ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογίζουν λιτότητα και για το '97

Αύξηση φορολογικών εσόδων 12% και καθήλωση των κρατικών δαπανών στα επίπεδα του 1996 - στην ουσία στα επίπεδα του 1993 - σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 1997. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα υπουργεία, για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού 1997, με την οποία ικανοποιούνται οι αξιώσεις του ΣΕΒ, του ΔΝΤ και της ΕΕ

Νέα φορολογικά βάρη και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων από το δημόσιο υπηρεσιών, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τους ευαίσθητους τομείς υγείας και παιδείας, περιμένουν τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας το 1997. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο,ο οποίος σε σχετική γραπτή ανακοίνωση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1997 "ιδιαίτερα απαιτητικό". Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός, αναζητώντας πρόσχημα για να καταστήσει δήθεν αναγκαία τη σκληρή λιτότητα που θα υποστούν για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι, υποστηρίζει ότι η κατάρτιση και η υλοποίηση του προϋπολογισμού αυτού "θα θέσει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών και θα της επιτρέψει να συμμετάσχει ενεργά στην εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού λιτότητας και για το 1997, δίνεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που: Πρώτον, οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - που βρίσκονται στην Ελλάδα για επιτόπιο έλεγχο - συνιστούν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεύτερον, την παραμονή της μεθαυριανής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, που όλο και πιο συχνά τελευταία αξιώνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ προ δεκαημέρου είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της στους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του '97 σηματοδοτεί: Πρώτον, τη νέα φορολογική επέλαση που πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο έτος - αφού προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 12%. Δεύτερον, το σφαγιασμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αφού προβλέπεται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 1996, τα οποία σημειωτέον είχαν προϋπολογιστεί στα επίπεδα του...1993. Τρίτον, το δραστικό περιορισμό του δημοσίου τομέα - διότι προτείνει συρρίκνωση και κατάργηση εποπτευόμενων από τα διάφορα υπουργεία οργανισμών.

Προδιαγράφοντας το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για το 1997, στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: α) "Στη φιλοσοφία κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και πάλι η μείωση των δανειακών αναγκών", η οποία θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων χωρίς την επιβολή νέων φόρων και από τη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών στο ύψος των πιστώσεων του 1996. β) Η περιστολή των δαπανών θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το 1997, καθώς εκτιμάται πως μέχρι τώρα "η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ανεπαρκής" και επειδή "η δημοσιονομική πολιτική δεν έχει λάβει το διαρθρωτικό χαρακτήρα που θα επιτρέψει τη συγκράτηση των δημοσίων ελλειμμάτων σε μόνιμη βάση". Ολα αυτά, κατά τον υπουργό που υπογράφει την εγκύκλιο, σημαίνουν ότι "πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε βάθος".

Αύξηση φόρων 12%

Ειδικότερα η εγκύκλιος, η οποία υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να κινείται στους στόχους του αναθεωρημένου προγράμματος"σύγκλισης" 1994 - 1999, προβλέπει τα εξής:

  • "Αύξηση εσόδων (εκτός των πιστωτικών) με ρυθμό μεγαλύτερο εκείνου του ΑΕΠ". Αν και στο αρχικό κείμενο της εγκυκλίου υπήρχε συγκεκριμένος στόχος για αύξηση φορολογικών εσόδων "κατά 12% σε σχέση με το 1996", στο κείμενο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, είχε διαγραφεί το 12%, για... ευνόητους λόγους. Οπως τονίζεται ειδικότερα για το σκέλος των εσόδων η προσοχή του εστιάζεται και πάλι στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του φορολογικού συστήματος χωρίς την επιβολή νέων φόρων.
  • Συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών στα επίπεδα του προϋπολογισμού του 1996.Οπως τονίζεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο, "κεντρικός άξονας των προτάσεων που θα υποβληθούν για τον προϋπολογισμό του 1997 θα είναι η συγκράτηση των δαπανών (εκτός αποδοχών) στο επίπεδο των προϋπολογισθεισών πιστώσεων του 1996". Ο υπουργός Οικονομικών μέσω της εγκυκλίου υπογραμμίζει ακόμη ότι "στο συνολικό ύψος των πιστώσεων του κάθε υπουργείου μπορεί να ενταχθούν και δαπάνες για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν ή θα περικοπούν άλλα προγράμματα ή δραστηριότητες. Επισημαίνεται επίσης, όπως και στα δύο προηγούμενα χρόνια, ότι "θα πρέπει εάν υπάρχει δυνατότητα, όλα τα προγράμματα και οι τρέχουσες δραστηριότητες κάθε υπουργείου να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία επίπεδα, ή και ορισμένες από τις δραστηριότητες ή ορισμένα από τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα να καταργηθούν". Σημειώνεται ότι "η περικοπή των δαπανών αυτών θα είναι οριστική και δε γίνει με την προοπτική μετακύλησής τους στα επόμενα χρόνια".
  • Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες επιχορηγήσεων των Νομικών Προσώπων (Οργανισμοί, Ιδρύματα, Ταμεία κλπ.) τονίζεται ότι η κάλυψη των δαπανών αυτών πρέπει να γίνεται κατ' αρχήν από τα δικά τους έσοδα και δευτερευόντως από την ενίσχυση του κράτους. Σε σχέση μ' αυτό το σημείο τονίζονται τα εξής: α) Ορισμένες δραστηριότητες που είχαν κριθεί αναγκαίες κατά το παρελθόν θα πρέπει να καταργηθούν, εφόσον δεν εκπληρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν. β) Να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης νέων πόρων και γ) Να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του πλεονάζοντος προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε άλλες υπηρεσίες που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού.

Τέλος, καλούνται όλα τα υπουργεία να έχουν καταρτίσει και αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχέδια προϋπολογισμών των υπουργείων τους μέχρι τις 15 Ιούλη 1996.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αρχισε χτες η χορήγηση δελτίων

Αρχισε από χτες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Μάη η χορήγηση βεβαιώσεων για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ, που αφορά 16.000 θέσεις, 7.000 λιγότερες από πέρσι. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΝΠΔΔ, ΝΑΤ, καθώς επίσης και αγρότες, άνεργοι, αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης, ανάπηροι και ομογενείς, εφόσον το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο κατά κατηγορία οικογενειακής κατάστασης και δεν μπορούν να επιδοτηθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο θέατρο "Βρετάνια", Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου,έχοντας μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, βιβλιάριο ασθενείας και το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας, συν κάποιο δικαιολογητικό, αν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (ανάπηροι, αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης κτλ.), ανάλογα με τα αρχικά επωνύμου των δικαιούχων,τις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Σήμερα Τρίτη 21 Μάη για τους δικαιούχους με αρχικά επωνύμου από Α-Ζ (η διανομή δελτίων άρχισε χτες).
  • Την Τετάρτη και Πέμπτη (22 και 23 Μάη) σε δικαιούχους με αρχικά επωνύμου από Η-Μ.
  • Την Παρασκευή (24/5) και Δευτέρα (27/5) σε δικαιούχους με αρχικά επωνύμου από Ν-Σ.
  • Την Τρίτη (28/5) και Τετάρτη (29/5) σε δικαιούχους με αρχικά επωνύμου από Τ-Ω.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΤ, όσοι δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις ημερομηνίες αυτές, υπάρχει πρόβλεψη να εξυπηρετηθούν την Πέμπτη 30 του Μάη, αν το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Κ και την Παρασκευή 31 του Μάη για επώνυμα από Λ μέχρι Ω.

Για τα ξενοδοχεία η επιδότηση κατ' άτομο ημερησίως με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) θα είναι 2.500 δρχ. για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και 3.000 δρχ. για τους υπόλοιπους μήνες, ενώ η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι 3.000 δρχ. και 2.000 δρχ. αντίστοιχα. Για τα κάμπινγκ τόσο η επιδότηση του ΕΟΤ, όσο και η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι 500 δρχ. τη μέρα.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τέλος στο πλαφόν ανώτατων τιμών

Παύει να ισχύει από σήμερα το πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών που είχε επιβάλει προ 40ημέρου το υπουργείο Ανάπτυξης, σε όλες - εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης - τις ζώνες της περιφέρειας. Το ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, με την προειδοποίηση ότι θα επαναφέρει το μέτρο, σε περίπτωση που οι μειώσεις στις τιμές διυλιστηρίου δε μετακυλύονται απ' την επομένη ακριβώς και στις τιμές των πρατηρίων και τη διευκρίνιση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά καυσίμων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι χτες, σε συνάντηση του υφυπουργού Μιχ. Χρυσοχοϊδη με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και τους εκπροσώπους της ΔΕΠ Χρ. Βερελή και Μαν. Δασκαλάκη,αποφασίστηκε οι μειώσεις στις τιμές των διυλιστηρίων να περνάνε στην κατανάλωση την επομένη της σχετικής ανακοίνωσης.

Ετσι, για την προσεχή Τετάρτη που αναμένεται μείωση των τιμών στα υγρά καύσιμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να περάσει εξ ολοκλήρου η μείωση στις τιμές των πρατηρίων από μεθαύριο Πέμπτη, ανεξάρτητα απ' το χρόνο προμήθειας των πρατηρίων και ότι αν διαπιστωθεί παράβαση της παραπάνω απόφασης θα επιβάλλονται αμέσως ανώτατες τιμές καταναλωτή με ταυτόχρονο περιορισμό των περιθωρίων κέρδους των υπαιτίων.

Οριστικά λουκέτο στην "Ερμής"

Οριστικά πλέον διαλύεται η ασφαλιστική εταιρία "Ερμής" και δημεύεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (αριθ. 227/1996) που απέρριψε την αίτηση της παραπάνω εταιρίας, η οποία ζητούσε την αναστολή των αποφάσεων της υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και δημεύτηκε η περιουσία της εταιρίας "Ερμής". Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προέβη σ' αυτή την απόφαση για "λόγους δημοσίου συμφέροντος" και για να προστατεύσει το κοινό από τις συναλλαγές με τη συγκεκριμένη εταιρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ