Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Επικίνδυνα παιχνίδια στις «πλάτες» των δικαιούχων του ΟΕΚ

Επικίνδυνες διαστάσεις, για το μέλλον του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και των εργαζομένων - δικαιούχων του, παίρνει η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που επιδιώκουν να αναλάβουν την κατασκευή και εμπορική εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Χωριού.

Το έργο βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που - μέσω των πολιτικών και άλλων εκπροσώπων τους -προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο μοίρασμα του έργου, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 120 δισ. δρχ., που θα κατασκευαστεί με χρήματα των εργαζομένων - δικαιούχων του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά ερωτηματικά για τις διαδικασίες που έχει επιλέξει ο ΟΕΚ, στο θέμα της εκπόνησης των μελετών για το Ολυμπιακό Χωριό, προκαλούν τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο Γ. Μανώλης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της ΔΑΚΕ Τραπεζών με θέμα την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, το στέλεχος της παράταξης μοίρασε στους δημοσιογράφους έγγραφα σύμφωνα με τα οποία:

  • Το Τεχνικό Συμβούλιο του ΟΕΚ είχε προτείνει τον περασμένο Ιούλη στο ΔΣ του Οργανισμού την απ' ευθείας ανάθεση μελετών για το Ολυμπιακό Χωριό σε οκτώ γραφεία.
  • Το ΔΣ του ΟΕΚ αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας την έκδοση απόφασης για την πρόσληψη - απ' ευθείας και χωρίς διαγωνισμό - 20 τεχνικών γραφείων (σ.σ. συμβούλων) για να υποστηρίξουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΟΕΚ στην εκπόνηση των αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων μελετών για το Ολυμπιακό Χωριό.

Το εντυπωσιακό είναι πως - σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα - στην ίδια συνεδρίαση (46/28.7.2000), κατά την οποία το ΔΣ του ΟΕΚ αποφασίζει να εισηγηθεί στον υπουργό Εργασίας την έκδοση απόφασης για την πρόσληψη των συμβούλων, το ίδιο το ΔΣ εγκρίνει την επιλογή (!) 17 από τα 20 γραφεία, ενώ παράλληλα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γ. Ιωαννίδη, να «πραγματοποιήσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις και επαφές με τα προτεινόμενα γραφεία, προκειμένου (όπως λέει η απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ) να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για την προετοιμασία και την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων με αυτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 17 τεχνικά γραφεία που είχαν προεπιλεγεί από τη Διεύθυνση Κατασκευών του ΟΕΚ ήταν τα δέκα πρώτα γραφεία από το δεύτερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών της «Αθήνα 2004» και πέντε από τον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών της «Αθήνα 2004», ο οποίος είχε ακυρωθεί επειδή, όπως είχαν ομολογήσει τα στελέχη της εταιρίας, ήταν... «φωτογραφικός»!

Στελέχη του ΟΕΚ, όταν θέσαμε υπόψη τους τα παραπάνω στοιχεία, ανέφεραν ότι «τελικά δε συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο». Δηλαδή, ούτε ανατέθηκαν απ' ευθείας οι μελέτες στα οκτώ γραφεία, ούτε προσλήφθηκαν 20 τεχνικά γραφεία ως σύμβουλοι. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΟΕΚ για το θέμα επισημαίνεται ότι «όσα αναφέρθηκαν από το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ περί απ' ευθείας αναθέσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η πρόταση που προωθήθηκε για έκδοση υπουργικής απόφασης προς τον υφυπουργό Εργασίας, αφορά την πρόσληψη πέντε τεχνικών συμβούλων για την υποβοήθηση των υπηρεσιών του ΟΕΚ». Αυτό που δεν αναφέρει ο ΟΕΚ είναι ότι και οι πέντε σύμβουλοι θα προσληφθούν χωρίς σχετικό διαγωνισμό.

Να σημειώσουμε ότι τα στελέχη του ΟΕΚ ισχυρίζονται πως το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος με σκοπό να αποδειχτεί ότι «ο ΟΕΚ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό και έτσι να το αναλάβουν μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες». Μάλιστα, ανέφεραν ότι «υπάρχει ένα ξένο γραφείο που θέλει να αναλάβει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου τη μελέτη του Ολυμπιακού Χωριού».

Βεβαίως, τα παραπάνω δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση ούτε απ' ευθείας αναθέσεις, ούτε αδιαφανείς διαδικασίες που θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματα των δικαιούχων του ΟΕΚ. Και, προφανώς, η λύση που θα επιλεγεί και στο θέμα των μελετών, αλλά και στο θέμα της κατασκευής θα προκύψει ανάλογα με τα συμφέροντα που θα επικρατήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ