ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Με καθημερινούς λαϊκούς αγώνες

Το καλλιεργούμενο «μποϊκοτάζ» και η αποχή από την αγορά εκφυλίστηκε γρήγορα. Παράλληλα εκφυλίστηκε γρήγορα και η προσπάθεια όσων -και μαζί κυβερνητικών παραγόντων- παρακινούσαν το καταναλωτικό κοινό να ακολουθήσει την ατελέσφορη και παραπλανητική αυτή τακτική.

Σε μια οικονομία που ακολουθεί τις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές συνταγές, η κυβέρνηση αποστασιοποιείται κάθε φορά μπροστά στις δικές της ευθύνες στα πλαίσια της ευρω-σύγκλισης. Ευθύνες που άλλοτε τις μεταθέτει σε φτωχούς καλλιεργητές, άλλοτε στην αδυναμία να ελέγξει τις τιμές που παίρνουν τον ανήφορο από την αδηφαγία των μεγάλων συμφερόντων και πρόσφατα, γιατί, ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται με «σύμφωνα σταθερότητας».

Το «μποϊκοτάζ», λοιπόν, αποδυναμώθηκε σύντομα τη στιγμή ακριβώς που έτεινε να εξελιχθεί σε «θεσμό» παρέμβασης, υποκαθιστώντας τους καθημερινούς λαϊκούς αγώνες.

Εγκαιρα το ΚΚΕ και ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» υπογράμμισαν την αποδυνάμωση της σχετικής παρακίνησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ανταποκρίθηκε στην αποπροσανατολιστική καμπάνια που είχε τη σαφέστατη κυβερνητική «επιφοίτηση».

Στο σχετικό άρθρο του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» αναφερόταν, επίσης, ότι αυτοί που κυκλοφόρησαν το «μποϊκοτάζ», παίζουν το παιχνίδι τους. Θολώνουν τα νερά και αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες για όσα βιώνουν τα λαϊκά στρώματα... Γι' αυτό, κατέληγε, οι εργαζόμενοι με τα ταξικά τους συνδικάτα διαδηλώνουν όλο το χρόνο ενάντια στην ακρίβεια, αλλά και ΕΝΑΝΤΙΑ Σ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΟΥΝ.

Σε ιστορικό χρόνο, η προπολεμική «κοινωνιολογική και πολιτική εγκυκλοπαίδεια» προειδοποιούσε: (σ.σ. ήταν τότε η άνοδος του φασισμού και τώρα της «νέας τάξης») - Οι εργαζόμενοι πρέπει να μποϊκοτάρουν «με όλην την δύναμιν τις ταξικές εκείνες δυνάμεις που έχουν καταστήσει μαρτυρικήν την ζωήν των εργαζομένων και έχουν αναγάγει εις αρχήν την εις το αίμα κατάπνιξιν...».

  • Αφιερωμένο στη Γιορτή της ΚΝΕ.

Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θέλει Αυτοδιοίκηση μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν στις αρχές του 2001 ο Συνασπισμός αποφάσιζε τη διεξαγωγή θεματικού συνεδρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο εσωτερικό του εκφράστηκαν δύο απόψεις. Η μία υπερασπιζόταν την απόφαση, τονίζοντας πως εγκαίρως ο ΣΥΝ πρέπει να χαράξει την τακτική του. Η δεύτερη διαφωνούσε, επισημαίνοντας πως είναι πολύ νωρίς για τη λήψη των όποιων αποφάσεων, μια και τα δεδομένα στα οποία θα στηρίζονταν αυτές ήταν πολύ πιθανό να αλλάξουν στην πορεία προς τις εκλογές.

Ενα και πλέον χρόνο μετά και σε απόσταση αναπνοής πια από τις εκλογές, τα πράγματα έχουν εν πολλοίς ξεκαθαρίσει.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα οξύμωρα...

Με βάση τα όσα είχαν προαποφασιστεί από την ηγεσία του ΣΥΝ και επικυρώθηκαν τελικά στο θεματικό συνέδριο για την ΤΑ, θα επιδιωκόταν η αυτόνομη κάθοδος στους τρεις μεγάλους δήμους και στις νομαρχίες. Στους υπόλοιπους δήμους ο ΣΥΝ θα έκρινε και θα αποφάσιζε κατά περίπτωση την αυτονομία ή τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τελικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στα μέσα του περασμένου Ιούλη, η αυτόνομη κάθοδος επιτεύχτηκε στο 50% περίπου των δήμων και των νομαρχιών, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους προκρίθηκε η συνεργασία κατά κύριο λόγο με το ΠΑΣΟΚ ή τους... περιβόητους αντάρτες του, οι οποίοι διόλου δε διαφοροποιούνται από την πολιτική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλλωστε και οι αυτόνομες κάθοδοι, όπως εξαρχής είχε διευκρινιστεί, δεν αποτελούσαν απόρροια της διαφοροποίησης, της καταγραμμένης διαφωνίας σε θέσεις και προτάσεις για την ΤΑ, αλλά απλά και μόνο μια προσπάθεια σε μεγάλους δήμους και νομαρχίες, λόγω των έντονων πολιτικών μηνυμάτων που εκπέμπει η εκλογική μάχη εκεί, να μην ταυτιστεί ο Συνασπισμός με το ΠΑΣΟΚ και να προτάξει την αυτονομία του, έχοντας και ανάγκη να το πράξει έπειτα από μια συνολική πορεία χρόνων, που επιβεβαιώνει την ταύτιση σε πολιτικές θέσεις και στόχους με το κυβερνών κόμμα.

Η επιλογή αυτής της τακτικής, συν των άλλων, υποδηλώνει και την κύρια επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΝ, που δεν είναι άλλη από τη συμβολή και συμμετοχή της στην προοπτική της «Κεντροαριστεράς». Η τακτική και των συνεργασιών και της αυτόνομης καθόδου, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής του συγκεκριμένου κόμματος και των θέσεών του για την ΤΑ, που δε διαφέρουν επί της ουσίας απ' αυτές του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως οι θέσεις για την ΤΑ δεν μπορεί να είναι διαφορετικές στο γενικό τους περιεχόμενο από δήμο σε δήμο και από νομό σε νομό. Γεγονός που αποδεικνύει ότι και εκεί που η κάθοδος είναι αυτόνομη, η πολιτική των συνδυασμών που στηρίζει η ηγεσία του ΣΥΝ, είναι η ίδια με την πολιτική των συνδυασμών που στηρίζει στους δήμους και τους νομούς που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας βεβαίως ότι η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στο χώρο της ΤΑ είναι δεδομένα αντιλαϊκή σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες ανεξαιρέτως.

Βεβαίως η τακτική του ΣΥΝ, «να παίζει σε διπλό ταμπλό» (και αυτόνομη κάθοδος και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ), υψώνει ανάχωμα σε δυσαρεστημένες από την πολιτική της κυβέρνησης λαϊκές δυνάμεις να ριζοσπαστικοποιηθούν, να παρεμβάλουν και με την ψήφο τους εμπόδια στην πολιτική του κατεστημένου, όπως αυτή εκφράζεται και στην ΤΑ και γενικότερα. Με την τακτική του προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά, εγκλωβίζοντας τους ψηφοφόρους στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αντίθετα υπονομεύει την προοπτική να γίνουν περισσότεροι δήμοι και νομοί μοχλοί οργάνωσης της διεκδίκησης και της πάλης για τα λαϊκά προβλήματα.

Στο θεματικό συνέδριο ήταν αποκαλυπτικός ο Σπ. Λυκούδης όταν εισηγούνταν: «Στους Δήμους όλης της χώρας να χαράξουμε μια εκλογική τακτική με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του βασικού μας στόχου, τη μεγαλύτερη δηλαδή δυνατή συμμετοχή στο θεσμό (...). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κυρίως να αναζητήσουμε σε τοπικό επίπεδο τις πιο ευρείες συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις, πρόσωπα και κινήσεις (...)».

Απεναντίας στους τρεις μεγάλους δήμους «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αυτόνομη παρέμβαση», γιατί «η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς θα εκπέμψουν ένα μήνυμα γενικότερων πολιτικών επιλογών και είναι από κάθε άποψη λογικό να περιφρουρήσει ο ΣΥΝ το πολιτικό του στίγμα». Που είναι επί της ουσίας το ίδιο μ' αυτό του ΠΑΣΟΚ. Και αν δεν επιτεύχθηκαν παντού συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, δεν οφείλεται στη διαφορά πολιτικών θέσεων, αλλά στη μοιρασιά των θέσεων στα «αξιώματα της ΤΑ».

Θέσεις για την ΤΑ

Οπως προαναφέραμε, οι θέσεις του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δε διαφοροποιούνται και πολύ από αυτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με την πολιτική του όλα τα προηγούμενα χρόνια προώθησε αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΤΑ, με βαρύτατες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Συνέπεια, λοιπόν, της συναντίληψής τους για την ΤΑ είναι οι συνεργασίες που τελικά επιτεύχθηκαν.

Ανατρέχουμε και πάλι στα ντοκουμέντα του θεματικού συνεδρίου και σταχυολογούμε ορισμένα αποκαλυπτικά του πώς βλέπει η ηγεσία του ΣΥΝ την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη εναρμόνισης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση. Εστίασε στην ανάγκη θεσμοθέτησης της αιρετής Περιφέρειας, ως το όργανο εκείνο που θα επιτύχει τον παραπάνω σκοπό και θα συμβάλλει στην αποκέντρωση των εξουσιών. Είχε «ξεχάσει» πως η προωθούμενη κυβερνητική πολιτική - η οποία εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το αρμόδιο όργανο της Επιτροπής των Περιφερειών - χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή την Περιφέρεια για την απορρόφηση των αντιδράσεων σε αντιλαϊκές επιλογές. Λειτουργεί, δηλαδή, ως το «σφουγγάρι» της λαϊκής οργής, πριν αυτή φτάσει στην κεντρική εξουσία.

Το αίτημα για αιρετή Περιφέρεια δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την ταυτόχρονη ενίσχυση των κατώτερων επιπέδων εξουσιών, δηλαδή, για τη χώρα μας μιλώντας, των δήμων και των νομαρχιών. Ομως ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπερασπίστηκε από το βήμα του συνεδρίου τη λειτουργία του «Καποδίστρια», ο οποίος συγκέντρωσε την τοπική εξουσία σε λίγους δήμους (που συνενώθηκαν με μικροπολιτικά κριτήρια μην ξεχνάμε), αλλά και των μητροπολιτικής οργάνωσης δήμων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να συμβάλει σε αυτή ακριβώς την πολιτική: την αποσυγκέντρωση της εξουσίας προς τα κάτω.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν είπε κουβέντα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την οποία προφανώς θέλει να παραχωρεί τη θέση της στην Περιφέρεια.

Οι θέσεις που διατύπωσε τότε ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκφράζουν συνολικά την ηγεσία του κόμματος, που οραματίζεται μια ΤΑ - φορομπηχτικό μηχανισμό, μη διστάζοντας να καταθέσει και αίτημα να δοθεί στους ΟΤΑ εξουσία επιβολής φόρων στους πολίτες! Μια ΤΑ - επιχειρηματία που θα αναλαμβάνει επιχειρηματικές δράσεις. Μια ΤΑ που θα «ελαφρύνει» το κράτος από τις ευθύνες του, σηκώνοντάς τες η ίδια, όπως π.χ. αυτής της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης!

Επιπροσθέτως η ηγεσία του ΣΥΝ υπερασπίζεται τα αντεργατικά Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αλλά και προτείνει η ΤΑ να παρέχει και φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες «για την τόνωση της απασχόλησης»!!!

Εν ολίγοις, οραματίζεται μια ΤΑ που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού, απεναντίας βρίσκεται πολύ μακριά τους. Αυτή την ίδια ΤΑ που θέλει και με συνέπεια προωθεί εδώ και χρόνια και το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτό το σημείο η συμφωνία αγγίζει το 100%, ανεξαρτήτως αν για άλλους λόγους η μεταξύ τους συνεργασία αυτή τη φορά εκφράστηκε στο 50% των δήμων και νομαρχιών.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ