Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
«Μαγειρείο» η στατιστική για τις αστικές κυβερνήσεις

Οι αντιδράσεις στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στόχο έχουν να συγκαλύψουν την ουσία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται και όλοι προσπαθούν να συγκαλύψουν, είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία «μαγειρεύονται» από τις αστικές κυβερνήσεις ανάλογα με τη συγκυρία και τις ανάγκες της προπαγάνδας, με την οποία επιχειρούν κάθε φορά να νομιμοποιήσουν την ταξική αντιλαϊκή πολιτική τους.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση ερευνούσε ο οικονομικός εισαγγελέας μετά από καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά, πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η διόγκωση του ελλείμματος, στο όνομα του οποίου υπογράφτηκε το μνημόνιο, ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων πολύ μεγάλης κλίμακας, που έγιναν ύστερα από πιέσεις της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ολι Ρεν.

Μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ο οποίος θα αποφασίσει για το αν θα τον διαβιβάσει ή όχι στη Βουλή, χτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Α. Γεωργίου, ζήτησε μέσω των δικηγόρων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, να καταθέσει ο ίδιος και οι μάρτυρες που προτείνει, πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Ο Α. Γεωργίου έχει πάρει δύο φορές προθεσμία για να δώσει έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτος, χωρίς τελικά να καταθέσει.

Στο θέμα παρενέβησαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, με πρώτο τον Α. Λοβέρδο, κατέθεσαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά στο αστικό σύστημα το ενδεχόμενο να σχηματιστεί εξεταστική επιτροπή για τον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο. «Οποιος επιχειρήσει πολιτικά να προσβάλλει (τον Γ. Παπανδρέου) για την πολιτική του, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει να μη γονατίσει, θα γίνει μακελειό», απείλησε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, χαρακτήρισε «αποκυήματα της φαντασίας» τις καταγγελίες της Ζ. Γεωργαντά, ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Εurostat Β. Ραντερμάχερ. «Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου από προσώπου γης» σχολίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, στην κρατική τηλεόραση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, διέγνωσε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την ανακίνηση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ