Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική επιλογή και όχι «φάρμακο» το μνημόνιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την τοποθέτηση Σημίτη σε ομιλία του στο Βερολίνο

«Πολιτικά μοιραίο λάθος» χαρακτήρισε το μνημόνιο ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στο Βερολίνο, σε συνέδριο που οργανώνουν το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat, με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο». Είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας (...) γνωστή ως Μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ηταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που επέβαλε στο λαό αιματηρές περικοπές και τσάκισε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα του να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ, κοροϊδεύει κατάμουτρα και προκαλεί τα λαϊκά στρώματα, που με το ίδιο πρόσχημα καλούνται σε νέες θυσίες, για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, με στόχο να σωθεί η πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης προσπαθεί να εξαγνίσει το αστικό πολιτικό σύστημα, με την αναπαραγωγή της αυταπάτης ότι ένα «άλλο μείγμα» πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης θα μπορούσε να αποδειχτεί λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενους και το λαό.

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, ύστερα από διαρροές σχετικά με την τοποθέτηση Σημίτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το μνημόνιο είναι ταξική επιλογή, δεν είναι ένα λάθος φάρμακο για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, γιατί αυτή δεν έχει φάρμακο και αυτό το γνωρίζουν και ο πρώην πρωθυπουργός και τα άλλα κόμματα του συστήματος και του "ευρωμονόδρομου". Ο στόχος του μνημονίου ήταν να υλοποιηθούν σε συνθήκες κρίσης και όσο γίνεται ταχύτερα οι βάρβαροι αντεργατικοί νόμοι και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την ψήφιση του Μάαστριχτ και υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αυτούς τους στόχους τους πέτυχαν. Αυτή την αλήθεια προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κρύψουν από το λαό, αποδεικνύοντας τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης και την πολιτική και ιδεολογική χρεοκοπία τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάπτυξη... για πάντα! (2003-11-28 00:00:00.0)
Αποκλειστικό! (2002-01-20 00:00:00.0)
"ΣΩΣΙΒΙΟ" Η ...ΟΝΕ! (1999-02-26 00:00:00.0)
Ζήτω οι "σωστοί" και "δίκαιοι" φόροι της ΟΝΕ! (1998-07-21 00:00:00.0)
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ - Η νεολαία και τα... ούφο (1997-11-15 00:00:00.0)
"Εθνική ήττα" η αντίσταση στις πολυεθνικές! (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ