Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τέσσερα βασικά αιτήματα

Τέσσερα είναι τα βασικά αιτήματα των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας:

  • Να απορροφηθούν άμεσα οι ποσότητες καπνού περσινής σοδειάς που βρίσκονται στις αποθήκες.Υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 300 τόνους περίπου, ένα εισόδημα περίπου 240.000.000 δραχμών για τους καπνοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πέρσι ότι γι' αυτές ποσότητες - που λόγω ποσόστωσης δεν πουλήθηκαν - θα γινόταν ανταλλαγή ανάμεσα σε καπνοπαραγωγικές περιοχές για να διατεθούν.
  • Ν' αυξηθεί η ποσόστωση για την περιοχή της Ελασσόνας στους 5.500 τόνους.Το μοίρασμά της να γίνεται μέσω των ομάδων παραγωγών και να καταργηθεί η εξατομίκευση της ποσόστωσης που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νέων παραγωγών που λόγω ποσόστωσης δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.
  • Η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δίνεται απ' ευθείας στις ομάδες παραγωγών και όχι στους εμπόρους.Ετσι, οι έμποροι δε θα μπορούν να εκβιάζουν για μικρότερες τιμές και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύονται τα χρήματα των επιδοτήσεων για αρκετό διάστημα και προς όφελος των ίδιων.
  • Ν' αναγνωριστούν ως μεταποιητικές μονάδες, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών, ώστε να μπορούν κι αυτές - όπως οι έμποροι - να υπογράφουν συμβόλαια με τους καπνοπαραγωγούς.Σ' αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί, που είναι μάζα των ομάδων παραγωγών είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαιο μόνο με τις Ενώσεις. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στις Ενώσεις Συνεταιρισμών να μπουν δυναμικά στην αγορά του προϊόντος, προς όφελος του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ