Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να σωθεί το κτήμα ΘΩΝ

Εκτακτη συνεδρίαση μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Να μην οικοδομηθεί το ελεύθερο τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, στους Αμπελόκηπους, και να χαρακτηριστεί ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, επαναβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενες αποφάσεις του.

Το σώμα συνεδρίασε προχτές εκτάκτως για το θέμα, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Αθηναίων που παραχωρεί βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγαλοκατασκευαστή, Μπάμπη Βωβού, το τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, έκτασης 3,8 στρεμμάτων.

Παρουσία κατοίκων και εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής, αλλά και του ίδιου του Μπ. Βωβού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε παράλληλα να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να απαλλοτριωθούν τα 3,8 στρέμματα του ΘΩΝ, αποζημιώνοντας τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία ανήκει ο χώρος. Επίσης αποφάσισε να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο με τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Παράλληλα το Νομαρχιακό Συμβούλιο δήλωσε την ετοιμότητά του να συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο συντάχθηκε με τις θέσεις των εισηγητών, του συμβούλου της ΝΑΣ, Χ. Παπαμάργαρη και του βοηθού νομάρχη, Χ. Μαντούβαλου, οι οποίοι σημείωσαν τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς αρνείται να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο, κάτι που θα σταματούσε τη διεκδίκηση του χώρου από οποιονδήποτε ιδιώτη. Επίσης σημείωσαν την ανάγκη να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος, καθώς η περιοχή είναι υπερκορεσμένη. «Να πιέσουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα ώστε να μην περάσει η παραπέρα εξαθλίωση αυτής της υπερκορεσμένης περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Παπαμάργαρης.

«Θα το φτιάξω και θα το χαίρεστε»...

Θυμίζουμε ότι άλλα 3,4 στρέμματα του κτήματος ΘΩΝ έχουν οικοδομηθεί απ' τον Μπ. Βωβό και στο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία του «2004».

Αποκαλυπτικός, πάντως για τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στο κτήμα ΘΩΝ, ήταν ο ίδιος ο Μπ. Βωβός. Οπως δήλωσε αρχικά «η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το χώρο», αλλιώς - συμπλήρωσε - θα μπορούσε να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών του νοσοκομείου «Σωτηρία» και του Ασύλου Ανιάτων. Ιδιοκτησίες που αγόρασε ο Μπ. Βωβός.

Στη συνέχεια ο μεγαλοκατασκευαστής επικαλέστηκε «την ευθιξία του ΥΠΕΧΩΔΕ σε περιβαλλοντικά θέματα», που τον «υποχρέωσε» να κάνει παραχωρήσεις - όπως είπε. Κάτι που εξηγεί απόλυτα τις καταγγελίες των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων, όπως εκφράστηκαν προχτές στη συνεδρίαση, για ευθύνες του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αρκείται σε δηλώσεις υπεράσπισης του κτήματος ΘΩΝ, στην πράξη όμως αδιαφορεί εγκληματικά.

Για ποιες παραχωρήσεις μιλάμε; Για την οικοδόμηση του μισού χώρου από τα 3,8 στρέμματα, με την κατασκευή μεγαθηρίου και τη δημιουργία πρασίνου στο υπόλοιπο μισό, όπου έτσι κι αλλιώς ο Μπ. Βωβός δεν μπορεί να χτίσει!

Ισως, λοιπόν, η... ευθιξία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αυτή που δίνει στον Μπ. Βωβό τη σιγουριά - όπως την εξέφρασε στην προχτεσινή συνεδρίαση απευθυνόμενος προς τους κατοίκους - «Θα το φτιάξω (το μεγαθήριο) και θα το χαίρεστε»!

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής στηλίτευσαν την κωλυσιεργία του ΥΠΕΧΩΔΕ και την αρνητική απόφαση του Δήμου Αθηναίων, η οποία όλως περιέργως «ήρθε» να ανατρέψει προηγούμενες αποφάσεις που επέμεναν πως το ΘΩΝ πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου. Οπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, «έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ δήμου και ΥΠΕΧΩΔΕ». Να σημειώσουμε πως η Δημοτική Αρχή Αθήνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατρέψει την τελευταία απόφασή της και να επιστρέψει στις παλαιότερες, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δώσει τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ