Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Αίτημα αναβολής υπέβαλαν οι συνήγοροι

Τη διακοπή της δίκης του Αβραάμ Λεσπέρογλου για σήμερα το πρωί, προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν δύο βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου, αποφάσισε χτες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Οι μάρτυρες αυτοί είναι οι Θεόδ. Κωνσταντόπουλος και Αθ. Κατσανδρής, οι οποίοι είδαν το περιστατικό της διάρρηξης εργαστηρίου οδοντοτεχνικής στις 24-10-1982 στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό του αστυνομικού Γ. Ψαρρουδάκη. Αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι απουσίαζαν από τη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Ι. Ραχιώτης υπέβαλαν αίτημα αναβολής, για λόγους δίκαιης δίκης και επειδή, όπως επισήμαναν, το πρόσωπο του κατηγορουμένου είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Για την αναβολή συμφώνησε και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο διέταξε, τελικά, την προσαγωγή των μαρτύρων και επιφυλάχτηκε ως προς το αίτημα των συνηγόρων.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί στο παρελθόν δύο άτομα από το φιλικό περιβάλλον του Α. Λεσπέρογλου, ο Ε. Αδειλίνης και ο Παλαιστίνιος Σαμίρ Σατζούκ, που καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο σε 4,5 και 2,5 χρόνια φυλάκιση, αντίστοιχα. Το κατηγορητήριο εναντίον του Α. Λεσπέρογλου αναφέρει ότι ένας από τους καταδικασθέντες κατονόμασε αυτόν στην αστυνομία ως δράστη του τραυματισμού του αστυνομικού. Ετσι, τις επόμενες μέρες μετά το συμβάν εμφανίστηκε στις εφημερίδες το όνομά του και οι διωκτικές αρχές άρχισαν να τον καταζητούν. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση. «Δεν ήμουν εκεί ούτε γνωρίζω τους δράστες», είπε στους δημοσιογράφους. «Βρίσκομαι εδώ για τη συμπαράστασή μου στο παλαιστινιακό κίνημα, που εκείνο τον καιρό περνούσε μια κρίσιμη κατάσταση. Δεν είχα μιλήσει τότε, γιατί θα γινόταν πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων».

Ο Α. Λεσπέρογλου χαρακτήρισε, επίσης, ως «κατασκευάσματα των διωκτικών μηχανισμών» όλες τις άλλες κατηγορίες που του αποδίδονται και αφορούν τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» (υποθέσεις Θεοφανόπουλου, Σκλαβενίτη, Γκύζη). «Συνέτειναν - πρόσθεσε - να κρατήσει η φυγοδικία μου τόσα χρόνια. Ημουν στο εξωτερικό. Δεν μπορούσα ν' αφήσω να με ισοπεδώσουν οι μηχανισμοί καταστολής». Τόνισε, ακόμα, ότι «η μυθολογία για τη γνωριμία (του) με τον Γ. Μπαλάφα πρέπει να λήξει». Γνώρισε, είπε, τον Γ. Μπαλάφα πριν από τρεις μήνες στη φυλακή, όπου εξέτιε ένα υπόλοιπο της ποινής του.

Ελεύθερος ο Μ. Μπουκουβάλας

Αφέθηκε ελεύθερος τελικά ο Μ. Μπουκουβάλας, ύστερα από έρευνα που έγινε χθες και διαπιστώθηκε ότι δεν εκκρεμούσε εις βάρος του καμιά καταδικαστική απόφαση.

Ο Μ. Μπουκουβάλας συνελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης και οδηγήθηκε στο ΑΤ Εξαρχείων, με την αιτιολογία ότι εκκρεμούσε εις βάρος του από το 1995 μια καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για οπλοκατοχή. Ομως, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα στα αρχεία της Εισαγγελίας Εκτέλεσης Ποινών, ο Μ. Μπουκουβάλας είχε ασκήσει έφεση το Μάη του 1998 και το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είχε μειώσει την ποινή του, από 18 μήνες σε δύο, την οποία και εξαγόρασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ