκονται στις αποθήκες.Υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 300 τόνους περίπου, ένα εισόδημα περίπου 240.000.000 δραχμών για τους καπνοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πέρσι ότι γι' αυτές ποσότητες - που λόγω ποσόστωσης δεν πουλήθηκαν - θα γινόταν ανταλλαγή ανάμεσα σε καπνοπαραγωγικές περιοχές για να διατεθούν.
  • Ν' αυξηθεί η ποσόστωση για την περιοχή της Ελασσόνας στους 5.500 τόνους.Το μοίρασμά της να γίνεται μέσω των ομάδων παραγωγών και να καταργηθεί η εξατομίκευση της ποσόστωσης που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νέων παραγωγών που λόγω ποσόστωσης δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.
  • Η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δίνεται απ' ευθείας στις ομάδες παραγωγών και όχι στους εμπόρους.Ετσι, οι έμποροι δε θα μπορούν να εκβιάζουν για μικρότερες τιμές και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύονται τα χρήματα των επιδοτήσεων για αρκετό διάστημα και προς όφελος των ίδιων.
  • Ν' αναγνωριστούν ως μεταποιητικές μονάδες, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, ώστε να μπορούν κι αυτές - όπως οι έμποροι - να υπογράφουν συμβόλαια με τους καπνοπαραγωγούς.Σ' αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί, που είναι μάζα των ομάδων παραγωγών είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαιο μόνο με τις Ενώσεις. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στις Ενώσεις Συνεταιρισμών να μπουν δυναμικά στην αγορά του προϊόντος, προς όφελος του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.
Οι αγρότες πληρώνουν τις κομπίνες...

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με τις αποφάσεις του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή τεράστιων προστίμων σε βάρος της χώρας μας για υπαρκτές και ανύπαρκτες ατασθαλίες με τη χορήγηση επιδοτήσεων καιτην είσπραξή τους παράνομα από επιτήδειους εμποροβιομήχανους και μεταποιητές.

Οπως είναι γνωστό, η Επιτροπή επιβάλλει στη χώρα μας πρόστιμα και προχωρά σε συμψηφισμούς, καταλογισμούς ή παρακράτηση επιδοτήσεων για την περίοδο '91-'92 για τα καπνά, βαμβάκι, ροδάκινα κλπ., ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, που πιστώνονται σε βάρος του προϋπολογισμού της χώρας, ενώ οι λογής κομπιναδόροι που εισέπραξαν παράνομα μένουν στο απυρόβλητο, "ξεκοκαλίζοντας" τις επιδοτήσεις που εισέπραξαν παράνομα. Σχετικά με την καθυστέρηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων στους λογής κομπιναδόρους, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης προσπάθησε να υποβαθμίσει τις κυβερνητικές ευθύνες, λέγοντας πως οι έλεγχοι είναι δύσκολοι και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται οι όποιες αποφάσεις να είναι τεκμηριωμένες. Πάντως, χτες, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε την απαγόρευση λειτουργίας για τη φετινή περίοδο σε πέντε ελαιοτριβεία για την είσπραξη παράνομα εισπράξεων, ενώ ακόμα δεν έχει υπογράψει ο Σ. Μαρινίδης την επιβολή των προστίμων στους καπνοβιομηχάνους που εισέπραξαν παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις.

Τι θα γίνει με τα πριμ;

Επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη

Αγνωστο παραμένει ακόμα πότε και πώς θα εισπράξουν το πριμ οι καπνοπαραγωγοί, καθώς εκκρεμεί η συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί, συγκεκριμένα, αν θα δίνεται απευθείας στους παραγωγούς το πριμ ή θα εισπραχθεί από τους καπνεμπόρους - καπνοβιομήχανους για να αποδοθεί αργότερα. Οπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Yπουργών Γεωργίας έχει αποφασίσει από τον περασμένο Ιούλη να δίνεται απευθείας στους καπνοπαραγωγούς το πριμ, αλλά το θέμα δεν προχώρησε για την υλοποίησή του στην πράξη. Ετσι, για φέτος παραμένει άγνωστο τι τελικά θα ισχύσει.

Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, αν και έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την έναρξη της εμπορικής περιόδου, στην πράξη δεν έχουν ξεκινήσει οι αγορές των καπνών, όπως αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το μόνο που συζητιέται στα καπνοχώρια από πλευράς εμπόρων, επισημαίνεται από το βουλευτή, είναι η ζύγιση των καπνών να γίνεται στις αποθήκες των εμπόρων, χιλιόμετρα μακριά από την αποθήκη του καπνοπαραγωγού. Ο Σπ. Στριφτάρης καλεί τον υπουργό Γεωργίας να πάρει μέτρα για την άμεση απορρόφηση των καπνών από τους καπνεμπόρους και καπνοβιομηχάνους και σε ικανοποιητικές τιμές. Επίσης, να παρέμβει ώστε τα καπνά να ζυγίζονται στις αποθήκες των καπνοπαραγωγών.

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραφιτης χτες κάλεσε τους παραγωγούς να πουλάνε στους εμπόρους την παραγωγή καπνού εισπράττοντας την εμπορική τιμή από τους καπνεμπόρους και ανεξάρτητα από το πώς και πότε θα πληρωθούν το πριμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ