Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορόνες για τη συκοφάντηση του θεσμού

Μεμονωμένα χαρακτήρισε τα περιστατικά κακοδιοίκησης δήμων που αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Στη χθεσινή της συνεδρίαση για την έκθεση και τα σχετικά δημοσιεύματα, η ΤΕΔΚΝΑ εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την κατασυκοφάντηση που δέχτηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση σήμερα με την υπουργό Εσωτερικών και τα πολιτικά κόμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προχθές και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, δηλώνοντας πως «η έκθεση έχει μεμονωμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης», αλλά και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Ολες οι πλευρές διαπιστώνουν τη συκοφάντηση του θεσμού, αλλά καμία δεν τολμά να καταδείξει τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα προβλήματα - αυτά που αναφέρεται ο ΣτΠ, αλλά και τα υπόλοιπα ίσως πιο σημαντικά, όπως ο περιορισμός των κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες, η αφαίμαξη της τσέπης τους μέσα από υπέρογκες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη ή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Αυτά τα «προβλήματα» δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση, με την οποία οι παραπάνω πλευρές, και κύρια οι ηγεσίες τους, όχι μόνο δεν τολμούν να συγκρουστούν, αλλά συνεργάζονται και επεξεργάζονται από κοινού σχέδια για την πορεία του θεσμού. Ισως γι' αυτό, δε διαπιστώνουν καθαρά πως, υπάρχει κακοδιαχείριση, αυτή η νομότυπη έστω, για την οποία όμως φταίνε αμφότεροι, κυβέρνηση και ΤΑ, που δεν έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο διαφανούς λειτουργίας των δήμων. Δε διαπιστώνουν πως πρωτοστάτης των παρανομιών είναι η ίδια η κυβέρνηση, που επιτρέπει με την πολυμορφία των εργασιακών σχέσεων τις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Που ωθεί τους δήμους να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τους δημότες σαν πελάτες. Που διαιωνίζει το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων και της λειτουργίας τους.

Οχι μόνο δεν τολμούν, λοιπόν, αλλά επιμένουν να αναγνωρίζουν το θεσμό του ΣτΠ, ο οποίος να σημειώσουμε διορίζεται από την κυβέρνηση. Ενας θεσμός, που και στην πρόσφατη έκθεσή του, «βγάζει λάδι» την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, τον πολιτικό προϊστάμενο των δήμων και νομαρχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ