ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40

Μαχητική και αισιόδοξη συνάντηση χιλιάδων λαού και νεολαίας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μια μεγάλη νεανική γιορτή αντάξια της πορείας των 45 χρόνων του μοναδικού αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που κορυφώνεται το Σάββατο 21/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Και την Παρασκευή, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, από νωρίς, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Αττικής πλημμύρισαν τους χώρους, τις σκηνές, τα στέκια του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον.

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό». Αυτό το ανατρεπτικό μήνυμά του το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το «φωνάζει» σε κάθε του γωνιά, το διαλαλεί στις μουσικές και τα αφιερώματά του που συναντούν τους ποιητές.

Γιατί «τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», όπως λέει ένα από τα γιγαντοσυνθήματα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στη Λαϊκή Σκηνή και όπως ακούγεται στα πηγαδάκια που συζητάνε για την απεργία της ερχόμενης Τρίτης.

Το φετινό Φεστιβάλ γίνεται βήμα καταγγελίας της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων, ενάντια στην οποία συγκεντρώνονται υπογραφές μαζικά σε διάφορα σημεία του πάρκου.

Κοιτά με περηφάνια την Ιστορία του ΚΚΕ και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, αντλώντας ουσιαστικά συμπεράσματα για το «σήμερα», μέσα από τις όμορφες εκθέσεις του, με κεντρική αυτή με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μέσα από τα μοναδικά αφιερώματα όπως αυτό στο πολιτικό τραγούδι του Θ. Μικρούτσικου και τα επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή.

Γίνεται βήμα διεκδίκησης για το ίδιο το πάρκο που το φιλοξενεί, που παίρνει ζωή και αναμορφώνεται κάθε χρόνο από την ΚΝΕ για το Φεστιβάλ, ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό στενάζει από την υποχρηματοδότηση και κινδυνεύει από τα σχέδια εκμετάλλευσής του από επιχειρηματικούς ομίλους.

«Δεν περίμενα να δω τόσες χιλιάδες νέους στην ηλικία μου... »

Μαχητική και αισιόδοξη συνάντηση χιλιάδων λαού και νεολαίας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μια μεγάλη νεανική γιορτή αντάξια της πορείας των 45 χρόνων του μοναδικού αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που κορυφώνεται το Σάββατο 21/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Και την Παρασκευή, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, από νωρίς, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Αττικής πλημμύρισαν τους χώρους, τις σκηνές, τα στέκια του Φεστιβάλ στο πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον.

* * *

«Είναι απίστευτο, δεν πίστευα ότι η ΚΝΕ μαζεύει τόση νεολαία», «ούτε που μπορούσα να φανταστώ πόσο όμορφος θα ήταν ο χώρος του Φεστιβάλ», «δεν περίμενα να δω τόσες χιλιάδες νέους στην ηλικία μου», «τελικά, πράγματι υπάρχει ελπίδα».

Είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες ατάκες που καταγράφουμε περπατώντας στους χώρους του Φεστιβάλ και αποτυπώνουν τον ενθουσιασμό νέων ανθρώπων που για πρώτη φορά επισκέπτονται το Φεστιβάλ. Πολλοί είναι κι αυτοί που η εικόνα που αντικρίζουν, τους δίνει το τελευταίο «σπρώξιμο» για εκείνο που σκέφτονται από καιρό: Να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν στην ΚΝΕ, «να γίνω μέρος κι εγώ όλης αυτής της προσπάθειας», όπως μας είπαν.

Οι «πρωτάρηδες» γίνονται αντιληπτοί από μακριά. Δεν υπήρχε παρέα νεολαίων, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, παιδιών της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, που δεν είχαν ανάμεσά τους και έναν «καινούργιο», όπως έλεγαν, να παρακολουθεί έκπληκτος όλα όσα γίνονται στο Φεστιβάλ.

Τις ξεναγήσεις στις εκθέσεις, «διδάσκοντας μια Ιστορία που ποτέ κανείς δεν μας δίδαξε», τα αμέτρητα δρώμενα σε όλο τον απέραντο αυτό όμορφο χώρο, τα γιγάντια καλοφτιαγμένα πολύχρωμα πλακάτ και τις κατασκευές, τις τεράστιες εξέδρες, αλλά πάνω από όλα, όπως έλεγαν οι ίδιοι, αυτό που τους εντυπωσίαζε ήταν ο παλμός και η ζωντάνια, που εξέπεμπαν οι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι νέοι και οι νέες, στέλνοντας το μήνυμα ότι, όπως ειπώθηκε, «ναι, μπορούμε να φέρουμε τούμπα τον κόσμο».

* * *

Η Δέσποινα, 14 ετών, έκανε όλο αυτό το δρόμο για να βρεθεί στο Φεστιβάλ από την Κόρινθο «με μία φίλη μου που είναι ΚΝίτισσα. Ηρθα και την πρώτη μέρα. Ενθουσιάστηκα. Είναι απίστευτο να βλέπεις τόσους νέους να έχουν την ίδια σκέψη, τον ίδιο στόχο. Εμαθα τόσα πράγματα που δεν ήξερα».

Η Βασιάνα, 16 ετών, από την Καισαριανή, που βρισκόταν στην ίδια παρέα, συμπλήρωσε: «Μου άρεσε πάρα πολύ η ξενάγηση που έγινε στον εκθεσιακό χώρο στο Στέκι Νεολαίας. Αυτή η αγωνιστικότητα, η αυτοθυσία για έναν καλύτερο κόσμο. Για πρώτη φορά έχω βγει βόλτα και δεν έχω κοιτάξει το κινητό μου. Είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να δεις, να μάθεις, να διαβάσεις, να ακούσεις. Δεν περίμενα ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο».

«Τα κείμενα στα πλακάτ είναι καταπληκτικά. Είναι τέλεια όλα, τα γράμματα, το φόντο, καλοφτιαγμένα, με μεράκι. Μου άρεσαν τα κείμενα που αφορούν την Οργάνωση. Αξίζει συγχαρητήρια όλη αυτή η προσπάθεια. Αντικειμενικά τέτοιο Φεστιβάλ νεολαίας δεν πρέπει να γίνεται πουθενά. Μετανιώνω που δεν ερχόμουν νωρίτερα. Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα παρακαλούσα μόνο να αναφέρεται κάπου και η βιβλιογραφία των κειμένων αν, θέλει κάποιος να ασχοληθεί», μας λέει ο Γιώργος, 19 ετών, δευτεροετής σε ιδιωτική σχολή ηλεκτρονικών.

Η Ευαγγελία, 16 ετών, από ΕΠΑΛ, θα πει: «Είναι απίστευτο, δεν πίστευα ότι η ΚΝΕ μαζεύει τόση νεολαία. Τώρα πια σκέφτομαι να οργανωθώ, να γίνω μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας. Θέλω να αγωνιστώ και εγώ για έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση. Το πρωί πάω στη σχολή και το απόγευμα ως το βράδυ δουλεύω σε καφετέρια, για να συμπληρώσω το οικογενειακό εισόδημα. Ο πατέρας μου είναι άνεργος. Γιατί να ανεχτώ αυτήν τη ζωή;».

* * *

Μπροστά στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» έχει πιάσει τη συζήτηση ένα πηγαδάκι νεολαίων. Από αυτούς ο Νώντας, 17 ετών, μαθητής Λυκείου, οργανώθηκε πριν από λίγους μήνες στην ΚΝΕ και τώρα ήρθε στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά: «Είχα ακούσει, είπε, για το Φεστιβάλ αλλά δεν το περίμενα σε τέτοια διάσταση, τέτοια υποδομή, τέτοια προσπάθεια. Ούτε περίμενα να δω τόσα χιλιάδες παιδιά στην ηλικία μου. Συνιστώ σε όλους να περάσουν από την έκθεση που αναφέρεται στον κόκκινο χειμώνα και την επανάσταση. Τι να πω; Νιώθω τέτοια ανάταση και ενθουσιασμό. Ναι, είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι ΚΝίτης».

Από το Στέκι των Νέων Εργαζόμενων περνάει ο Σινάλ, 28 ετών, κρατώντας στο χέρι τα δυο μικρά δίδυμα κοριτσάκια του, είναι μεταλλεργάτης. Τώρα τέλειωσε η δουλειά και είναι άνεργος: «Είμαι από την Ξάνθη και είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Φεστιβάλ. Οταν ήρθα πέρσι δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Αν δεν έρθει κάποιος δεν μπορεί να το διανοηθεί. Αλλη κουλτούρα, άλλος πολιτισμός, μακριά από τα πολιτιστικά σκουπίδια που βρωμίζουν τα μυαλά των παιδιών. Ερασιτεχνική δημιουργία. Γι' αυτό έφερα φέτος και τα παιδιά μου. Θα τα φέρνω κάθε χρόνο. Μπράβο στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ».

* * *

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό». Αυτό το ανατρεπτικό μήνυμά του το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το «φωνάζει» σε κάθε του γωνιά, το διαλαλεί στις μουσικές και τα αφιερώματά του, στη ζωντάνια των χιλιάδων νέων που αγκαλιάζουν και φέτος τις εκδηλώσεις του.

Με συντρόφους από το «Σπίτι του Αγωνιστή»

Ξεχωριστή ήταν η πρώτη στάση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατά την επίσκεψή του στο χώρο την Παρασκευή. Στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ένα γαρίφαλο στο χέρι τον περίμεναν έξι εμφανώς συγκινημένοι αγωνιστές του ΔΣΕ, που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ απ' το «Σπίτι του Αγωνιστή» όπου διαμένουν. Ο Δ. Κουτσούμπας τούς χαιρέτησε και συνομίλησε μαζί τους για ώρα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Διεθνούπολη και περιηγήθηκε στην Εκθεση, συνομιλώντας ενδιάμεσα με επισκέπτες του Φεστιβάλ. Αμέσως μετά επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχης», όπου αγόρασε βιβλία.

Πούλμαν για το Πάρκο Τρίτση

Ζωγράφου: 18.00, από Ούλοφ Πάλμε & Παπάγου. Καισαριανή: 17.30, από πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή. Βύρωνας: 17.30, από πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Δάφνη - Υμηττός: 17.45, από πλατεία Αγίας Φωτεινής. Ηλιούπολη: 17.30, από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Καλλιθέα: 17.00, από πλατεία Δαβάκη. Αργυρούπολη: 17.45, από το δημαρχείο. Ελληνικό: 17.30, από πλατεία Σουρμένων. Γλυφάδα: 17.30, από πλ. Αγίου Τρύφωνα. Αλιμος: 17.00, από Δωδεκανήσου 57. Παλαιό Φάληρο: 17.15, από πλ. Ντάβαρη. Μπραχάμι: 17.00, από Αγίου Δημητρίου 163. Νέα Σμύρνη: 17.30, από «Polis Park» Aγίας Φωτεινής. Χαλάνδρι: 18.30 από 25ης Μαρτίου & Παλαιολόγου. Χολαργός: 18.00 από πλ. Κύπρου. Αγία Παρασκευή: 18.30 από πλατεία Αγίας Παρασκευής. Γαλάτσι: 18.00 από Παλαιό Τέρμα (Βεΐκου & Γαλατσίου). 5ο - 6ο Διαμέρισμα Αθήνας: 18.00 από πλ. Αμερικής, 18.15 από Κολιάτσου, 18.30 από Τράπεζα Πειραιώς (Τέρμα Πατησίων, Ανω Πατήσια). 7ο Διαμέρισμα Αθήνας: 17.30 από Αγιο Δημήτριο, 17.45 από Κατεχάκη & Πραντούνα, 18.00 από Βριλησσού & Μητροπέτροβα, 18.15 από Γκύζη και Αλεξάνδρας. Γούβα: 17.45 από Υμηττού (εν. «Opel»). Νέος Κόσμος: 18.00 από Ηλία Ηλίου & Φραντζή. Κουκάκι: 18.15 από πάρκινγκ Μετρό Συγγρού - ΦΙΞ (Φραντζή & Συγγρού). Νέα Μάκρη: 17.00, από κεντρική πλατεία. Ραφήνα - Αρτέμιδα: 17.30, από κτίριο πρώην ΟΤΕ. Παλλήνη: 18.00, από Αγιο Τρύφωνα. Γέρακας: 18.15, από ΕΛΤΑ (Μαραθώνος 93). Κορωπί: 17.30, από «Σκλαβενίτη». Παιανία: 18.00, από διασταύρωση Λαγού. Γλυκά Νερά: 18.15, από πλατεία Βασιλόπουλου. Λαύριο: 17.30, από Αγαλμα Μεταλλωρύχων. Κερατέα: 17.45, από πλατεία Αγίου Δημητρίου. Καλύβια: 18.00, από το δημαρχείο. Μαρκόπουλο: 18.15, από Φανάρια νεκροταφείου. Πέραμα: 18.00, από Λ. Ειρήνης 73. Κερατσίνι: 18.00, από πλατεία Λαού (Ταμπούρια), από Λαμπράκη και Π. Φύσσα, από πλατεία Χαραυγής και από πλατεία Κοσκινά (Δραπετσώνα). Κορυδαλλός: 18.00, από το Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες). Νίκαια: 18.00, από πλατεία Κουμπάκη (στάσεις Χαλκηδόνα, Περιβολάκι, Κρατικό). Πειραιάς: 18.00, από Αγιά Σοφιά (Βλαχάκου & Σαλαμίνος), με στάση στο Δημοτικό Θέατρο. Ελευσίνα: 17.00, από το δημοτικό πάρκινγκ. Ασπρόπυργος: 17.15, από πλατεία 1ου Δημοτικού.

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο και συγκοινωνίες

Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Με λεωφορείο

-- Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί, στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική, στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι, στη στάση «Τέρμα».

  • Οδικώς

-- Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και στον κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).

-- Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

  • Από τον προαστιακό, στη στάση Πύργος Βασιλίσσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ