ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δραματική σύμπτωση στη Χίο

Ο θάνατος μιας δεκάχρονης Πολωνέζας έθεσε ξανά επί τάπητος την υγειονομική κάλυψη των νησιών στο Αιγαίο

Με τον πιο δραματικό τρόπο συνέπεσε η συμπλήρωση ενός χρόνου απ' την εκπόνηση του προγράμματος για την υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου που ονομάστηκε "Ιπποκράτης": Μια 10χρονη Πολωνέζα έπαθε ηλεκτροπληξία και το ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο δεν είχε τον εκπαιδευμένο άνθρωπο για να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή - παρότι υπήρχε στο ασθενοφόρο - ο οποίος ίσως να της έσωζε τη ζωή.

Το περιστατικό συνέβη προχτές το πρωί στο χωριό Μέγας Λιμνιώνας στη Χίο. Η δεκάχρονη Μόνικα Σπρινσίσκα σκόνταψε πάνω στο εν λειτουργία μικρό πλυντήριο ρούχων που υπήρχε στο σπίτι που φιλοξενούνταν. Το πλυντήριο αναποδογύρισε, χύθηκαν τα νερά στο πάτωμα και το ρεύμα που διέρρευσε διά των νερών "χτύπησε" την άτυχη Πολωνέζα.

Το ασθενοφόρο που ήρθε να την παραλάβει καθυστέρησε λόγω κυκλοφοριακού προβλήματος. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν μέχρι χτες, το κοριτσάκι δεν είχε πεθάνει όταν την παρέλαβε το ασθενοφόρο. Εντούτοις όμως στο ασθενοφόρο δεν υπήρχε ο κατάλληλα εκπαιδευμένος υγειονομικός για να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως ο άρρωστος δικαιούται να έχει στη διάθεσή του τους απαραίτητους επιστήμονες, έστω κι αν η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη.

Οι περσινές υποσχέσεις

Η Χίος βρίσκεται "εκτός ΕΚΑΒ", το οποίο έχει μόνο 9 παραρτήματα απ' τα 12 που προβλέπονται. Αλλά και τα υπάρχοντα παραρτήματα σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα μεταφοράς είναι τεράστιες.

Στις 22.8.1996 το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το πρόγραμμα "Ιπποκράτης". Η κατάσταση στο Αιγαίο όπως την περιέγραφε τότε το υπουργείο ήταν η εξής:

  • Στην περιοχή λειτουργούν δέκα νοσοκομεία με 1.117 κρεβάτια, 16 Κέντρα Υγείας, 131 περιφερειακά ιατρεία και 21 πολυιατρεία.
  • Στα Κέντρα Υγείας, το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων γιατρών φτάνει μόλις το 33% (Υπάρχουν 223 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες οι 73).
  • Στα νοσοκομεία απ' τις 395 οργανικές θέσεις θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 237.
  • Η ίδια κατάσταση ισχύει και για το λοιπό προσωπικό. Το ποσοστό κάλυψης των θέσεων είναι στα νοσοκομεία 42% και στα Κέντρα Υγείας 51%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η νοσοκομειακή περίθαλψη στο Αιγαίο θα απαιτήσει επιπλέον 75 ειδικευμένους γιατρούς, 216 νοσηλευτές και 43 άτομα λοιπό προσωπικό.

"Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών επεκτείνεται το ΕΚΑΒ στο Αιγαίο με τη δημιουργία δύο σταθμών στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αγοράς 4 ελικοπτέρων και 2 μικρών αεροσκαφών".

Ειδικότερα για τη Χίο ο "Ιπποκράτης" έλεγε: "Προχωρούν έργα διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Χίου ύψους 425 εκατ. δραχμών. Προβλέπεται η λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Το νοσοκομείο ενισχύεται με 7 ακόμη γιατρούς και 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Το Κέντρο Υγείας Πυργίου ενισχύεται με ακόμη 2 γιατρούς και 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό".

Κατά σύμπτωση χτες η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι απ' τις θέσεις που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβρη του 1996 δεν προσλήφθηκε κανείς.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Λείπουν γιατροί και ασθενοφόρα

Ελλείψεις σε γιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, που καλύπτει πάνω από 25.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός διπλασιάζεται. Λίγα χιλιόμετρα από την Ιστιαία βρίσκονται τα Λουτρά της Αιδηψού όπου το καλοκαίρι ο ιαματικός τουρισμός συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο (ιδίως μεγάλης ηλικίας) και εξυπηρετείται από έναν αγροτικό γιατρό.

Το θέμα έφεραν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Απ. Τασούλας.Οπως αναφέρουν, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής (εκτός του διευθυντή) και μόνο δύο ειδικευόμενους 9 (έναν παιδίατρο και έναν μικροβιολόγο). Επίσης, ενώ διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα δεν έχει ακτινολόγο. Απουσιάζει επίσης και οδοντίατρος. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ή στα νοσοκομεία της Αθήνας πολλά περιστατικά που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται επιτόπου. Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπάρχει - με πολλά προβλήματα - δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για: Να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας έντεκα θέσεις γιατρών; Να συμπληρωθούν οι θέσεις ειδικοτήτων, με ποιες ειδικότητες και πότε; Να τοποθετηθεί ακτινολόγος; Να δοθεί ασθενοφόρο πλήρως εξοπλισμένο και να καλυφθεί η κενή θέση οδηγού; Να συνδεθεί με το ΕΚΑΒ;

ΤΕΒΕ
Πενταετής εκκρεμότητα

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ (ΠΟΣ ΤΕΒΕ) για τη μη έκδοση υπουργικής απόφασης - που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 137 του Ν. 271/92 - σύμφωνα με την οποία θα επεκταθεί υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΕΒΕ σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, που παρουσιάζουν σαφή τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

"Είναι αδιανόητο να στερείται το Ταμείο μας έσοδα εισφορών από επαγγέλματα που αναμφισβήτητα υπάγονται στην ασφαλιστική κάλυψη του Ταμείου μας, να καλύπτονται ασφαλιστικά στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων, από το γεγονός ότι στις περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, το ΤΕΒΕ δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτικές εγγραφές, αφού δεσμεύεται από το νόμο, σε αντίθεση με το Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων που προβαίνει σε εγγραφές, ανεξάρτητα από πληθυσμό", τονίζει η ΠΟΣ ΤΕΒΕ.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα και αναφέρει ότι το ΤΕΒΕ με τη θέσπιση του ΕΚΑΣ επιβαρύνθηκε με 6 δισ. δραχμές για το 1996, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το κόστος θα καλυφθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης, που εκκρεμεί από το 1992 και στερεί σοβαρά έσοδα από το Ταμείο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Λεονταρισμοί σε βάρος της ίδιας της Αυτοδιοίκησης

Σε θέατρο του παραλόγου έχουν μετατρέψει το μείζον θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυβέρνηση και ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Η τελευταία "εγκαλεί" την κεντρική διοίκηση επειδή δεν ικανοποιεί ούτε μέρος των οικονομικών αιτημάτων του θεσμού. Επειδή δεν αποδίδει ούτε τα ελάχιστα κονδύλια που το συμβιβασμένο προεδρείο της Ενωσης είχε ζητήσει πρόσφατα, παραπέμποντας στις καλένδες τη διεκδίκηση άλλων, εκατοντάδων δισ., που χρωστά η κεντρική διοίκηση στο θεσμό.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε όσα συμφώνησε με την ηγεσία της Ενωσης, στα τέλη του Ιούλη. Σύμφωνα με την επιστολή Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί, τότε, να αποδώσει άμεσα στους ΟΤΑ 6 δισ., ως δεύτερη δόση των αναδρομικών του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην ΤΑ. Να αποδώσει, αυτόν το μήνα, στους ΟΤΑ 5 δισ., έναντι ποσού 7,5 δισ. για όλο το 1997. Το ποσό αφορά κάλυψη της επιβάρυνσης των δημοτικών προϋπολογισμών, από την υπαγωγή των εργαζομένων της ΤΑ στο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ακόμα, να δημιουργηθεί Επιτροπή Ελέγχου της πορείας των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους για την πιστή και ορθή τήρηση του ν. 1828/89, περί οικονομικών της ΤΑ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος "κατηγορεί" το υπουργείο Οικονομικών ότι "δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα από όλα όσα έχει αναλάβει να υλοποιήσει" και "ανακοινώνει" στον υφυπουργό ότι "πλέον οι ευθύνες για τις εξελίξεις βαρύνουν, αποκλειστικά, την κυβέρνηση".

Οι λεονταρισμοί αυτοί του προέδρου της ΚΕΔΚΕ μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν. Αλλωστε, τα προσκείμενα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ μέλη του προεδρείου έχουν σβήσει από το λεξιλόγιό τους λέξεις όπως "αγώνας" και "διεκδίκηση". Επιπλέον, έχουν καταβάλει "φιλότιμες" προσπάθειες για να ματαιώσουν κάθε κινητοποίηση των αιρετών, για ικανοποίηση καίριων οικονομικών αιτημάτων, όπως η αύξηση της πενιχρής χρηματοδότησης της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ανέρχεται στο εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του. Επιπρόσθετα έχουν "ξεχάσει" τα 920 δισ. που παρακρατά από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους η κεντρική διοίκηση.

Ετεροχρονισμένη διαμαρτυρία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με χτεσινή ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία, που έχει άξονες το "πάγωμα" των προσλήψεων και την περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, καθώς και τη νέα εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 2,5%.

Βέβαια η περιοριστική λογική για την οποία διαμαρτύρεται τώρα η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την υγεία. Και όταν μπήκε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας αναφώνησε επιτέλους το νομοσχέδιο μπαίνει στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ορισμένα απ' τα σοβαρά προβλήματα του χώρου, όπως το γεγονός ότι παραμένουν ακάλυπτες 15.000 θέσεις νοσηλευτών και ότι για τις λειτουργικές δαπάνες των 125 νοσοκομείων υπάρχουν μόνο 3 δισ. δραχμές. Από τις 3.700 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβρη του 1996 έχουν προκηρυχτεί μόνον 1.950 και δεν έχει προσληφθεί ακόμη κανείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ