ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Να πώς στήνονται τα μονοπώλια

Μόλις 4 επιχειρήσεις ελέγχουν το 86% του κλάδου γάλακτος, ενώ δύο από αυτές κατέχουν το 63,7% της αγοράς. Προς πλήρη αφανισμό οι παραδοσιακές τυροκομικές βιοτεχνίες

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχανιών του κλάδου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως φαίνεται και από την παραγωγή νέων προϊόντων, και οι προσπάθειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να "σπρώξουν" στην ελληνική αγορά τα αποθέματά τους, εκτοπίζοντας την εγχώρια παραγωγή είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου, όπως καταγράφονται στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από ομάδα εργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι πωλήσεις δεκαεφτά βιομηχανιών το 1994, ανήλθαν σε 249,9 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας μέση αύξηση 25,05%,ενώ τα κέρδη ανήλθαν την ίδια χρονιά σε10,43 δισ. δρχ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Amer Nielsen Research τέσσερις βιομηχανικές μονάδες κατέχουν το86,1% της πίτας της αγοράς παστεριωμένου γάλακτος, το οποίο με τη σειρά του καλύπτει το 50% περίπου της αγοράς γάλακτος. Συγκεκριμένα, η "Δέλτα" κατέχει το 42,2%,η "ΦΑΓΕ" το 21,5%,η "Αγνό" το 14% και η "ΜΕΒΓΑΛ" το8,4%.Οι υπόλοιπες 24 επιχειρήσεις κύρια τοπικής εμβέλειας, καλύπτουν συνολικά μόλις το 13,8%.Οι τέσσερις παραπάνω επιχειρήσεις κατέχουν το94% της αγοράς του σοκολατούχου, το 89% της αγοράς του λευκού γάλακτος και το 77% της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε το 1990 σε 61,4 δισ. δρχ., το 1993 ξεπέρασε τα 144 δισ. και το 1994 τα 170 δισ. δρχ.

Στην ίδια μελέτη σημειώνεται ότι η κατανάλωση γάλακτος στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, παρ' όλα αυτά όμως, η παραγωγή δε φτάνει για να καλύψει την κατανάλωση και γίνεται εισαγωγή εβαπορέ. Το γεγονός αυτό έχει άμεση σχέση με την καταστροφική για την ντόπια παραγωγή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καθορίζει πλαφόν στην παραγωγή τέτοιο, που να εξυπηρετεί τη διείσδυση στην αγορά ξένου γάλακτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που ισχύουν στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει μόνο 626.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος το χρόνο, ποσότητα η οποία έχει κατανεμηθεί σε 25.585 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Για την περσινή περίοδο, όμως, που η ελληνική παραγωγή υπερέβη το όριο κατά 14.000 τόνους, οι Ελληνες παραγωγοί κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,25 δισ. δρχ.

Απειλή για την ελληνική παραγωγή γάλακτος αποτελεί η πιθανότητα για την οποία πολύς λόγος γίνεται, να έρθουν στη χώρα μας γερμανικά ή ολλανδικά φρέσκα γάλατα με διάρκεια ζωής 8 - 10 ημερών, τα οποία όταν φτάσουν στην ελληνική αγορά μετά από ταξίδι 3 - 4 ημερών θα έχουν διάρκεια ζωής άλλες τέσσερις μέρες όπως και το ελληνικό φρέσκο γάλα.

Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή παραγωγή τυροκομικών προϊόντων που αποτελούσε χώρο απασχόλησης για εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες και όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, έχει πλέον καταβροχθιστεί από τη μονοπώληση του κλάδου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν κλάδο που από καιρό έχει περάσει τα όρια του μαρασμού και οδεύει πλέον στον πλήρη αφανισμό.

Μ. Ζ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Η επομένη μέρα απαιτεί αγωνιστική επαγρύπνηση

Τη συνέχιση της κρίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της φορομπηχτικής και φιλομονοπωλιακής πολιτικής, τη λήψη ακόμα σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων μονόπλευρης λιτότητας... "υπόσχεται" - πράγμα το οποίο είχε γίνει σαφές ήδη από την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση Σημίτη για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους έμπορους όλης της χώρας. Οι τελευταίοι καλούνται τώρα, να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και να αναπτύξουν κοινό μέτωπο πάλης και αντίστασης σ' αυτές τις πολιτικές μαζί με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους που θα είναι και πάλι τα μεγάλα θύματα της "αναπτυξιακής" πολιτικής που ευαγγελίζεται η "νέα" κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους έμπορους όλης της χώρας ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης ο οποίος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισε ότι οι ΕΒΕ βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Συγκεκριμένα, ο Δ. Κορφιάτης δήλωσε: "είχαμε τονίσει προεκλογικά ότι η "επόμενη μέρα" θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι κανένα από τα προβλήματά μας δεν επρόκειτο να λυθεί εάν δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές. Βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε τις λύσεις που ζητάμε και να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Αναμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε απέναντί της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κριτήριό μας θα είναι η στάση της και η πολιτική της απέναντι στα προβλήματα".

Την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων συσσώρευσαν ένα μεγάλο όγκο προβλημάτων για τη βιοτεχνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα, που ζητούν λύση. Εφόσον, συνεχίζει, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δέσμια των πολιτικών που πηγάζουν από τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του προγράμματος σύγκλισης και των επιδιώξεων και συμφερόντων των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. "Η λύση των προβλημάτων μας", σημειώνει η Ομοσπονδία, "βρίσκεται μόνο στη ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Με δεδομένη, όμως, τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί την επομένη των εκλογών, οι ΕΒΕ βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε σε συνεργασία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που θίγονται από αυτή την πολιτική, να διεκδικήσουμε μια άλλη, μια φιλολαϊκή πολιτική που θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας".

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Σεμινάριο με θέμα "Ο έλεγχος των υποκειμένων σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης εμπορευμάτων", οργανώνεται στην Αθήνα, στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος "Ματθαίος - TAX" και κατόπιν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δύο εκπροσώπους τους. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παροχή δυνατότητας καλύτερης κατανόησης του τρόπου διεξαγωγής των ελέγχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΦΕΚ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 756 και ημερομηνία έκδοσης 27 Αυγούστου 1996, η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων κατά 428.450.000 δρχ. και η έκδοση 42.845 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ. η καθεμία. Η απόφαση προβλέπει επίσης την περιέλευση των παραπάνω 42.845 μετοχών στο δημόσιο και την καταβολή της αξίας τους με συμψηφισμό ισόποσων οφειλών της παραπάνω Εταιρίας οι οποίες αποσβέννυνται, ποσό που είναι βεβαιωμένο στη ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών και προέρχεται από ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

ΕΡΕΥΝΑ: Την Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία 1997 - 1998 προκηρύσσει η γενική γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Σ' αυτά τα πλαίσια η γενική γραμματεία δέχεται την υποβολή προτάσεων κοινών ερευνητικών έργων από ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα καθώς και Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με Ερευνα και Ανάπτυξη. Οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί τομείς συνεργασίας για τα έτη 1997 - 1998 θα είναι οι ακόλουθοι: Υδατοκαλλιέργειες και Εφαρμοσμένη Υδροβιολογία, Εκφυλιστικά Νοσήματα, Τεχνολογικές Εφαρμογές Συστημάτων και Λογισμικού στις Τηλεπικοινωνίες/ Ραδιόφωνα/ Τηλεόραση. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ορίζεται η 30.11.1996.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Πρόσκληση για υποβολή προσφορών για επτά μελέτες (συλλογή και σύνθεση πληροφοριών) ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες των κρατών - μελών της ΕΕ (και ΕΟΧ) με τις εξής χώρες - περιφέρειες: Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής, Νέων Ανεξάρτητων Κρατών (τέως ΕΣΣΔ), Μη Ευρωπαϊκής Μεσογείου, Αφρικής - Καραϊβικής - Ειρηνικού, Αραβικών κρατών και Ασίας, Λατ. Αμερικής, ΜηΕυρωπαϊκών Αναπτυγμένων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών. Στόχος των μελετών είναι η βελτίωση της γνώσης για τις διακρατικές επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες των κρατών - μελών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των διεθνών σχέσεων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ