Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ανάπτυξη... για πάντα!

Την... «Ελλάδα - παράδεισο» περιέγραψε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός

Εξωραϊσμός της πραγματικότητας, υποσχέσεις απλόχερης ανάπτυξης, αλλά και προσπάθεια παρουσίασης των πλέον αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων ως φιλολαϊκά ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στη Βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ωραιοποίησης της πραγματικότητας ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι συμφωνούν πως η οικονομία του 2003 δεν έχει καμιά σχέση με την οικονομία του 1993», ενώ οι «διεθνείς αναταράξεις, που δεν επηρεάζουν την ΟΝΕ, δεν επηρεάζουν και την Ελλάδα». Παράλληλα επανέλαβε πως «ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4% είναι ο δείκτης που εκφράζει τη δυναμική και την προοπτική για μια οικονομία», σημειώνοντας πως «τα προβλήματα που έχουμε εμείς δεν ανατρέπουν τη γενική εικόνα μιας οικονομίας που απέφυγε την ύφεση όταν γύρω μας υπήρχε ύφεση». Πρόσθεσε πως «δεν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση», αφού «δεν πρόκειται να υπάρξει επιβράδυνση στους ρυθμούς μετά το 2004».

Αιτιολογώντας τις κυβερνητικές προθέσεις για ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές παροχές στο ξένο κεφάλαιο ο Κώστας Σημίτης δήλωσε πως «είμαστε μια χώρα με πολύ υψηλά επίπεδα εμποδίων στις ξένες επενδύσεις». Προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει τις θετικές επιπτώσεις της Ολυμπιάδας, λέγοντας ότι «τα ολυμπιακά έργα εκτελούνται με καθαρά εθνικούς πόρους από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα σηματοδοτήσει μια ανακατανομή των εθνικών πόρων σε παραγωγικές επενδύσεις και στην περιφέρεια της χώρας». Παραδέχτηκε πάντως ότι για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής «παλεύουμε με πολλές αντίθετες δυνάμεις στην κοινωνία»!

Επιχειρώντας να παρουσιάσει κοινωνικό πρόσωπο, ο Κώστας Σημίτης σημείωσε ότι «σταθερά χτίζουμε το κράτος πρόνοιας». Υποστήριξε παράλληλα ότι «τη δεκαετία 1994 - 2004 οι μισθοί ανέβηκαν 21% πάνω από τον πληθωρισμό», ενώ «η μέση σύνταξη έχει σημειώσει πραγματική αύξηση 27% πάνω από τον πληθωρισμό» και «οι κοινωνικές δαπάνες από το 23% το 1996 έφθασαν στο 27,4%». Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά στην «οικοδόμηση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης», ενώ... «καθιερώνουμε το θεσμό της νομικής βοήθειας για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα». Οσον αφορά την ανεργία, χωρίς αναφορές στην προώθηση της μερικής απασχόλησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η απασχόληση σημείωσε αύξηση τα τελευταία χρόνια», ενώ «η ανεργία μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες», και «ο στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας στο 6%». Δεν παρέλειψε μάλιστα να δηλώσει ότι «η μεγάλη αύξηση όμως θα έρθει την επόμενη τετραετία», αφού - όπως υποστήριξε - οι επιχειρήσεις αρχικά μείωναν τον αριθμό των απασχολούμενων πραγματοποιώντας επενδύσεις που θα αποδώσουν!!! «Ξεχνώντας» επίσης τα τεράστια προβλήματα των αγροτών και τις αντιδράσεις τους, ο Κ. Σημίτης τόνισε πως είναι «μέλημά μας η αγροτική οικονομία», αφού «κατοχυρώσαμε να μη μειωθούν επιδοτήσεις μέσα στο 2003» καταλήγοντας στο ότι «η νέα Κοινή Αγροτική πολιτική είναι η απόδειξη των αγώνων μας»!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση», αν και «το έλλειμμα του 2003 θα είναι ελαφρά μεγαλύτερο». Σημείωσε όμως «εδώ ακόμα και οι μεγάλες χώρες - και το είδαμε αυτές τις μέρες - αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Φτάσαμε εμείς σε αυτό το σημείο;»... Οσον αφορά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τόνισε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαφώνησε, έκανε για πρώτη φορά διορθωτική ανακοίνωση για την εκτίμηση του ελλείμματος». Επισήμανε επίσης ότι «το έλλειμμα είναι συγκυριακό και είναι αναπτυξιακό». Αναφορικά με τους ειδικούς λογαριασμούς μάλιστα, σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία είναι επεξεργασμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζοντας τους ειδικούς λογαριασμούς ως διευκόλυνση για διαφανή έλεγχο.

Τέλος ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρυφό πρόγραμμα», ζητώντας: «να μας πει η ΝΔ ξεκάθαρα τι σχεδιάζει», αφού «οι πολίτες θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι γενικόλογες υποσχέσεις». Επίσης τόνισε για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζητά την κατάργηση του ΑΣΕΠ, επειδή... «θέλετε να προσλάβετε τα δικά σας παιδιά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ