Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Την παραίτηση Κουβέλη ζητά η πλειοψηφία

Να συζητηθεί το θέμα της παραμονής του στη θέση του κοινοβουλευτικού επιτρόπου ζήτησαν με παρέμβασή τους 23 μέλη του συντονιστικού οργάνου

Νέα διάσταση στη διαμάχη που μαίνεται εντός του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ληφθούν μέτρα κατά του Φ. Κουβέλη και συγκεκριμένα να παραιτηθεί απ' τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του σχήματος. Τη σχετική ανακοίνωση συνυπογράφουν 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας προς τούτο την άμεση κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην ανακοίνωση - που υπογράφεται απ' όλους πλην των Γ. Θεωνά, Δ. Τσακνιά και βεβαίως των εκπροσώπων του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - καταγγέλλεται: «Ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (...) αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Γίνεται ακόμα λόγος για «τραυματισμό της φερεγγυότητας του ΣΥΡΙΖΑ», για «διγλωσσία» η οποία «αναπαράγει τις αντιπαραθέσεις και την εσωστρέφεια» και ενώ σημειώνεται ότι «το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό (...) όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις».

«Με αυτή τους τη στάση οδηγούμαστε σ' ένα χώρο και ένα άθροισμα παραγόντων, που επιχειρεί, εκτός και ερήμην των συλλογικών διαδικασιών, να επιβάλει τις απόψεις του. Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο στελέχη που τηρούν αυτή τη στάση να εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις, όπως αυτή του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και πρέπει να αντικατασταθούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ της ΝΕΤ, συμφώνησε ότι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλό και συμπλήρωσε πως «είναι ένα κλίμα που έχει σχέση με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βρίσκεται το πολιτικό ζήτημα και ό,τι άλλο λέγεται αποτελεί παρέκκλιση από την ουσία του ζητήματος».

Ενόχληση εξέφραζαν στελέχη του ΣΥΝ για την έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης, δηλώνοντας πως στην παρούσα φάση κάθε άλλο παρά βοηθά στην εξομάλυνση της αντιπαράθεσης. Αλλοι μάλιστα έκαναν λόγο για λογικές «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» χαρακτήρισαν πρόκληση την ενέργεια αυτή, μιλώντας για αντιπαράθεση άνευ ορίων και αποδίδοντας στους υπογράφοντες την ανακοίνωση πρόθεση διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης αναμένεται να προκαλέσει συζήτηση, για το θέμα που προέκυψε, σήμερα το πρωί, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ