Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δημοπρασία εντόκων, με στόχο τα 140 δισ. δραχμές

Το ποσό των 140 δισ. δραχμών επιδιώκει να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη διάθεση μέσω δημοπρασίας την προσεχή Δευτέρα 26 του Γενάρη εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του δημοσίου, 70 δισ. δραχμές επιδιώκεται να εισπραχθούν από τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας και τα υπόλοιπα 70 δισ. δραχμές από τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας. Δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία κρατικών τίτλων, που διεξάγει κάθε φορά η Τράπεζα της Ελλάδας για λογαριασμό του δημοσίου, έχουν όσοι διαθέτουν "κομπόδεμα" πάνω από... 100 εκατ. δραχμές. Δηλαδή, τράπεζες, μεγαλοεπιχειρηματίες και οι - αποκαλούμενοι - "ρεντιέρηδες", που θησαυρίζουν επενδύοντας στην αγορά κρατικών τίτλων με υψηλά επιτόκια.

Το ποσό των 140 δισ. δραχμών, που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοπρασία κρατικών τίτλων της ερχόμενης Δευτέρας 26 τουΓενάρη, αποτελεί την πρώτη φάση δανεισμού. Ομως, έπεται και συνέχεια, καθώς τον ερχόμενο μήνα Φλεβάρη οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου ανέρχονται σε 850 δισ. δραχμές και τον ερχόμενο Μάρτη αγγίζουν το ποσό του 1,2 τρισ. δραχμών.

Το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει και από αυτή τη δημοπρασία, είναι το ύψος του επιτοκίου που προβλέπεται να διαμορφωθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα αντίστοιχα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά συνεχίζουν να διατηρούνται υψηλά. Με δεδομένο, ότι οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) καθώς και οι μεγαλοεισοδηματίες αξιώνουν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για να αγοράσουν κρατικούς τίτλους, είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρήσει την κάλυψη μέρους των δανειακών αναγκών του δημοσίου, με δανεισμό σε συνάλλαγμα από τράπεζες του εξωτερικού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προχτές Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδας με παρέμβασή της άντλησε ρευστότητα από τις τράπεζες, ύψους 150 δισ. δραχμές με επιτόκιο 19%. Στήριγμα μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει στις υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία που αγοράζουν κρατικούς τίτλους με επιτόκιο 12%-12,5%, όταν οι ιδιωτικές τράπεζες τοποθετούν διαθέσιμα στη διατραπεζική αγορά με επιτόκιο 20% και 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ