ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ
«Απεργούμε για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, για τη ζωή μας!»

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Χτες, στη λήξη μιας ακόμα εξοντωτικής τουριστικής σεζόν, ήταν η σειρά των πραγματικών «πρωταγωνιστών» να μιλήσουν, των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτών που δίνουν ζωή στα τουριστικά μεγαθήρια, που στις πλάτες τους και στα ωράρια σκλαβιάς γράφονται τα ρεκόρ των κερδών για μια χούφτα ομίλους, ενώ με το «σβήσιμο» των φώτων έρχεται και η εξαφάνιση του εισοδήματος.

Χτες, λοιπόν, οι «πρωταγωνιστές» του τουριστικού θαύματος το έδειξαν και με το παραπάνω ότι χωρίς αυτούς τα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες της Εστίασης είναι κουφάρια. Το απέδειξαν οι καμαριέρες και οι εργαζόμενοι στις κουζίνες, οι αχθοφόροι και οι σερβιτόροι, οι ρεσεψιονίστ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας που «νέκρωσαν», με κάμποσους διευθυντές και άλλα εργοδοτικά στελέχη να αναλαμβάνουν ...πόστα: Λάντζα, στρώσιμο κρεβατιών, υποδοχή, κουβάλημα κ.ά. Σε άλλα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες αναρτούσαν πολύγλωσσες ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους πελάτες ότι οι «υπηρεσίες είναι περιορισμένες», ότι δεν θα λειτουργούν τα εστιατόρια και ότι ...απολογούνται για την «ταλαιπωρία».

Με την 24ωρη απεργία τους και τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση διατράνωσαν τις διεκδικήσεις τους για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Για τοπικές ΣΣΕ σε κάθε τουριστική περιοχή.

Παρέμβαση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Παρέμβαση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ξεχώρισαν ακόμα την απαίτηση από την κυβέρνηση επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στο υπουργείο «εργοδοσίας» και στην Ενωση Ξενοδόχων

Στην Αθήνα η απεργία ξεκίνησε από πρωινές απεργιακές φρουρές σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στο «Stanley», όπου όλες οι καμαριέρες βρέθηκαν σε θέσεις στο πεζοδρόμιο.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, διακινώντας ανακοίνωση στα Αγγλικά και ενημερώνοντας τους τουρίστες για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς του κλάδου και τα αιτήματά τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων ξεκίνησε μάλιστα έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Ξενοδόχων, με τους απεργούς να καταδικάζουν τις εργοδοτικές αξιώσεις για 10ωρη δουλειά, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τους απεργούς και τα δίκαια αιτήματά τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οταν έχει δουλειά, μας ξεπατώνουν για ένα μεροκάματο. Οταν δεν έχει δουλειά, μας στέλνουν στα αζήτητα». Με τη φράση αυτή οι απεργοί συνόψισαν το «μοντέλο ανάπτυξης» του Τουρισμού, που στερεί από τους ίδιους τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μετατρέπει τις διακοπές σε πανάκριβο εμπόρευμα, απλησίαστο για όλο τον λαό. «Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, τα έξοδα δεν είναι εποχικά», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Μηλαπίδη, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα για το εποχικό επίδομα.

Η «ανάπτυξη» στον κλάδο βρίσκει όλο και πιο χαμένους τους εργαζόμενους

Την εικόνα των διευθυντών και προϊσταμένων που κλήθηκαν να πλύνουν πιάτα, να αλλάξουν σεντόνια και να κουβαλήσουν βαλίτσες, μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, μιλώντας για την επιτυχία της απεργίας. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα αιτήματά μας», ξεκαθάρισε. «Από την ανάπτυξη που μας ευαγγελίζονται όχι μόνο δεν κερδίζουμε όλοι, αλλά εμείς, οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, χάνουμε συνέχεια», υπογράμμισε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μη μείνουν για μια ακόμα χρονιά χωρίς επίδομα ανεργίας οι εποχικοί στο τέλος του Γενάρη, τη στιγμή που δαπανά τεράστια ποσά για να βρίσκεται ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να συμμετέχει στα πολεμικά μέτωπα. Οσο για την ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικοτήτων που έχουν πεταχτεί έξω από το σχετικό ασφαλιστικό καθεστώς, το υπουργείο θυμήθηκε ότι «χρειάζεται νέα επιστημονική μελέτη».

Οσον αφορά την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου μετέφερε το μήνυμα εκατοντάδων απεργών: «Αυτά που λένε για 10 ώρες δουλειάς και για ψίχουλα 3% στον μισθό, να τα ξεχάσουν και να τα πάρουν πίσω», ξεκαθάρισε. Αντίστοιχα, απαίτησε να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια αυτά το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αναζήτηση νέων πεδίων επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο της Αττικής και στα σωματεία σε όλη τη χώρα, να δημιουργήσουμε νέα σωματεία μέσα στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Ολοι εμείς που σήμερα κάναμε την επιλογή να απεργήσουμε, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε», υπογράμμισε, με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Προϊστάμενοι και διευθυντές ας εξασκηθούν στα πόστα μας - Ερχονται κι άλλες απεργίες!

Τον λόγο στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πήραν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων, μεταφέροντας τη φωνή και τα αιτήματα των απεργών. Επίσης, την επιτυχία της απεργίας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», τόνισε ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Intercontinental». Τις γυναίκες απεργούς χαιρέτισε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabettus». «Δουλεύουμε σε έναν χώρο στον οποίο σπάνε τα ρεκόρ των κερδών» και οι εργαζόμενοι εισπράττουν εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, δουλειά χωρίς άδειες, κατήγγειλε ο Νίκος Λαβαντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση εστίασης «Select SP» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Τη μείωση των μισθών στην κρίση και την επιβίωση των εργαζομένων με επιδόματα πείνας την περίοδο της πανδημίας υπενθύμισε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

«Η Συλλογική μας Σύμβαση φτάνει στο τέλος της, το ίδιο και η υπομονή μας», είπε η Σίσσυ Ράνου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia», αναφερόμενη στις αξιώσεις των ξενοδόχων να επιβάλουν εξαήμερη και επταήμερη δουλειά και ατελείωτα ωράρια. Οσο για τις προκλητικές επισημάνσεις για τις «χαμηλές δεξιότητες» του δυναμικού του κλάδου, έστειλε στην εργοδοσία το εξής μήνυμα: «Σήμερα σας δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στα πόστα μας, γιατί έρχονται κι άλλες απεργίες!». «Αυτήν τη στιγμή μάνατζερ κουβαλάνε βαλίτσες και προϊστάμενοι κάνουν check in στους πελάτες», ανέφερε ο Αντώνης Λακιάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργο Μπρανίκα, να καταγγέλλει την προκλητική παρουσία της αστυνομίας που, όπως είπε, «μας έκανε υποδείξεις για το πού πρέπει να σταθούμε. Αυτό φανερώνει ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Θα δοθεί απάντηση από το εργατικό κίνημα στην εργοδοσία και στο κράτος της. Δεν τους φοβόμαστε».

Ακολούθησε μαχητική παρέμβαση στα γραφεία της ΔΥΠΑ, όπου ειδικότερα προβλήθηκε το αίτημα για πλήρη επιδότηση των συναδέλφων τους που επέστρεψαν από σεζόν, για όλο το διάστημα που θα είναι άνεργοι και όχι μόνο για τρεις μήνες.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ενώθηκε στη συνέχεια με την απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Χανιά, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, με τους εργαζόμενους να ζουν από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε χτες από νωρίς το πρωί. Μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Avra Imperial» στο Κολυμπάρι, καταγγέλλοντας την εργοδοσία που δεν πλήρωνε όπως έπρεπε την προσαύξηση τις Κυριακές και τα νυχτερινά. Μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο εργοδότης κέρδιζε 1,5 μέρα απλήρωτη εργασία από Κυριακές και νυχτερινά! Με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων αναγκάστηκε να πληρώσει τις προσαυξήσεις στη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, αλλά και να πέσουν στο κενό οι μεθοδεύσεις της που είχαν στόχο την απόλυση της εργαζόμενης που πρωτοστάτησε. Στη συνέχεια το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων και το Σωματείο Διανομέων Χανίων πραγματοποίησαν πορεία μέσα από τα επισιτιστικά καταστήματα στο κέντρο των Χανίων. Η απεργιακή κινητοποίηση κατέληξε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Χανίων.

Στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο αεροδρόμιο, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου. Αξιοσημείωτη ήταν η μαζική παρουσία των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Astoria», οι οποίοι εδώ και 5 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πάρει η εργοδοσία πίσω τις εκδικητικές και άδικες απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων και να διασφαλιστεί το 100% των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Χαρακτηριστικό της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ήταν το γεγονός ότι το ξενοδοχείο ανακοίνωσε «δυσλειτουργία του μπαρ και του εστιατορίου», ενώ η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο του Ηρακλείου. Υπήρξε και συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, η οποία για ακόμα μια φορά υπήρξε ανένδοτη στα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν θα το βάλουν κάτω και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Πάτρα, πριν από το πρώτο φως της μέρας, το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας οργάνωσε την απεργία έξω από την πύλη μεγάλου ξενοδοχείου, με το Εργατικό Κέντρο της πόλης να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Αντίστοιχα οργανώθηκε η απεργία σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Ηλείας από το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης.

Στην Κέρκυρα απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, ενώ από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στη Ζάκυνθο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού για όλους τους μήνες ανεργίας, για να ακολουθήσει συγκέντρωση στην πρώην νομαρχία, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς.

Αντίστοιχα, απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ