Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνυπογράφουν την καταδίκη του Θρίασιου!

Ζητούν την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 στο όνομα της ανάπτυξης

Το 1992 έχασαν 14 εργάτες τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα της «Πετρόλα»
Το 1992 έχασαν 14 εργάτες τη ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα της «Πετρόλα»
Στον «τόπο του εγκλήματος», στο Θριάσιο Πεδίο, που έχει «πνιγεί» από τις βιομηχανίες και τη μόλυνση, αξιώνεται η κατάργηση του ΠΔ 84/84 - που απαγορεύει τη χωροθέτηση νέων βιομηχανιών και την επέκταση των ήδη υπαρχουσών στο λεκανοπέδιο Αττικής - στη λογική ότι εμποδίζεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων! Αυτά συνέβησαν χτες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της διήμερηςσύσκεψης που διοργάνωσε το Κλαδικό Ινστιτούτο Εργασίας Πετρελαίου και Χημικής Βιομηχανίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες.

Το διήμερο πραγματοποιείται στο «φόντο» της επιχειρούμενης επέκτασης των εγκαταστάσεων της «Πετρόλα» και αυτό που επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές είναι η ανάγκη ανάπτυξης των χημικών βιομηχανιών και των διυλιστηρίων επειδή έτσι προστάζει η οικονομία. Προκλητικότερος όλων ο κ. Σκαρλάτος εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, ο οποίος τόνισε ότι «το ΠΔ 84/84 δε βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επενδύσουν!» Ζητώντας με απλά λόγια να καταργηθεί και το τελευταίο όριο που έχει τεθεί για την προστασία του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος της Αττικής.

Μια μικρή εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έδωσε ο Ηρ. Μαντζουράκης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Σύνδεσμου Θριασίου, ο οποίος σημείωσε ότι από τότε που έχει επιβληθεί η οδηγία SEVESO II - που αφορά τη γενικότερη πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και ο περιορισμός των συνεπειών τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον - σε όλο το Θριάσιο Πεδίο δεν έχει γίνει ούτε μία άσκηση ετοιμότητας των κατοίκων, για την περίπτωση ατυχήματος σε κάποια από τις μεγάλες βιομηχανίες που υπάρχουν.

Αναμενόμενη ωστόσο ήταν η στάση του Γ. Πανωλάσκου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Εφτασε δε στο σημείο να πει: «Θέλουμε να μας υποδείξουν οι επιστήμονες τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε ήρεμα να τις προτείνουμε στους βιομήχανους, όχι με φωνές όπως κάνουν άλλοι...». Εννοώντας προφανώς τους κατοίκους που αντιδρούν στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ σε αντίθεση με τον ίδιο, που από ό,τι έχει φανεί μέχρι στιγμής είναι έτοιμος αυτός και τα άλλα μέλη της ηγεσίας της Ομοσπονδίας να βάλουν «πλάτη» για να περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ