ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάδοση του τζόγου και ξεπούλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το στοίχημα της διάδοσης του τζόγου και του ξεπουλήματός του στους ιδιώτες παίζει δυνατά η κυβέρνηση, αποσκοπώντας σε ποικίλα οφέλη.

Η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή ένταξη των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου στο «Πάμε Στοίχημα», παρά την ύπαρξη «ασυμβίβαστου» που κατήγγειλε προεκλογικά, προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστικό τον ΟΠΑΠ για τους «επενδυτές», στους οποίους θέλει να τον ξεπουλήσει σε δεύτερο στάδιο. Προς το παρόν προσφέρει στα μέσα του μήνα ένα ακόμα πακέτο (περίπου 17%) στους ιδιώτες μέσω της Σοφοκλέους.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το «Πάμε Στοίχημα» να ξεκινήσει από την «Ιντραλότ» του Σ. Κόκκαλη, παρόλο που ο τελευταίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος ΠΑΕ (Ολυμπιακός), ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες αργότερα.

Ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης», διευκρινίζοντας ότι η μελέτη αυτή αφορά «τη σταδιακή εισαγωγή των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων στο "Πάμε Στοίχημα"» και, δεύτερον, σε συνδυασμό με το πρώτο, «την ανάληψη από τον ΟΠΑΠ της διενέργειας του διαγωνισμού "Πάμε Στοίχημα"».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η κυβέρνηση μελετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άρα και τη μεταφορά του «Πάμε Στοίχημα» σε χέρια ιδιωτών, ο εκπρόσωπος απέφευγε να απαντήσει, παραπέμποντας στην παραπάνω δήλωση. Αφησε απλά να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρχει «ασυμβίβαστο» μεταξύ των νέων ιδιοκτητών του ΟΠΑΠ και των ιδιοκτητών ΠΑΕ. «Θεωρώ αυτονόητο ότι εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία, δε θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί νέο ασυμβίβαστο», είπε όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ πουληθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα σχέση με το ποδόσφαιρο.

Είναι φανερό, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια και να αποφύγει την κατακραυγή για τη διάδοση του τζόγου και την εκχώρηση ενός «φιλέτου» της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Τα περί τήρησης του ασυμβίβαστου είναι τόσο σοβαρά όσο και στην περίπτωση του «βασικού μετόχου», που έχει προ πολλού ενταφιαστεί με όλες τις τιμές. Μάλιστα, χτες, ο Θ. Ρουσόπουλος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για το «βασικό μέτοχο» απλά και μόνο επειδή ήταν «συνταγματική επιταγή»...

Ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ βγήκε να κατηγορήσει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση γιατί ...ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις κυβερνήσεις Σημίτη στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακολουθία έργων και λόγων, αφού, όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση και ο ίδιος μέχρι πρότινος και επί πολλά χρόνια θεωρούσαν καταστροφή για τον ελληνικό αθλητισμό την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα"». Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο αναρωτιέται τι άλλαξε.

Βέβαια, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θεωρούν επαρκή λόγο «αλλαγής» την «πρόθεση πώλησης του 17% του ΟΠΑΠ και την προσπάθεια ανόδου της τιμής της μετοχής», αφού εξάλλου τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ την ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Απλά υπενθυμίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε το 1999 τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα αυτό», όταν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ...παζάρευε την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο «Στοίχημα», όπως κάνει σήμερα και η ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει το δικό της ρόλο και να διαμαρτύρεται...


«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Ανοίγει ο δρόμος για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα

Παρέμβαση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

«Η πρόταση να ψηφιστεί η τροπολογία για την αναστολή του νόμου δείχνει τον πανικό που σας δημιουργεί ακόμη και η παραμικρή αντιπαράθεση με την ΕΕ, με τα αφεντικά σας στην ΕΕ. Δείξτε αποφασιστικότητα, υπερασπιστείτε το Σύνταγμα και την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας. Δεν πρέπει να κάνετε πίσω, δεν πρέπει να κάνετε αυτό το βήμα υποτέλειας προς την ΕΕ, για να ανοίξετε το δρόμο για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα».

«Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από το μεγάλο κεφάλαιο, για να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του Συντάγματος της χώρας μας».

Αυτά τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αναστολή της ισχύος του νόμου για το «βασικό μέτοχο» μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από την ΕΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχε ψηφίσει το σχετικό άρθρο που απαγόρευε στους ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο, αλλά είχε καταψηφίσει τους σχετικούς εκτελεστικούς νόμους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Και αυτό γιατί στην πράξη αφήνονται ανοιχτά παράθυρα, για να εισβάλει το κεφάλαιο χωρίς περιορισμούς, παρακάμπτοντας τον βασικό μέτοχο - με το 1 ή το 5% που έβαζε το ΠΑΣΟΚ - με τις off sore εταιρίες, με την ονομαστικοποίηση των μετοχών, με τις εταιρίες όπου η νομοθεσία των χωρών τους δεν επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών ή με τη χρήση αχυρανθρώπων για την παράκαμψη του νόμου.

Ολα τα παραπάνω, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι παράθυρα από τα οποία, παρά την προσπάθεια που γίνεται, θα μπορούσε πάλι το κεφάλαιο να επηρεάσει και να χειραγωγήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ομως, πρόσθεσε, παρά τα παράθυρα, η ΕΕ πιέζει γιατί δε θέλει να δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο όπου το κράτος βάζει περιορισμούς στις όποιες δράσεις του κεφαλαίου. Ετσι κηρύσσουν το νόμο μη συμβατό με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, αλλά επειδή ο σχετικός νόμος είναι εκτελεστικός του Συντάγματος, προβάλλουν έντονα τη θεωρία πως το ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι πάνω από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι «καλώς κατά τη γνώμη μας» στην αρχή στήριξε την άποψη πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Κάτω, όμως, από τις πιέσεις και τις απειλές, η κυβέρνηση τελικά ενέδωσε και έφερε την τροπολογία που είναι η αρχή της αναγνώρισης της υπεροχής του ευρωπαϊκού Δικαίου του ελληνικού Συντάγματος.

Για λόγους ουσίας αλλά και τακτικής, συνέχισε, στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την ΕΕ πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία και να συνεχίσουμε τις όποιες διαπραγματεύσεις με την ισχύ αυτού του νόμου. Η κυβέρνηση είπε πρέπει να πει «εμείς τον νόμο δεν τον αναιρούμε και όταν καταλήξουν οι συζητήσεις μας βλέπουμε τι θα γίνει», κάτι θα έδειχνε, την αποφασιστικότητα του ελληνικού κράτους να υπερασπιστεί το Σύνταγμά του.

Γιατί, αναρωτήθηκε, πρέπει να δώσουμε εμείς εξετάσεις καλής θέλησης και να μην τις δώσει η ΕΕ, τη στιγμή που έχει να κάνει με συνταγματικό νόμο; Γιατί, δηλαδή, πρέπει εμείς να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, να είμαστε τα καλά παιδιά που επιδιώκουμε κάποια λύση; Μετά, είπε, από την κατάληξη των συνομιλιών θα μπορούσε ακόμη η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή, να δείξει στην ΕΕ τις φοβερές δυσκολίες που υπάρχουν και ότι οι απαιτήσεις της είναι υπερβολικές και δε στηρίζονται πουθενά.

Η ψήφιση της τροπολογίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ