ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Την παραίτηση Κουβέλη ζητά η πλειοψηφία

Να συζητηθεί το θέμα της παραμονής του στη θέση του κοινοβουλευτικού επιτρόπου ζήτησαν με παρέμβασή τους 23 μέλη του συντονιστικού οργάνου

Νέα διάσταση στη διαμάχη που μαίνεται εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ληφθούν μέτρα κατά του Φ. Κουβέλη και συγκεκριμένα να παραιτηθεί απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του σχήματος. Τη σχετική ανακοίνωση συνυπογράφουν 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας προς τούτο την άμεση κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην ανακοίνωση - που υπογράφεται απ' όλους πλην των Γ. Θεωνά, Δ. Τσακνιά και βεβαίως των εκπροσώπων του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - καταγγέλλεται: «Ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (...) αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Γίνεται ακόμα λόγος για «τραυματισμό της φερεγγυότητας του ΣΥΡΙΖΑ», για «διγλωσσία» η οποία «αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια» και ενώ σημειώνεται ότι «το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό (...) όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις».

«Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σ' ένα χώρο και ένα άθροισμα παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, να επιβάλει τις απόψεις του. Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις, όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να αντικατασταθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ της ΝΕΤ, συμφώνησε ότι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλό και συμπλήρωσε πως «είναι ένα κλίμα που έχει σχέση με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βρίσκεται το πολιτικό ζήτημα και ό,τι άλλο λέγεται αποτελεί παρέκκλιση από την ουσία του ζητήματος».

Ενόχληση εξέφραζαν στελέχη του ΣΥΝ για την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης, δηλώνοντας πως στην παρούσα φάση κάθε άλλο παρά βοηθά στην εξομάλυνση της αντιπαράθεσης. Αλλοι μάλιστα έκαναν λόγο για λογικές «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» χαρακτήρισαν πρόκληση την ενέργεια αυτή, μιλώντας για αντιπαράθεση άνευ ορίων και αποδίδοντας στους υπογράφοντες την ανακοίνωση πρόθεση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση, για το θέμα που προέκυψε, σήμερα το πρωί, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη Χάγη το θέμα της ΠΓΔΜ

Απαντητικό μνημόνιο στην προσφυγή των Σκοπίων κατέθεσε χτες η ελληνική κυβέρνηση

Στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης μεταφέρεται η διαφορά Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Το Δικαστήριο έχει αρχίσει να ασχολείται με την υπόθεση από τις 13 Νοέμβρη του 2008, με την κατάθεση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μνημονίου με το οποίο κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω του βέτο που άσκησε η Αθήνα στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Καθώς η Ελλάδα έχει αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του ΔΔ, κατέθεσε απαντητικό μνημόνιο, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, θα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πριν από την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αδιέξοδη τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Παράλληλα, επαληθεύεται ότι τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα της οποιασδήποτε χώρας - μέλους τους, στο βαθμό που οι διαφορές μεταξύ κρατών προσεγγίζονται από τη σκοπιά των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αλλωστε, το δικαστήριο της Χάγης είναι αυτό που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τους ιμπεριαλιστές από τα εγκλήματά τους ανά τη Γη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το ελληνικό μνημόνιο απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ και αναπτύσσει «εμπεριστατωμένα και εξαντλητικά τα νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση αυτή». Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει και προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων ενώπιον του Δικαστηρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, τα μνημόνια των δυο αντίδικων θα παραμείνουν εμπιστευτικά.

Συνεργασιολογία ενόψει εκλογών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των «Οικολόγων - Πράσινων» είχε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Με αντιπροσωπεία των «Οικολόγων - Πράσινων» συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ρίχνοντας νερό στο μύλο της συνεργασιολογίας, ενόψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συνάντηση έγινε στο φόντο της εκφρασμένης προεκλογικά θέσης των Οικολόγων για προγραμματική συνεργασία ακόμα και με τους δυο εταίρους του δικομματισμού, αλλά και των πιέσεων που ασκεί μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΝ για συνεργασία με τους «Οικολόγους» και το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, το ζήτημα της συνεργασίας θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω, υπό το πρίσμα της απόφασης των «Οικολόγων - Πράσινων» να μην υπάρξουν κεντρικές συμφωνίες, αλλά τοπικές, όπου είναι δυνατόν να επιτευχθούν.

Επιβεβαιώνοντας τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική των δυο κομμάτων, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε συναντίληψη σε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν «με την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα, την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση» αλλά και με «τους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο "Καλλικράτης" για τις τοπικές κοινωνίες, τους κινδύνους ενός μεγάλου ελλείμματος δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο».

Ο Ν. Χρυσόγελος απ' τους «Οικολόγους - Πράσινους», αναδεικνύοντας τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση των ευρύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων, ζήτησε «μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση να παίξει σημαντικό ρόλο και στην προστασία του κλίματος, αλλά και στην ανάπτυξη κοινωνικότερων μορφών οικονομίας αλλά και να καλύψει το μεγάλο χάσμα και έλλειμμα που υπάρχει στις κοινωνικές πολιτικές».

Διευκρίνισε ότι «οι "Οικολόγοι - Πράσινοι" δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό επίπεδο» και πως «δε θα υπάρξει κεντρική συμφωνία με κανένα κόμμα». Τέλος, υιοθετήθηκε απ' τον ΣΥΝ η πρόταση των «Οικολόγων - Πράσινων» για κοινή πρωτοβουλία που θα αφορά στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογής Ερογλου

Σημαντική για το περιουσιακό ζήτημα η τελεσίδικη απόφαση του βρετανικού Εφετείου υπέρ Ελληνοκύπριου

Αρνητική εξέλιξη για την πορεία του Κυπριακού εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ότι θα αποτελέσει τυχόν ανάδειξη του Ντ. Ερογλου σε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από τις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε χτες ότι ο Ντ. Ερογλου δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός για να προωθήσει λύση του Κυπριακού κοινά αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι η διχοτόμηση θα είναι ένα καίριο κτύπημα και πολύ ζημιογόνο και για τους Τουρκοκύπριους» είπε ο Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη εκλογή Ερογλου.

Στο μεταξύ, «εξαιρετικής νομικής και πολιτικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Δ. Χριστόφιας την τελεσίδικη απόφαση βρετανικού Εφετείου να δικαιώσει τον Ελληνοκύπριο Μελέτη Αποστολίδη, ο οποίος είχε προσφύγει ενάντια σε ζεύγος Βρετανών για την «αγορά» και την ανέγερση κατοικίας στην καταπατημένη περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση που έχει εκδώσει η κυπριακή Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί θα πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφιστεί το παράνομο χτίσμα και να παραδοθεί η καταπατημένη έκταση στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Τέλος, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα έχει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Σχολιάζοντας την απόφαση για σύσταση ομάδας νομικών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα ενεργεί υποστηρικτικά ως προς τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, άφησε αιχμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Οπως είπε, «δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς διαπραγματευόμαστε για ενάμιση χρόνο (...) χωρίς να νιώσουμε ως πλευρά την ανάγκη επαρκούς νομικής και τεχνοκρατικής στήριξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ