ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Μουσική διαμαρτυρία για «Μόρφωση - Υγεία - ανθρώπινη ζωή»!

«Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - Υγεία - ανθρώπινη ζωή!»: Με το σύνθημα αυτό να ακούγεται δυνατά στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας Αττικής, πραγματοποιήθηκε μουσική διαμαρτυρία το πρωί του περασμένου Σαββάτου από σωματεία και φορείς της περιοχής δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού. Με την πορεία να διασχίζει τους δρόμους της πόλης, μέλη των σωματείων διακινούσαν παράλληλα την προκήρυξή τους σε μικρεμπόρους, κατοίκους της περιοχής και περαστικούς.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, από το ύψος της λαϊκής αγοράς στον Περισσό, με μουσικούς να παίζουν το «Bella Ciao». Στην πρώτη γραμμή μαθητές Δημοτικού που κρατούσαν πικέτες, όπου γραφόταν: «Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές, παιχνίδια!», «Λιγότερη αστυνομία - περισσότερη Υγεία!», «Περισσότερα νοσοκομεία - καθόλου τηλεκπαίδευση!»

Ακολουθούσε το μπλοκ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης), ζητώντας να πάψει το τηλε-μαρτύριο για τη νέα γενιά, να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, Το μπλοκ της Ενωσης ΕΒΕ Νέας Ιωνίας, με το σύνθημα στο πανό του «Είμαστε ένα click πριν το κλείσιμο - Πάρτε τώρα μέτρα στήριξης», μετέφερε την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι. Ενώ ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας ξεκαθάριζε: «Με λίγους γιατρούς δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία». Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία διεκδικούσε και ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης.

Στην κινητοποίηση καλούσαν επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας, το Παράρτημα της περιοχής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οι Σύλλογοι Γονέων 4ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας, το παράρτημα ΕΣΥΝ Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωνικός Σύνδεσμος».

«Το ότι ήρθα στη διαδήλωση ήταν ο καλύτερος τρόπος να τον τιμήσω», έλεγε σε ένα από τα πηγαδάκια της συγκέντρωσης μια διαδηλώτρια που ήρθε μαζί με την 8χρονη κόρη της. Μιλούσε για έναν αγαπημένο συγγενή που «έφυγε» την προηγούμενη μέρα χτυπημένος από την πανδημία. «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας...», συνέχιζε, περιγράφοντας πόσο βασανιστικά βιώνει την πανδημία η λαϊκή οικογένεια: «Η γυναίκα του δεν κατάφερε να τον δει καν άλλη μια φορά από τη μέρα που έφυγε για το νοσοκομείο...». Και η κουβέντα συνεχιζόταν, σε διάφορα πηγαδάκια, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη: «Δεν γίνεται να μην κάνουμε τίποτα... Δεν γίνεται απλά να υπομένουμε...».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία της οδού Πάρσης, καθώς οι φορείς διεκδικούν μεταξύ άλλων να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, με ευθύνη του δήμου, και να αποδοθεί δωρεάν το οικόπεδο της οδού Πάρσης για τις ανάγκες αναψυχής και Πολιτισμού του λαού και της νεολαίας της Ν. Ιωνίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Κώστας Κατημερτζόγλου, ανέδειξε τις οδυνηρές συνέπειες που φορτώνεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς της, όπως και ότι η οργάνωση του αγώνα είναι μονόδρομος. Γι' αυτό και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής που συντονίζουν τη δράση τους και οργάνωσαν την κινητοποίηση, μεταξύ άλλων, διεκδικούν να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία - μεγαθήρια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», εξασφάλιση της παραμονής του Κέντρου Υγείας στη Νέα Ιωνία (λήγει το ενοικιοστάσιο), άνοιγμα των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Αύριο η συγκέντρωση στη Βουλή για την επαναλειτουργία του ως Γενικού Νοσοκομείου

Στις 6.30 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού των σωματείων από τη Δυτική Αττική

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, συνεχίζεται ο αγώνας του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο», συνδικάτων και φορέων της Δυτικής Αττικής για την επαναλειτουργία του ΓΝΕ «Θριάσιο» ως Γενικού Νοσοκομείου, την ενίσχυσή του, καθώς και των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αττικής, με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού. Θα αναχωρήσει πούλμαν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας, στις 5.30 μ.μ.

Η νέα κινητοποίηση, σε συνέχεια της απεργίας που πραγματοποιήθηκε στο Θριάσιο Πεδίο τη Δευτέρα 12/4, αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις 15/4 στην Ελευσίνα. Mέχρι στιγμής καλούν τα εξής σωματεία: Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας και Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης».

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, χτες, συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για την απόφαση της κυβέρνησης που με τη μετατροπή του «Θριασίου» αποκλειστικά σε Covid στερεί μια νευραλγική περιοχή με εκατοντάδες εργοστάσια και χιλιάδες εργαζόμενους από το μοναδικό νοσοκομείο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μετέφερε την απαίτηση του λαού της περιοχής να ανακληθεί άμεσα η απόφαση και να παρθούν μέτρα για τη θωράκιση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων υγειονομικών δομών της Δυτικής Αττικής καθώς και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Παράλληλα απαίτησε μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου αποδεδειγμένα είναι και η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου.

Η κυβέρνηση - διά στόματος αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη - επικαλέστηκε την «έκτακτη κατάσταση», τη στιγμή που η χώρα διανύει το δεύτερο χρόνο πανδημίας. Κι ενώ αρνείται να πάρει κάθε μέτρο προστασίας του λαού, δικαιολόγησε τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου ως «έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας». «Σε τίποτα δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας», ισχυρίστηκε προκλητικά, όταν χιλιάδες χρονίως πάσχοντες έχουν μείνει χωρίς ιατρική παρακολούθηση, χωρίς ή με μειωμένες θεραπείες. Και μάλιστα ως ...παράδειγμα προς μίμηση έφερε τη μετατροπή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και του Κοργιαλένειου - Μπενάκειου. «Οταν κάναμε αυτές τις μετατροπές φροντίσαμε τα νοσοκομεία αυτά να υποστηρίζονται από άλλες δομές, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές», ανέφερε, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι και στα δύο νοσοκομεία έκλεισαν όλα τα εξωτερικά ιατρεία, χιλιάδες ασθενείς έμειναν ξεκρέμαστοι, ενώ οι «τυχεροί» στοιβάχτηκαν σε λίστες αναμονής - που πλέον έχει εκτοξευτεί.

«Αυτό μας έλειπε, να μην υπάρχει ή να μη δίνεται η δυνατότητα έστω και στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αντιμετώπισης Covid να βλέπουν το επείγον περιστατικό. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εκεί και μετά», τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης απαντώντας στην κυβέρνηση. Και ανέδειξε π.χ. ότι στο «Θριάσιο» περισσότεροι από 1.000 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν. «Χιλιάδες στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων συρρέουν, γιατί όντως δεν υπάρχει ή είναι διαλυμένη - αν θέλετε - η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι μόνο εδώ στη Δυτική Αττική, αλλά πανελλαδικά. Το ιατρείο πόνου, όπου έκαναν θεραπείες περισσότεροι από 60 ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και αντίστοιχα το Παιδοψυχιατρικό, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, το Τμήμα Διαιτολόγων, Ψυχολόγων, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας εξυπηρετούσαν εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Αυτοί πού πάνε τώρα; Πάνε στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αποκαλυπτική για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων Υγείας ακόμη και όταν η δημόσια υγεία απειλείται, είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα του ΚΚΕ για επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Η κυβέρνηση βαφτίζει «επίταξη» τη μίσθωση δομών του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα με παχυλά νοσήλια, ενώ απευθυνόμενη στο ΚΚΕ είπε χτες: «Εσείς μιλάτε για επίταξη δίχως αποζημίωση. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά. Θα μιλούσαμε τότε για δήμευση...».

«Γιατί, πειράζει εάν χάσουν οι κλινικάρχες λίγα εκατομμύρια; Ας μη βγάλουν κέρδη. Αρκετά έχουν βγάλει. Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης. Να σημειωθεί ότι η «συνεργασία» του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση το Μάρτη του 2020, προβλέπει: Διαλογή περιστατικών. Κρεβάτια με διπλάσια αποζημίωση. Επέκταση 40% των κρεβατιών ΜΕΘ χωρίς κρατικό έλεγχο για τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Καμία ουσιαστική συμμετοχή στη μάχη του κορονοϊού. Απαλλαγή από το clawback και το rebate...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Δυναμώνει η πάλη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Σε δυνάμωμα του αγώνα για διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού του για τις 6 Μάη και τον απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

«Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να τους σταματήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου της πόλης και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας. Σημείωσε επίσης την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας τους μεγάλους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση και τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» στη ΒΙΠΕ Λαμίας και τη ΛΑΡΚΟ, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, καταφέροντας ένα ακόμα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση τον εργαζομένων και του λαού, και να μετατραπούν η οργή και η αγανάκτηση σε οργανωμένο αγώνα.

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης η εκπαιδευτικός Ιουλία Μπούλα, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη

Σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 22 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απαιτούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κ.ά.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στις 10 π.μ. στο υπουργείο το ραντεβού των Σωματείων «Θριασίου» και ΚΑΤ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία, στη Λευκάδα στις 9 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στη Χίο στις 11 π.μ. στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο το Σωματείο ΠΑΓΝΗ καλεί στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ. Επίσης, τη συμμετοχή του στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ