Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
Νέες πιέσεις για διεθνή διάσκεψη

Ξεκίνησαν χτες οι διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ

Εν μέσω πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ανεξάρτητα από την πρόοδο των συνομιλιών, ξεκίνησε χτες στη Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση, μεταξύ του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωνε πριν τη συνάντηση ότι ο Ντ. Ερογλου θα ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Ντ. Ερογλου ανέφερε ότι αν αποτύχει η παρούσα προσπάθεια δεν πρέπει να αναμένεται αποτέλεσμα, ούτε και στις συναντήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπαν Γκι Μουν «θα είναι πιο επίμονος όσον αφορά την επίδειξη ευελιξίας σε κάποιες από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν καταγράφεται η επιθυμητή πρόοδος, «γεγονός που επιτρέπει σε διάφορους στα Ηνωμένα Εθνη και στη διεθνή κοινότητα, να ασκούν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά». Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι θα πρέπει «να γίνει αποδεκτό ότι δεν είναι χρήσιμη η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, αν δεν υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού».

Επίσης ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, «θα προτάξει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες στηρίζονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ