Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αρθρο Πάουελ για ανατροπή του Μουγκάμπε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παρέμβαση αφρικανικών χωρών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ζήτησε χτες με άρθρο του στην εφημερίδα «Τάιμς της Ν. Υόρκης», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Ο Πάουελ προέβη σ' αυτή την «έκκληση», μην κρύβοντας πως τα ποικίλα οικονομικά, πολιτικά και άλλα μέτρα που έχουν λάβει ΗΠΑ και ΕΕ έναντι της κυβέρνησης του Προέδρου Μουγκάμπε «δεν αποδίδουν και δε θα αποδώσουν, εάν δε συμμετάσχουν στον άξονα πιέσεων και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με πρώτη τη Ν. Αφρική»...

«Εάν οι Αφρικανοί ηγέτες δεν κάνουν περισσότερα για να πείσουν τον Μουγκάμπε να κάνει πολιτικό διάλογο με τους αντιπάλους του, τότε αυτός και οι υποστηρικτές του θα σύρουν τη Ζιμπάμπουε στον ολισθηρό κατήφορο της καταστροφής, με συνέπεια τη διακύβευση της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρύτερης περιοχής», έγραφε ο Πάουελ. Σε άλλο σημείο, πρότεινε ως «ενδιάμεση λύση» τη μεσολάβηση αφρικανικών χωρών, προκειμένου να αποχωρήσει ο Πρόεδρος Μουγκάμπε απ' την πολιτική ζωή και η κυβερνώσα παράταξη ZANU-PF με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν από κοινού στη θέσπιση συνταγματικών αλλαγών που θα επέτρεπαν το «σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης».

Η παρέμβαση Πάουελ δε φάνηκε να γίνεται άμεσα δεκτή. Ο Πρόεδρος της Ουγκάντας, κληθείς απ' το «Ασοσιέιτεντ Πρες» να τη σχολιάσει, απάντησε χαρακτηριστικά πως «δεν ασχολείται με παρεμβάσεις που συνιστούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας».

Το ενδιαφέρον του Πάουελ για τη Ζιμπάμπουε δεν είναι καινούριο, αλλά εκδηλώνεται ενόψει επικείμενης «περιοδείας» του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους σε αφρικανικές χώρες τον επόμενο μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ