ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Νέος κύκλος αγώνων, με αρχή τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 28 του Γενάρη, αποφάσισαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, σαν απάντηση στην αφαίμαξη των εισοδημάτων τους που τους επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο

Με μαζική αγωνιστική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή θα απαντήσουν την επόμενη Τετάρτη 28 του μήνα οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι στη νέα φορολογική αφαίμαξη που τους επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται τη μέρα αυτή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό. Στις αμέσως επόμενες μέρες θα συνέλθει το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το οποίο έχει εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προγραμματίσει την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα και τις επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Κανελλόπουλος,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα πλαίσια των αποφάσεων του ΔΣ που συνήλθε την προηγούμενη Κυριακή. Σύμφωνα με αυτές, και κάτω από την πίεση της δραματικής πραγματικότητας που επιδεινώνεται καθημερινά για τους ΕΒΕ, εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής και αντιαναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής, που επιμένει υποταγμένη στις εντολές της "διεθνοποίησης" των αγορών και της συρρίκνωσης των ΜΜΕ, οι ΕΒΕ θα κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης το επόμενο διάστημα, αναζητώντας κοινωνικές συμμαχίες με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλους εκείνους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Ειδικότερα, χτες στη συνέντευξη καταγγέλθηκε η ωμή φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τα αντικειμενικά κριτήρια και την επικείμενη αύξησή τους, καθώς και με το 35%, οδηγώντας σε απόγνωση τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, στο καθημερινό κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την εθνική οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, "τη στιγμή που οι δείκτες της κυβέρνησης εμφανίζονται να πηγαίνουν προς τα πάνω, οι δείκτες της αγοράς πάνε διαρκώς προς την αντίθετη κατεύθυνση". Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι είναι αποφασισμένοι να μην ανεχτούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όπως τόνισαν χτες, και θα αγωνιστούν με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο για την επιβίωσή τους.

Χαρακτηριστικά της φορολογικής αφαίμαξης των ΜΜΕ είναι τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα 1993-1995, εξαιτίας του 35% που επιβλήθηκε στη φορολόγηση των προσωπικών επιχειρήσεων, για κάθε 100 ΟΕ και ΕΕ που άνοιγαν, έκλειναν 241 επιχειρήσεις, ενώ οι φόροι από τα "αντικειμενικά κριτήρια" αυξήθηκαν από την επιβολή τους μέχρι σήμερα κατά 250%. Ενώ, μία μέση επιχείρηση σε επαγγελματική στέγη 50 τ. μ., με τζίρο 20 εκατ. δρχ. το 1994, που πλήρωσε τότε 150.000 δρχ., φέτος με την αύξηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο φόρο κατά 338%, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει αντίστοιχη αύξηση πραγματικού τζίρου! Η αύξηση της φορολογίας των ΜΜΕ φέτος θα ανέλθει σε 25%-30%.

Οι ΕΒΕ ζητούν την κατάργηση του 35% και των "αντικειμενικών κριτηρίων", τη φορολόγηση με βάση τις πραγματικές τους εισπράξεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής όπου πραγματικά συντελείται, και ειδικά για φέτος τουλάχιστον να μην ισχύσει ο νέος αυξημένος συντελεστής αντικειμενικών αξιών και η αυξημένη εμπορική αμοιβή.

Τέλος, σε σχέση με πανωτόκια που επιβάλλουν οι τράπεζες, ο Γ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ο ανατοκισμός να γίνεται ανά έτος και όχι ανά εξάμηνο και να δικαιωθούν οι ΕΒΕ που έχουν χάσει ολόκληρες περιουσίες, εξαιτίας αυτού του ανατοκισμού που γινόταν μέχρι σήμερα με επιστροφή των χρημάτων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δημοπρασία εντόκων, με στόχο τα 140 δισ. δραχμές

Το ποσό των 140 δισ. δραχμών επιδιώκει να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη διάθεση μέσω δημοπρασίας την προσεχή Δευτέρα 26 του Γενάρη εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του δημοσίου, 70 δισ. δραχμές επιδιώκεται να εισπραχθούν από τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας και τα υπόλοιπα 70 δισ. δραχμές από τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας. Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία κρατικών τίτλων, που διεξάγει κάθε φορά η Τράπεζα της Ελλάδας για λογαριασμό του δημοσίου, έχουν όσοι διαθέτουν "κομπόδεμα" πάνω από... 100 εκατ. δραχμές. Δηλαδή, τράπεζες, μεγαλοεπιχειρηματίες και οι - αποκαλούμενοι - "ρεντιέρηδες", που θησαυρίζουν επενδύοντας στην αγορά κρατικών τίτλων με υψηλά επιτόκια.

Το ποσό των 140 δισ. δραχμών, που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοπρασία κρατικών τίτλων της ερχόμενης Δευτέρας 26 τουΓενάρη, αποτελεί την πρώτη φάση δανεισμού. Ομως, έπεται και συνέχεια, καθώς τον ερχόμενο μήνα Φλεβάρη οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου ανέρχονται σε 850 δισ. δραχμές και τον ερχόμενο Μάρτη αγγίζουν το ποσό του 1,2 τρισ. δραχμών.

Το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει και από αυτή τη δημοπρασία, είναι το ύψος του επιτοκίου που προβλέπεται να διαμορφωθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα αντίστοιχα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά συνεχίζουν να διατηρούνται υψηλά. Με δεδομένο, ότι οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) καθώς και οι μεγαλοεισοδηματίες αξιώνουν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για να αγοράσουν κρατικούς τίτλους, είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρήσει την κάλυψη μέρους των δανειακών αναγκών του δημοσίου, με δανεισμό σε συνάλλαγμα από τράπεζες του εξωτερικού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προχτές Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδας με παρέμβασή της άντλησε ρευστότητα από τις τράπεζες, ύψους 150 δισ. δραχμές με επιτόκιο 19%. Στήριγμα μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία που αγοράζουν κρατικούς τίτλους με επιτόκιο 12%-12,5%, όταν οι ιδιωτικές τράπεζες τοποθετούν διαθέσιμα στη διατραπεζική αγορά με επιτόκιο 20% και 30%.

Και δάνεια για επενδύσεις σε αμοιβαία

Στη δυνατότητα δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες για ιδιαίτερους λόγους, των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των εταιριών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, αναφέρεται διευκρινιστική εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Οπως διευκρινίζεται, οι εταιρίες αυτές μπορούν να δανείζονται μέχρι το 1/10 της αξίας του αμοιβαίου κεφαλαίου και το 10% των ίδιων κεφαλαίων (οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου). Για τα μεν αμοιβαία κεφάλαια ο δανεισμός επιτρέπεται μόνο για την ικανοποίηση αιτήσεων εξαγοράς μεριδίων, για δε τις εταιρίες διαχειρίσεων προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματα του δανείου σε κινητές αξίες και αγορά ακινήτων.

Αποζημίωση σε ημέτερους

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ελληνας φορολογούμενος με τον πόλεμο Ιράκ - Κουβέιτ και ειδικότερα τα θύματα αυτού του πολέμου; Μην βιαστείτε να πείτε όχι, γιατί θα σας διαψεύσουν τα γεγονότα. Και τα στοιχεία αυτά - που έχουν δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1187/30 - 12 - 97, τεύχος Β) - λένε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997 δαπάνησε 6,3 εκατομμύρια δραχμές για να πληρώσει τα μέλη μιας επιτροπής που συστάθηκε προκειμένου να ασχοληθεί με τις αποζημιώσεις θυμάτων του. Αδιάψευστος μάρτυρας, η απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτά και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη (υπογράφτηκε στις 27 Δεκέμβρη 1997) που λέει τα εξής:"Καθορίζουμε τη μηνιαία αποζημίωση του Προέδρου και κάθε μέλους της Επιτροπής για "Αποζημιώσεις θυμάτων Ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ" στο ποσό των εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων (145.000) δραχμών και για το χρονικό διάστημα από 23 - 5 - 97 έως και 31 - 12 - 1997".

Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις συγκροτούν διάφορες επιτροπές να βολεύουν τους "δικούς τους" ανθρώπους και να τους εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο εισόδημα, σε αντάλλαγμα των καλών υπηρεσιών που προσφέρουν στο κυβερνών κόμμα. Το ότι θα φτάνανε στο σημείο να συγκροτήσουν και επιτροπή που θα ασχοληθεί με την αποζημίωση των θυμάτων του πολέμου στον Κόλπο, αυτό μόνο οι "εκσυγχρονιστές" θα μπορούσαν να το κάνουν.

Ελεος, τι άλλο θα δούμε...

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Στα 116 δισ. δρχ. ο τζίρος το 1997

Στα 116 δισ. δρχ. ανήλθε ο τζίρος της Εθνικής Ασφαλιστικής το 1997, χρονιά κατά την οποία έγινε η συγχώνευση με τον Αστέρα, την ΕΤΕΒΑ Ασφαλιστική και την Πανελλήνιο Ασφαλιστική, έναντι 108 δισ. το 1996, πριν από τη συγχώνευση. Από τη συνολική παραγωγή της εταιρίας το 1997 τα 47 δισ. αντιπροσωπεύουν παραγωγή του κλάδου ζωής και τα 69 παραγωγή των γενικών ασφαλίσεων.

Ειδικότερα, το Δεκέμβρη του 1997, το μήνα που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των εταιριών του ομίλου, η νέα παραγωγή ασφαλίστρων ζωής ανήλθε σε 1,3 δισ. δρχ., αυξημένα κατά 124% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 1996, με στοιχεία ενοποιημένα και των τεσσάρων εταιριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ