ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ
Σύμπραξη για τη μεταφορά ηλεκτρικής Ενέργειας

Ενα πρωτόγνωρο σε μέγεθος έργο δίνει νέα διάσταση στους ανταγωνισμούς για τον πλούτο της περιοχής και τα παράγωγά του

Το έργο που σχεδιάζουν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, δίνει νέα διάσταση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμού για τους δρόμους της Ενέργειας
Το έργο που σχεδιάζουν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, δίνει νέα διάσταση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμού για τους δρόμους της Ενέργειας
Ενα βήμα παραπέρα πάει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την ενέργεια, που οξύνονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η χτεσινή ανακοίνωση για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, σε ένα πρωτόγνωρο έργο από άποψης μεγέθους. Οι ανακοινώσεις έγιναν στη Λευκωσία, από τον πρόεδρο της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ ΑΕ, «ΔΕΗ - Quantum Energy», Ν. Κτωρίδη. Μίλησε για επένδυση 1,5 δισ. ευρώ, έναρξη εργασιών το 2013, λειτουργία από το 2016, απόσβεση κόστους σε 4 χρόνια, δυνατότητα μεταφοράς 2.000 MW και έσοδα 17,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια ζωής του καλωδίου σύνδεσης.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία, αντιπρόεδρος είναι ο Α. Ζερβός. Η ΔΕΗ συμμετέχει με 51%, η ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Κύπρου «Quantum Energy» με 39% και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ με 10%. Συστήθηκε το 2011 για λήψη έργων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά λόγω των εξελίξεων επέκτεινε τις δραστηριότητές της. Αναλύοντας τη σκοπιμότητα του έργου, ο Ν. Κτωρίδης είπε ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια. Μετά την κατασκευή του καλωδίου, θα μπορεί να εισάγει ρεύμα από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος είπε ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή, με δεδομένη την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της. Πιθανός αγοραστής της ενέργειας, συμπλήρωσε, που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη. Ως παράδειγμα έφερε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW.

Αν και στην Ελλάδα η ΔΕΗ δεν έκανε χτες καμία αναφορά σε αυτή τη σοβαρή εξέλιξη, επιβεβαιώθηκε η ανάληψη μελέτης για την κατασκευή του έργου. Στη Λευκωσία, οι ανακοινώσεις ήταν, ωστόσο, πολύ πιο συγκεκριμένες. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι στο έργο θα συμμετάσχουν και «θεσμικοί φορείς» του Ισραήλ, χωρίς να κατονομαστούν. Το καλώδιο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα πηγαίνει στην Κύπρο (155 ναυτικά μίλια), θα φτάνει στην Κρήτη (320 μίλια) και στη συνέχεια θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο (65 ναυτικά μίλια). Η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου έχει ήδη δρομολογηθεί ως σκοπός, μετά από πρόταση του ομίλου Κοπελούζου.

Οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Στο μεταξύ, σε επιχειρηματική «φούσκα» φαίνεται να αναδεικνύεται η διαβόητη «λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος», όπου ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέγει την εταιρεία προμήθειας που επιθυμεί. Πολύ κοντά στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και στην καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΔΕΣΜΗΕ για την αγορά ρεύματος, βρίσκονται οι εταιρίες «ENERGA POWER» και «HELLAS POWER», που πρόσφατα αποκτήθηκαν από το επενδυτικό σχήμα -κατά πάσα πιθανότητα ρωσο - ισραηλινών συμφερόντων- «Worldwide Energy Limited».

Γύρω από οφειλές αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ (67 εκατ. ευρώ), κάποιες από τις οποίες αμφισβητούνται από τις δύο εταιρίες, στήθηκε ένα παρασκηνιακό παιχνίδι που μπορεί να οδηγήσει μέσα στις επόμενες μέρες στο κλείσιμό τους, σε μεταφορά των 200.000 πελατών τους στη ΔΕΗ και σε μεγάλα «φέσια». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ, οι εταιρείες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπήρξε συμφωνία για απόδοση 27 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Στο μεταξύ, επενέβη η Αρχή καταπολέμησης εσόδων από ξέπλυμα χρήματος και μπλόκαρε τους λογαριασμούς τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
Νέες πιέσεις για διεθνή διάσκεψη

Ξεκίνησαν χτες οι διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ

Εν μέσω πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από την πρόοδο των συνομιλιών, ξεκίνησε χτες στη Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωνε πριν τη συνάντηση ότι ο Ντ. Ερογλου θα ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Ντ. Ερογλου ανέφερε ότι αν αποτύχει η παρούσα προσπάθεια δεν πρέπει να αναμένεται αποτέλεσμα, ούτε και στις συναντήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπαν Γκι Μουν «θα είναι πιο επίμονος όσον αφορά την επίδειξη ευελιξίας σε κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν καταγράφεται η επιθυμητή πρόοδος, «γεγονός που επιτρέπει σε διάφορους στα Ηνωμένα Εθνη και στη διεθνή κοινότητα, να ασκούν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι θα πρέπει «να γίνει αποδεκτό ότι δεν είναι χρήσιμη η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, αν δεν υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού».

Επίσης ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, «θα προτάξει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες στηρίζονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».

Ημερίδα για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Ημερίδα με θέμα «Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην Εθνική Αμυνα με φόντο τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο» διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 25 Γενάρη (6μμ - 9μμ) στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 52), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ) και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).

Θα μιλήσουν ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., ο Β. Χωραφάς, πανεπιστημιακός και ο Ν. Νικητάκος πλοίαρχος ε.α. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α.

Εκδήλωση στον Αγ. Δημήτριο

H Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, την Κυριακή 29 Γενάρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα του 6ου Δημοτικού Σχολείου (απέναντι από την πλ. Αρης Βελουχιώτης), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο». Ομιλητές θα είναι ο Στ. Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Ν. Παπαναστάσης, εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ