Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επιβεβαιώνεται ότι οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης

  • Με το σταγονόμετρο η επίσημη ενημέρωση
  • Σε οριακή κατάσταση τα δύο νοσοκομεία της πόλης

Από τις εξορμήσεις ενημέρωσης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του νομού
Από τις εξορμήσεις ενημέρωσης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του νομού
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ότι μεγάλοι χώροι δουλειάς του νομού έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, παρότι η επίσημη ενημέρωση για το θέμα δίνεται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου.

Χτες, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αναφέρεται ότι από τα 52 νέα κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων τα 32 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων.

Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, η εταιρεία «Πίνδος» παραδέχθηκε τον εντοπισμό κρουσμάτων σε εργαζόμενους του πτηνοσφαγείου. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία υποστήριξε ότι τα κρούσματα καταγράφηκαν με δική της πρωτοβουλία, «ήταν ασυμπτωματικά και απομακρύνθηκαν άμεσα μαζί με τις στενές τους επαφές για την προστασία της δικής τους υγείας αλλά και των γύρω τους». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του σφαγείου για τέσσερις μέρες (25/10 έως 28/10), ενώ τα υπόλοιπα τμήματα στην παραγωγή συνεχίζουν τη λειτουργία τους κανονικά.

Σημειώνεται επίσης ότι πέρα από τα στοιχεία για τα χτεσινά κρούσματα, μέχρι τώρα από κανέναν επίσημο φορέα δεν έχει γίνει γνωστός ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στους εργαζόμενους, συνεχίζοντας την απαράδεκτη τακτική αποσιώπησης της πραγματικής κατάστασης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που ζήτησε ο Γ. Πρέντζας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από την Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρεται ότι από τα 380 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο προσωπικό της «Πίνδος» 50 εργαζόμενοι έχουν διαγνωστεί θετικοί. Ακόμα, από τα μόλις 39 δείγματα σε εργολαβικούς εργάτες που εργάζονται στον ίδιο χώρο, τα 25 είναι θετικά, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Παράλληλα, έγινε αναφορά για κρούσματα σε γραμμή παραγωγής και στην εταιρεία «Νιτσιάκος» χωρίς να γνωστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός.

Για πολλά κρούσματα ανάμεσα σε αλλοδαπούς εργολαβικούς εργάτες έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτιμώντας μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας

Υπενθυμίζεται ότι οι τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας ήρθαν στην επιφάνεια μετά από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΕΚΙ) αποσπώντας δέσμευση για διενέργεια εκτεταμένων μοριακών ελέγχων στο προσωπικό.

«Η επιλογή να αφεθούν η υγεία και η ασφάλεια των εργατών στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και της απαίτησής της για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση», τονίζει το ΕΚΙ.

«Η απολύμανση των βιομηχανικών χώρων, οι εκτεταμένοι και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στο σύνολο του προσωπικού είναι μονόδρομος (...) Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργατών στην εργασία. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όλες τις μέρες που αναγκαστικά μένουν εκτός εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Αδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τις οικογένειές τους. Αμεση διεκπεραίωση των μοριακών ελέγχων ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού».

Και καταλήγει: «Η επέκταση όλων των παραπάνω μέτρων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων αποτελεί την ελάχιστη κρατική υποχρέωση στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην παρεμπόδιση της διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινότητα».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΕΚΙ, σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών του νομού, προχώρησε σε πλατιά ενημέρωση εργατών σε επιχειρήσεις της πτηνοτροφίας της περιοχής.

Οδηγίες για αναστολή λειτουργίας κλινικών...

Στο μεταξύ, η εκτεταμένη διασπορά στους βιομηχανικούς χώρους επιταχύνει ξανά τη μετατροπή των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή σε μονάδες «της μιας νόσου», με σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Η 6η ΥΠΕ έστειλε οδηγίες την προηγούμενη Παρασκευή προς τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων της πόλης, ζητώντας το άμεσο άνοιγμα 4ης μονάδας λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με την αναστολή λειτουργίας της Δερματολογικής - Ρευματολογικής Κλινικής για την εύρεση 18 κλινών.

Επιπρόσθετα ζητεί την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» για τη δημιουργία επιπλέον 50 κλινών Covid, υπονομεύοντας τη συνολική εφημερία του νοσοκομείου.

Οι αποφάσεις αυτές, βέβαια, δεν υποστηρίζονται από κανέναν σχεδιασμό στελέχωσης των κλινικών με προσωπικό και υποδομές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία υγειονομικών και ασθενών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ