Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εφεση κατά της απόφασης που μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα

Να επιβληθούν βαρύτερες ποινές στους καταδικασμένους

Εφεση κατά της δικαστικής απόφασης σχετικά με την επίθεση της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, προκειμένου να ασκηθούν βαρύτερες ποινές στους καταδικασμένους, ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, οι συνήγοροι ζητούν τη μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως ήταν η αρχική κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο όχι μόνο δεν εξάντλησε τα ήδη σημαντικά μειωμένα πλαίσια ποινών που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά ιδιαίτερα στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν είτε για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση είτε για τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις της, το ύψος των ποινών είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο για τέτοια αδικήματα. Στην υπόθεση της δολοφονικής αυτής ενέδρας μάλιστα και παρά την επιβολή βασικών ποινών φυλάκισης ύψους δύο ετών για τα αδικήματα για τα οποία τους καταδίκασε, το δικαστήριο επέβαλε τελικές συγχωνευτικές ποινές, κατώτερες ακόμη και από αυτές που πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας. Αυτή η εξέλιξη ήταν το αρνητικό επιστέγασμα της εσφαλμένης μετατροπής του κατηγορητηρίου από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας - όπως φάνηκε από την αποδεικτική διαδικασία ότι ήταν - στα πλημμελήματα της επικίνδυνης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία οδηγεί στην παραγραφή των σχετικών αδικημάτων και στην τελική ατιμωρησία των δραστών.

Να καταδικαστούν οι δράστες με βάση την πραγματική βαρύτητα των εγκλημάτων τους

«Η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσε σήμερα (σ.σ. χτες) στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Ι. Μωραϊτάκη αίτηση, ζητώντας να ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα κατά του μέρους της δικαστικής απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής που μετέτρεψε το κατηγορητήριο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, από το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οπως αναφέρουμε εμπεριστατωμένα στην αίτησή μας και αναπτύξαμε και προφορικά στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, η επιλεκτική αυτή μετατροπή του κατηγορητηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι νομικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με το αποδεικτικό υλικό της δίκης. Η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αποτέλεσε μία από τις τρεις βασικές υποθέσεις που συνεκδίκασε το δικαστήριο. Η εξέτασή της συνέβαλε σημαντικά να αναδειχθούν ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και το μύθο της δήθεν "αντισυστημικής" δύναμης. Θα οδηγήσει - αν δεν ασκηθεί έφεση από τον αρμόδιο εισαγγελέα - αφενός στην παραγραφή των αδικημάτων και στην ατιμωρησία των χρυσαυγιτών δραστών της συγκεκριμένης επίθεσης, και αφετέρου στην αποστέρηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από τη συμβολή των σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων της υπόθεσης αυτής, για τη στήριξη του κατηγορητηρίου κατά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένουμε από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αφού μελετήσει την αίτησή μας και τα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που επικαλούμαστε, να την κάνει δεκτή. Να δώσει έτσι τη δυνατότητα να κριθεί η συγκεκριμένη σοβαρή υπόθεση στον δεύτερο βαθμό, μαζί με τις υπόλοιπες, ώστε να αποκατασταθεί ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της - σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα - και να καταδικαστούν οι δράστες με βάση την πραγματική βαρύτητα των εγκληματικών τους πράξεων».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής: Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός, Μάνος Μαλαγάρης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Τάκης Σαπουντζάκης, Χάρης Στρατής.

Αιτήματα και για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Ανάλογο αίτημα για έφεση κατά της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας κατέθεσαν και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών. Επισημαίνουν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ναζιστές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και ζητούν «να επιβληθούν ποινές ανάλογες της βαρύτητας της πράξης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ποινές στο Εφετείο οι διευθύνοντες (2020-10-30 00:00:00.0)
Ενα συνοπτικό χρονικό της δίκης (2020-10-03 00:00:00.0)
Προκλητικό «ξέπλυμα» της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής (2019-12-19 00:00:00.0)
Εισαγγελική έφεση για τους καταδικασθέντες (2004-08-05 00:00:00.0)
Φυλάκιση με αναστολή στους ελεγκτές (2000-12-16 00:00:00.0)
Αίτημα αναβολής υπέβαλαν οι συνήγοροι (2000-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ