ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή «σκούπα» κατά της «Χαμάς»

Συλληφθέντες Παλαιστίνιοι με κλειστά τα μάτια και δεμένα τα χέρια...

Associated Press

Συλληφθέντες Παλαιστίνιοι με κλειστά τα μάτια και δεμένα τα χέρια...
ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επιχείρηση «σκούπα» κατά μελών, οπαδών, αλλά και απλών συμπαθούντων της «Χαμάς» πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, συνελήφθησαν 130 άτομα στη Χεβρώνα και άλλα 20 στη Νάμπλους, ενώ και στις δύο πόλεις επιβλήθηκε, χτες, απαγόρευση κυκλοφορίας. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, που ανακρίνονταν από χτες το πρωί, υπήρχαν έφηβοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τις δραστηριότητες της «Χαμάς».

«Βοήθεια» προς την Π. Αρχή για να καταφέρει «να ελέγξει την ασφάλεια σε μέρος των παλαιστινιακών εδαφών» χαρακτήρισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ. Ο έτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, διατεινόταν ότι «ο ισραηλινός στρατός οφείλει να αναλάβει δράση γιατί δεν το πράττει η Π. Αρχή».

Αντίθετα, εμφανώς εξοργισμένοι ήταν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο Μίκαελ Ταραζί, σύμβουλος του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για να τους εκμαιεύσει μια συμφωνία εκεχειρίας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποσκάπτει τον «οδικό χάρτη». Ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για κυβερνητικά θέματα, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, εκτιμούσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση υποσκάπτει όχι μόνο τον οδικό χάρτη, αλλά και τις προσπάθειες της Π. Αρχής να συνεννοηθεί με τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Αμεση υπήρξε και η αντίδραση της «Χαμάς», η οποία, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκεχειρίας, κατέστησε σαφές ότι «όσο γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις δεν είναι λογικό να ζητιέται από την οργάνωση να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός».

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι πολύ πιθανό η «Χαμάς» να ανακοινώσει τη συμφωνία εκεχειρίας, όταν στην περιοχή φθάσει η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, που αναμένεται στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπους στη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε χτες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να επιμείνει στον οδικό χάρτη».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αρθρο Πάουελ για ανατροπή του Μουγκάμπε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παρέμβαση αφρικανικών χωρών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ζήτησε χτες με άρθρο του στην εφημερίδα «Τάιμς της Ν. Υόρκης», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Ο Πάουελ προέβη σ' αυτή την «έκκληση», μην κρύβοντας πως τα ποικίλα οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέτρα που έχουν λάβει ΗΠΑ και ΕΕ έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου Μουγκάμπε «δεν αποδίδουν και δε θα αποδώσουν, εάν δε συμμετάσχουν στον άξονα πιέσεων και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με πρώτη τη Ν. Αφρική»...

«Εάν οι Αφρικανοί ηγέτες δεν κάνουν περισσότερα για να πείσουν τον Μουγκάμπε να κάνει πολιτικό διάλογο με τους αντιπάλους του, τότε αυτός και οι υποστηρικτές του θα σύρουν τη Ζιμπάμπουε στον ολισθηρό κατήφορο της καταστροφής, με συνέπεια τη διακύβευση της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής», έγραφε ο Πάουελ. Σε άλλο σημείο, πρότεινε ως «ενδιάμεση λύση» τη μεσολάβηση αφρικανικών χωρών, προκειμένου να αποχωρήσει ο Πρόεδρος Μουγκάμπε απ' την πολιτική ζωή και η κυβερνώσα παράταξη ZANU-PF με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν από κοινού στη θέσπιση συνταγματικών αλλαγών που θα επέτρεπαν το «σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης».

Η παρέμβαση Πάουελ δε φάνηκε να γίνεται άμεσα δεκτή. Ο Πρόεδρος της Ουγκάντας, κληθείς απ' το «Ασοσιέιτεντ Πρες» να τη σχολιάσει, απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν ασχολείται με παρεμβάσεις που συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας».

Το ενδιαφέρον του Πάουελ για τη Ζιμπάμπουε δεν είναι καινούριο, αλλά εκδηλώνεται ενόψει επικείμενης «περιοδείας» του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους σε αφρικανικές χώρες τον επόμενο μήνα...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καθιστά διαθέσιμες στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, καταστρατηγώντας, έτσι, την περί του αντιθέτου απόφαση της τουρκικής Βουλής.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η οργάνωση «Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» (MILF) εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας «καταδικάζει» την τρομοκρατία, επειδή συνιστά «ανάθεμα σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ισλάμ». Φιλιππινέζος κυβερνητικός αξιωματούχος «καλωσόρισε» την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Μανίλα είναι έτοιμη να κηρύξει μόνιμη εκεχειρία και ν' αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση.

ΡΩΜΗ.-- Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ιταλικής αστυνομίας συνέλαβε χτες πέντε Τυνήσιους και έναν Μαροκινό, με την κατηγορία της παροχής επιμελητειακής βοήθειας σε πυρήνα της οργάνωσης «Ομάδα Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τον Αγώνα» (GSPC), που φέρεται πως σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μέλη της ένοπλης αιρετικής οργάνωσης «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» εισέβαλαν χτες σε λύκειο θηλέων στην πόλη Ρουάρα της βορειοανατολικής Ουγκάντας και απήγαγαν τουλάχιστον 100 μαθήτριες.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Το φινλανδικό Κοινοβούλιο εξέλεξε χτες πρωθυπουργό τον Μάτι Βανχάνεν του «Κεντρώου Κόμματος» και πρώην υπουργό Αμυνας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την ποινικοποίηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων εν ώρα οδήγησης και την επιβολή υψηλών προστίμων (έως και 1.650 ευρώ!) προωθεί απ' τον ερχόμενο Δεκέμβρη η βρετανική κυβέρνηση.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «ήρε» χτες το Πεκίνο απ' τις περιοχές που έχουν πληγεί απ' το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για διεθνή συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να αποφευχθεί νέα επιδημία...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Ούτε μία βδομάδα δεν κράτησε η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ ανταρτών και του στρατού του «προέδρου» της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ. Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες το πρωί σε ακτίνα 12 χλμ έξω απ' την πρωτεύουσα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Κομπλιμέντα και δεσμεύσεις «βοήθειας»

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ως έναν «θαρραλέο ηγέτη» ο οποίος είναι «φίλος» των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε τον δικτάτορα στρατηγό που έγινε Πρόεδρος του Πακιστάν με ένα δημοψήφισμα - παρωδία πέρυσι, τον Περβέζ Μουσάραφ. Ποιος άλλος; Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους φυσικά. Στη συνάντηση των δύο «Προέδρων» στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπους υποσχέθηκε στον ομόλογό του οικονομική βοήθεια 3 δισ. δολαρίων. Ο Μπους επίσης δήλωσε «ενθαρρημένος από την πρόοδο» στις σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας (αν και τις τελευταίες μέρες οι ηγεσίες των δύο χωρών επέστρεψαν στις παλιές τους συνήθειες, ανταλλάσσοντας απειλές). Οσον αφορά στις φήμες περί καταφυγής του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ο Μπους είπε στον Μουσάραφ ότι ο ηγέτης της «αλ Κάιντα» θα συλληφθεί, και ότι «δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί». Επίσης τον συνεχάρη για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Τώρα το γεγονός πως ανάμεσα στους «τρομοκράτες» που καταδιώκει ο Μουσάραφ είναι π.χ. και αγρότες που διεκδικούν τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα, είναι κάτι για το οποίο μάλλον δε σκοτίζεται ιδιαίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος... Πάντως, ο Μπους, κατά στελέχη του Λευκού Οίκου, μάλλον δε θα προτείνει την παράδοση 28 μαχητικών «F-16» στο Πακιστάν, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ