ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Μαχητική συγκέντρωση κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Σωματείου ενάντια στις απολύσεις των δύο συνδικαλιστών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστήριο

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο δικαστήριο
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!», διαδήλωσαν μαζικά και χτες οι απεργοί της «Μαλαματίνα» μαζί με συναδέλφους τους από άλλους κλάδους, μαζί και με φοιτητές, με εκπροσώπους μαζικών φορέων, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Σωματείου για τις παράνομες απολύσεις των δύο συνδικαλιστών από την επιχείρηση.

Το Σωματείο καλεί σε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 4/11, έξω από τα δικαστήρια, καθώς η εργοδοσία έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να βάλει φίμωτρο στον αγώνα τους και στις μορφές που επιλέγουν να τον προβάλλουν.

Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία μετά την απόλυση 15 εργαζομένων και κλιμακώνοντας την τρομοκρατία σε βάρος των απεργών, προχώρησε παράνομα στην απόλυση του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου στη «Μαλαματίνα» και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), και του Αριστοτέλη Μερκενίδη, προέδρου του Συνδικάτου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Βόρειας Ελλάδας και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο με τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν χτες ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των παράνομα απολυμένων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μάλιστα κατέρρευσαν ένα προς ένα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας περί δήθεν άρνησής τους να απασχοληθούν στην παραγωγή και «μη ύπαρξης αντικειμένου εργασίας», λόγω του λουκέτου στο τμήμα διακίνησης και πώλησης των οχημάτων. Αντίθετα, αναδείχθηκε ότι «ποτέ δεν τους δόθηκε ούτε μια εναλλακτική να εργαστούν αξιοπρεπώς σε θέσεις ανάλογες των προσόντων και των ικανοτήτων τους», όπως είπε ο δικηγόρος του Σωματείου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητές και τους άλλους φορείς που διαδήλωσαν μαχητικά τη συμπαράστασή τους στους απεργούς για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, βρέθηκαν εργαζόμενοι που απασχολούνται στο μετρό Θεσσαλονίκης, μέσω της εταιρείας «Ηλεκτροδυναμική», που πήραν απόφαση και πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Διώξεις ακόμα και για τα ...μπλουζάκια!

Στο μεταξύ, στον κατήφορο του αυταρχισμού με σπασμένα φρένα συνεχίζει να κινείται η εργοδοσία. Ετσι, μετά τις απολύσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, μετά την επιστράτευση των ΜΑΤ προς υπεράσπιση του απεργοσπαστικού μηχανισμού, τώρα αρχίζει να κυνηγάει και τα ...μπλουζάκια που φορούν οι εργαζόμενοι, τα πανό και τα πλακάτ που κρατούν με τα οποία κάνουν γνωστό τον αγώνα τους. Ετσι κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος 22 εργαζομένων, αξιώνοντας να μη διακινούν προπαγανδιστικό υλικό που να συνδέεται με το σήμα της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία απαιτεί από το δικαστήριο να υποχρεώσει τους εργαζόμενους «να παύσουν να φορούν, διανέμουν, προβάλλουν μπλουζάκια με το παραποιημένο σήμα της εταιρείας καθώς και να παύσουν να το αποτυπώνουν σε πανό και πλακάτ» και γενικά «να παύσουν να το προβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο».

Μάλιστα, ζητά να τους επιβληθεί προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ (!) για κάθε περίπτωση παραβίασης της απόφασης που θα εκδώσει το δικαστήριο!

Υπενθυμίζεται ότι το «παραποιημένο σήμα» στα μπλουζάκια αναγράφει το «Απεργοί ΜαλαΜΑΤινα μια φωνή μια γροθιά», καταγγέλλοντας την καταστολή που βιώνουν και τη μετατροπή των ΜΑΤ σε ρόλο ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης της επιχείρησης, από τους «εχθρούς» - εργαζόμενους.

Η εργοδοσία επικαλείται ότι από τη χρήση του παραποιημένου σήματος «προσβάλλεται η προσωπικότητα της εταιρείας» και ότι «κινδυνεύει το επαγγελματικό της μέλλον»...

Κόντρα και στην καινούργια προσπάθεια τρομοκράτησης από την πλευρά της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα», σήμερα, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση θα αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα τους. Οπως είπε ο Γ. Φραγγίδης, «θα συνεχίσουμε με τη δύναμη της αλληλεγγύης και κάθε μέρα θα τους πονάει ακόμη περισσότερο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Οχι» στο πλιάτσικο της περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου ΠΥ

Την απόσυρση των διατάξεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με τις οποίες επιχειρείται νέο πλιάτσικο στην περιουσία του, κινητή και ακίνητη, απαίτησαν χτες με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους που είχε προκηρυχτεί γι' αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, στο στόχαστρο τέθηκε συνολικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπου περιλαμβάνονται οι εν λόγω διατάξεις, με το οποίο «τελειοποιείται» το οικοδόμημα των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί το τζογάρισμα των αποθεματικών του Ταμείου, ύψους 440 εκατ. ευρώ, και την εκποίηση - ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου, 40.000 τ.μ. (περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτίρια, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά, κτίρια - φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας).

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΜΤΠΥ εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Για «μεγάλο ριφιφί», με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» και την «αξιοποίηση» της περιουσίας του, έκανε λόγο η βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που ήδη έχει στερήσει 6 μισθούς από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τώρα χάνουν ακόμα έναν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ για 13 ολόκληρα χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο είναι «παγωμένοι».

«Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε το παραπέρα πλιάτσικο στο Ταμείο», σημείωσε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Περιφερειών. Απαντώντας στο επιχείρημα για δήθεν αξιοποίηση, επισήμανε ότι ετοιμάζουν πλιάτσικο στην περιουσία του και ειδικά στα ακίνητα - φιλέτα που διαθέτει το Ταμείο στο κέντρο της Αθήνας, που θα παραδοθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Θοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρ. Ιμβριώτη», αναφέρθηκε συνολικά στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων όλων των κυβερνήσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα σε διατάξεις όπως αυτή για την παραγραφή χρεών των επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ στη 10ετία, που εγκυμονεί κινδύνους για την Ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για την 25ετία στο Δημόσιο (και στους εκπαιδευτικούς) που καταργείται και έτσι αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 χρόνια.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε η Σούλα Ακζιώτη, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, προτείνοντας στη διοίκηση του Ταμείου να βρίσκονται μόνο εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, καθώς αυτοί με τις εισφορές τους είναι και οι μοναδικοί αιμοδότες του.

Τον ασφυκτικό έλεγχο που επιδιώκει η κυβέρνηση ανέδειξαν, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Μετοχικό Ταμείο, ο πρόεδρος Σταύρος Δίζος και η αντιπρόεδρος Δώρα Θεοδωροπούλου, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τα 9 μέλη της διοίκησης το υπουργείο Εργασίας θα διορίζει τα 6!

Σε συνέχιση του αγώνα και μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη κάλεσαν η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, και ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ δήμου Γαλατσίου.

Ακόμη, τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Τάσος Σταυρόπουλος, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στάση εργασίας μετά από εργατικό «ατύχημα»

Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες το πρωί, στην έναρξη της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου, στη Σαλαμίνα. Η κινητοποίηση έγινε μετά το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα, όταν δύο συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν πέφτοντας από σκαλωσιά. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καταγγέλλει τόσο το πρόσφατο «ατύχημα» όσο και την «υβριστική επίθεση του εργοδότη σε μερίδα εργαζομένων» του Ναυπηγείου.

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας έγινε επίσης ενημέρωση για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τις συναντήσεις του Συνδικάτου και της διοίκησης της εταιρείας γύρω από το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης.

«Οι εργαζόμενοι, για ακόμη μια φορά, με τη συμμετοχή τους έστειλαν το μήνυμα προς την εργοδοσία και τους υποτακτικούς της ότι είναι ενωμένοι και συλλογικά με το Συνδικάτο μπροστά θα απαντάνε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Οπως είναι ενωμένοι στον αγώνα για την υπογραφή της ΣΣΕ, έτσι θα είναι ενωμένοι σε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα προκύπτει. Είναι σημαντική παρακαταθήκη για την επιτυχία του αγώνα», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Δεν θα κάνουμε πίσω από τα δικαιώματά μας. Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε με ανασφάλεια και τον φόβο για νέα ατυχήματα, δεν θα δεχτούμε να μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια», ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή τους στάση. Παράλληλα, έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αλλες 17 απολύσεις στην «Πυραμίς»

Παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Κ. Μακεδονίας

Κινητοποίηση - παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο της επιχείρησης «Πυραμίς» στη Λητή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στις 17 νέες απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία.

Απαίτησε να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι, αυξήσεις στα μεροκάματα με υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ένσημο ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους.

Οι 17 νέες απολύσεις έγιναν μερικές μέρες μετά τις φιέστες και τα πανηγύρια για την έναρξη της λειτουργίας της πρώην «Πίτσος», όπου ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «μεγάλη» και «ποιοτική» επένδυση.

«Αυτή ακριβώς είναι η ανάπτυξή τους. Για τους βιομηχάνους επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τεράστια κέρδη. Για τους εργαζόμενους, που σε έναν χρόνο παράγουν πάνω από ένα εκατ. νεροχύτες, απολύσεις, μεροκάματα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, άσχημες συνθήκες εργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου και προσθέτει: «Τώρα πρέπει να οργανωθούμε, να δυναμώσουμε το Συνδικάτο, για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση. Οι βιομήχανοι γνωρίζουν τη δύναμή μας. Ηρθε η ώρα να τους τη δείξουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ