Χτες, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αναφέρεται ότι από τα 52 νέα κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων τα 32 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων.
Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, η εταιρεία «Πίνδος» παραδέχθηκε τον εντοπισμό κρουσμάτων σε εργαζόμενους του πτηνοσφαγείου. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία υποστήριξε ότι τα κρούσματα καταγράφηκαν με δική της πρωτοβουλία, «ήταν ασυμπτωματικά και απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τις στενές τους επαφές για την προστασία της δικής τους υγείας αλλά και των γύρω τους». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του σφαγείου για τέσσερις μέρες (25/10 έως 28/10), ενώ τα υπόλοιπα τμήματα στην παραγωγή συνεχίζουν τη λειτουργία τους κανονικά.
Σημειώνεται επίσης ότι πέρα από τα στοιχεία για τα χτεσινά κρούσματα, μέχρι τώρα από κανέναν επίσημο φορέα δεν έχει γίνει γνωστός ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική αποσιώπησης της πραγματικής κατάστασης.
Σύμφωνα με ενημέρωση που ζήτησε ο Γ. Πρέντζας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από την Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρεται ότι από τα 380 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο προσωπικό της «Πίνδος» 50 εργαζόμενοι έχουν διαγνωστεί θετικοί. Ακόμα, από τα μόλις 39 δείγματα σε εργολαβικούς εργάτες που εργάζονται στον ίδιο χώρο, τα 25 είναι θετικά, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.
Παράλληλα, έγινε αναφορά για κρούσματα σε γραμμή παραγωγής και στην εταιρεία «Νιτσιάκος» χωρίς να γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός.
Για πολλά κρούσματα ανάμεσα σε αλλοδαπούς εργολαβικούς εργάτες έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτιμώντας μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας ήρθαν στην επιφάνεια μετά από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ) αποσπώντας δέσμευση για διενέργεια εκτεταμένων μοριακών ελέγχων στο προσωπικό.
«Η επιλογή να αφεθούν η υγεία και η ασφάλεια των εργατών στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και της απαίτησής της για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση», τονίζει το ΕΚΙ.
«Η απολύμανση των βιομηχανικών χώρων, οι εκτεταμένοι και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στο σύνολο του προσωπικού είναι μονόδρομος (...) Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργατών στην εργασία. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όλες τις μέρες που αναγκαστικά μένουν εκτός εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Αδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τις οικογένειές τους. Αμεση διεκπεραίωση των μοριακών ελέγχων ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού».
Και καταλήγει: «Η επέκταση όλων των παραπάνω μέτρων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων αποτελεί την ελάχιστη κρατική υποχρέωση στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην παρεμπόδιση της διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινότητα».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΕΚΙ, σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών του νομού, προχώρησε σε πλατιά ενημέρωση εργατών σε επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας της περιοχής.
Στο μεταξύ, η εκτεταμένη διασπορά στους βιομηχανικούς χώρους επιταχύνει ξανά τη μετατροπή των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή σε μονάδες «της μιας νόσου», με σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.
Η 6η ΥΠΕ έστειλε οδηγίες την προηγούμενη Παρασκευή προς τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων της πόλης, ζητώντας το άμεσο άνοιγμα 4ης μονάδας λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με την αναστολή λειτουργίας της Δερματολογικής - Ρευματολογικής Κλινικής για την εύρεση 18 κλινών.
Επιπρόσθετα ζητεί την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» για τη δημιουργία επιπλέον 50 κλινών Covid, υπονομεύοντας τη συνολική εφημερία του νοσοκομείου.
Οι αποφάσεις αυτές, βέβαια, δεν υποστηρίζονται από κανέναν σχεδιασμό στελέχωσης των κλινικών με προσωπικό και υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία υγειονομικών και ασθενών...
Πάνω από 239 ενεργά κρούσματα - Συρροή σε γηροκομείο - Παραμένει αθωράκιστο το νοσοκομείο
Σε κρίσιμη κατάσταση έχουν περιέλθει οι Σέρρες, με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και κρίσιμες δομές να παραμένουν αθωράκιστες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την Κυριακή καταγράφονταν 239 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων το 90% εντοπίζονται μέσα στην πόλη των Σερρών. Σε περιορισμό είχαν τεθεί 442 στενές επαφές υψηλού κινδύνου των κρουσμάτων. Χτες ανακοινώθηκαν άλλα 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα (134 το τελευταίο τριήμερο). Χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για οργανωμένο και μεθοδικό έλεγχο του πληθυσμού με μαζικά τεστ, απλά καλούνται οι πολίτες να προσέλθουν για τεστ στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το τέλος της βδομάδας...
Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση και επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την ανεπάρκεια των μέτρων για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εντοπίστηκαν 13 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο («Κωστοπούλειος Στέγη»). Πρόκειται για 7 ηλικιωμένους που πλέον νοσηλεύονται και για 6 εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα.
Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, καθώς το Νοσοκομείο Σερρών λόγω των τεράστιων ελλείψεων δεν μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών ανέδειξε ξανά δημόσια τις ελλείψεις και ζήτησε άμεσα την κάλυψη 20 θέσεων γιατρών, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την ένταξη όλων των γιατρών του νομού στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σημείωναν χαρακτηριστικά ότι σε 7 μήνες, σε συνθήκες πανδημίας, στο νοσοκομείο προσλήφθηκαν μόλις 3 επικουρικοί γιατροί, ενώ από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 10 γιατροί και επίκειται η αποχώρηση άλλων 3... Εχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, από τις οποίες όμως μόνο 4 καλύπτουν κενά από τις αποχωρήσεις.
«Προσπερνώντας» τα παραπάνω, όπως και την κατάσταση στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς κ.α., ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, σε σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στις Σέρρες ανέφερε και πάλι ότι η έξαρση της πανδημίας «σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση», ενώ δεν ανακοίνωσε κανένα ουσιαστικό μέτρο από την πλευρά του κράτους.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, περιλαμβάνεται η κατόπιν εορτής προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε σχολεία. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία (μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καθαριστριών κ.τ.λ.), αλλά λείπουν ακόμα και οι μάσκες...
Από το δήμο ανακοινώθηκαν επίσης η αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, η αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, η αναστολή των πολιτιστικών παραστάσεων και δραστηριοτήτων και η προμήθεια πυλών μέτρησης θερμοκρασίας για το δημαρχείο και δημοτικούς χώρους.
Στο μεταξύ, από κοντά με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» και «ξεπλένοντας» τις κρατικές ευθύνες, ο δήμαρχος Σερρών, Αλ. Χρυσάφης, βρήκε την αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων... στις διαδηλώσεις και τις άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας!
Σχολιάζοντας τα λεγόμενά του, η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ θυμίζει πως ένα μήνα τώρα κανένας τοπικός παράγοντας δεν έβλεπε τον συνωστισμό και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης, μήνες τώρα έχουν κλείσει τα μάτια στην ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, στις τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά και στις διεκδικήσεις των μαθητών για τα σχολεία. «Ας το καταλάβει καλά ο κ. δήμαρχος, "σιγή νεκροταφείου" στις διεκδικήσεις δεν επιβάλλεται», ξεκαθαρίζει. «Οι πραγματικοί υπεύθυνοι, το κράτος και οι λειψές δομές του θα ξεσκεπάζονται και θα ξεμπροστιάζονται από τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις».
Συνεχίζονται οι πολύμορφες παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Αττικής πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (ΥΠΑΑΤ). Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση, η οποία όμως έγινε «μετά από έντονη απαίτησή μας», όπως και την παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από το υπουργείο. Ο Σύλλογος αναφέρθηκε στις ελλείψεις μέτρων, όπως η μη παροχή των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, έθεσε ξανά το αίτημα «για διενέργεια δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και την ανάγκη άμεσης πρόσληψης ιατρού εργασίας», ανέδειξε τα ζητήματα «του πλημμελούς καθαρισμού σε σύγκριση με την εποχή που το ΥΠΑΑΤ είχε μόνιμο προσωπικό» και της αναγκαιότητας «απολύμανσης των κτιρίων», ενώ ζήτησε να κοινοποιηθεί το σχέδιο δράσης του υπουργείου για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στο ΥΠΑΑΤ.
Παρέμβαση στο κατάστημα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Ικόνιο έκανε το Σάββατο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, καθώς, όπως καταγγέλλει, παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχαν προστατευτικά plexiglass σε κάποια από τα ταμεία που ήταν σε λειτουργία. Οπως σημειώνει μάλιστα το Σωματείο, «αποτελεί πρόκληση δε, ότι ενώ υπήρχαν ταμεία με προστατευτικό plexiglass, η εργοδοσία, δείχνοντας το πόσο μετράει την προστασία των συναδέλφων, τα κρατούσε κλειστά»...