ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα του τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα της ΝΕ για τον τουρισμό. Επιβράβευση των θέσεων του Κόμματος από τους παραβρισκόμενους

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την προηγούμενη Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, ημερίδα της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ για τα προβλήματα του τουρισμού.

Παραβρέθηκαν οι Χρ. Λάζαρης, νομάρχης Λευκάδας, Ι. Ζαβιτσάνος, πρόεδρος Α' Νομαρχιακής Επιτροπής και πρόεδρος του Νομαρχιακού Επιμελητηρίου Τουρισμού, Δ. Διγενής, πρόεδρος της Β' Επιτροπής, Π. Σκληρός, πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Σ. Κόγκας, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, Γ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του τοπικού ΕΚ, Χ. Θερμός, πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Π. Βεροιώτης γραμματέας Ομοσπονδίας ΕΒΕ, καθώς επίσης πρόεδροι Κοινοτήτων, εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδόχοι και επαγγελματίες.

Ολοι οι ομιλητές συγχάρηκαν το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του αυτή, ζήτησαν να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο και να προβάλλει όλα τα αιτήματα των φορέων του τουρισμού, απαίτησαν δε να επαναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και στο τέλος της σεζόν.

Στην παρέμβασή του, ο νομάρχης Χ. Λάζαρης τόνισε ότι κακώς σήμερα θεωρείται ο τουρισμός κύριος μοχλός ανάπτυξης, πράγμα που οδήγησε σε εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα και δημιούργησε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Βρισκόμαστε, είπε, σ' ένα καθεστώς "PAX TOYRISTIKA" όπου στα λόγια ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα κερδίζουν μόνο οι "τουρ οπερέιτορς". Γι' αυτό και υπογράμμισε την ανάγκη των διακρατικών συμφωνιών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά έργα υποδομής που χρειάζεται η Λευκάδα και ζήτησε την εκπόνηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος έξω από το πακέτο Ντελόρ. Τέλος, ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό της Λευκάδας σαν κορεσμένη τουριστικά περιοχή και την ένταξή της στη Δ περιοχή κινήτρων.

Ο Π. Σκληρός παρουσίασε εμπεριστατωμένα την άσχημη εικόνα του τουρισμού στη Λευκάδα όπου πέρσι η πληρότητα ήταν μόλις στο 47%. Αναφέρθηκε στην "άγρια αγορά", όπως τη χαρακτήρισε, των "τουρ οπερέιτορς" οι οποίοι εκβιάζοντας κατέβασαν τις τιμές μέχρι και 1.700 δρχ. το δωμάτιο. Τα παραπάνω, τόνισε, χαρακτηριστικά έχουν και τις συνέπειές τους, τόσο στο εργασιακό καθεστώς όσο και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επισήμανε την ανάγκη συνδικαλιστικής εκπροσώπευσης όλων των φορέων του τουρισμού και της από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Αναφέρθηκε στα έργα που χρειάζεται η Λευκάδα, στην ανάγκη του νέου νόμου για τα κίνητρα, καθώς και στην ανάγκη να ανακληθεί η απόφαση που χαρακτηρίζει τη Λευκάδα κορεσμένη τουριστικά.

Από την πλευρά των εισηγητών, ο Χ. Κατσιώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου (ανασφάλιστοι - χωρίς ωράριο - μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων - κατάργηση κυριακάτικης αργίας κτλ.) και υπογράμμισε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δε "βγαίνει" το χαμόγελο των εργαζομένων που θα συμβάλλει - κατά την κυβέρνηση - στην αύξηση του τουρισμού. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό όπου χρειάζονται 45 χρόνια δουλιάς για να πάρει κάποιος σύνταξη και κάλεσε όλους να απαιτήσουν ξεχωριστή ρύθμιση για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο Δ. Δήμας, από το Γραφείο Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη της από κοινού δράσης όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό φορέων και της δημιουργίας ενός μετώπου απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τις πολυεθνικές που λυμαίνονται το χώρο. Χρειάζεται, είπε, ο αγώνας αυτός να πάρει και πολιτικό χαρακτήρα, γιατί ενώ οι φορείς διεκδικούν ομόφωνα μια σειρά ζητήματα, η κυβέρνηση άλλη πολιτική εφαρμόζει και άλλα συμφέροντα εξυπηρετεί.

O κεντρικός εισηγητής Ν. Σταματέλλος, γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, έδωσε μια σύντομη εικόνα του τουρισμού στη Λευκάδα, στάθηκε ιδιαίτερα στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του τουρισμού (πορεία προς την ΟΝΕ - αυξανόμενη κυριαρχία των "τουρ οπερέιτορς" - αποτυχία του μοντέλου ανάπτυξης - υποβάθμιση του εσωτερικού τουρισμού), υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων του νομού και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Λευκάδα. Αυτές είναι:

  • Χωροταξική μελέτη βασισμένη στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου κι όχι των μεγαλοσυμφερόντων.
  • Ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων και υλοποίηση όσων είναι στο στάδιο εφαρμογής.
  • Ανάκληση της απόφασης που θέλει τη Λευκάδα κορεσμένη τουριστικά και ένταξή της στη Δ ζώνη κινήτρων.
  • Κίνητρα και χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες.
  • Επέκταση και εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου του Ακτιου.
  • Κατασκευή ολοκληρωμένης μαρίνας από το κράτος ή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
  • Κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης.
  • Ολοκλήρωση του εγκάρσιου οδικού άξονα.
  • Επέκταση, αναβάθμιση και στελέχωση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας.
  • Κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου.
  • Συντήρηση - αναστήλωση των ιστορικών μνημείων.
  • Χρηματοδότηση των Κοινοτήτων για τη δημιουργία κάμπινγκ.
  • Μέτρα συγκεκριμένα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου και αθλητικού τουρισμού.
  • Προστασία και αξιοποίηση των δυο ιχθυοτροφείων.
  • Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος με τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και τη δημιουργία συνδέσμου καθαριότητας.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη οι φορείς να μην αφήσουν να ξεπουληθεί η περιουσία του ΕΟΤ και να ζητήσουν να παίξει ο ΕΟΤ έναν άλλο ρόλο, ρυθμιστικό, σ' όλο το τουριστικό κύκλωμα και όλοι μαζί να συμπτύξουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στους "τουρ οπερέιτορς".

Οι παραπάνω προτάσεις βρήκαν σύμφωνους όλους τους ομιλητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν και με άλλες.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μικρή ανάκαμψη αναμένεται φέτος

Αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά μέσο όρο 8,5% το δίμηνο Απρίλη - Μάη 1997, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατέγραψε η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Συγκεκριμένα, καταμετρήθηκαν φέτος περίπου 3 εκατ. διανυκτερεύσεις έναντι 2,7 εκατ. το δίμηνο Απρίλη - Μάη 1996, που "μεταφράζονται" σε αντίστοιχα ποσοστά πληρότητας ξενοδοχειακών μονάδων 60,2% και 55,3%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δίμηνο Απρίλη - Μάη 1997 οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας ήταν 767.462 άτομα, έναντι 754.505 του αντίστοιχου διμήνου του 1996, δηλαδή παρουσιάστηκε μικρή αύξηση κατά 1,72%. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Γενάρη 1997 το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα της χώρας ανήλθε σε 168 εκατ. δολάρια έναντι 182,9 εκατ. δολαρίων του Γενάρη του 1996, παρουσίασε δηλαδή μείωση 8,1%.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, δεδομένης της συνεχούς πτώσης των τελευταίων χρόνων, ακόμα και αν αυξηθεί φέτος ο τουρισμός, σε απόλυτα νούμερα οι τουρίστες που θα μας επισκεφθούν θα είναι στην καλύτερη περίπτωση περίπου ισάριθμοι με περασμένες χρονιές.


Απαράδεκτη πολιτική για τους επιπλοποιούς

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης

"Τα τελευταία 20 χρόνια εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μια απαράδεκτη εχθρική πολιτική σε βάρος του κλάδου των επιπλοποιών υπέρ, όμως, των ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο της χώρας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, η κρίση στον κλάδο έχει πάρει από καιρό διαστάσεις πραγματικού αφανισμού".

Τα παραπάνω τονίζονται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης μελών του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης.

"Τα προβλήματα της φορολογίας και της μονοπώλησης της αγοράς - προστίθεται στην απόφαση - συνιστούν αυτήν τη στιγμή την κύρια απειλή, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την κρίση στην αγορά, που οφείλεται στην εισοδηματική πολιτική, την ανεργία, την πτώση του τζίρου, τον άνισο ανταγωνισμό, την έλλειψη χρηματοδότησης, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Οι βιοτέχνες Επιπλοποιοί βρίσκονται σε απόγνωση και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους".Ενα εξάλλου, όπως τόνισε στη συνέλευση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Α. Νικολόπουλος, από τα πιο σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των επιπλοποιών είναι οι εισαγωγές επίπλων και κουφωμάτων από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το 1995 οι εισαγωγές ήταν τριπλάσιες από αυτές του 1988, από 25.000 έφτασαν στους 80.000 τόνους, συναλλαγματικής αιμορραγίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δραχμών.

"Στο διάστημα αυτό, συνέχισε ο Α. Νικολόπουλος, η κυβέρνηση πήρε μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεών μας. Ο φορολογικός νόμος με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών μας στην αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές απαιτήσεις και να κλείσουν. Γι' αυτό, για άλλη μια φορά ζητούμε από την κυβέρνηση την άμεση κατάργηση φορολόγησης του 35% για επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και Συνεταιρισμούς". Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δε σωφρονιστεί ο κλάδος θα συνεχίσει τους αγώνες, αφού αυτή θα είναι και η μόνη διέξοδος που θα έχει απομείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ