Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Η πρόληψη έφερε γερά παιδιά

Την ανάγκη εφαρμογής του προγεννητικού ελέγχου από τους μέλλοντες γονείς, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με Μεσογειακή Αναιμία (ΜΑ), επισήμαναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι επιστημονικοί εκπρόσωποι του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας.

Η νόσος αυτή, όπως τόνισαν, κατέχει την πρώτη θέση σε συχνότητα από όλα τα κληρονομικά νοσήματα στην Ελλάδα. Το ποσοστό των φορέων β - ΜΑ(ο πιο συνηθισμένος τύπος της νόσου στη χώρα μας) στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 8%, ενώ σε πολλές περιοχές φτάνει και το 20%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου ένα στα 150 ζευγάρια βρίσκονται κάθε χρόνο σε κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με ΜΑ, ενώ στις περιοχές όπου η συχνότητα των φορέων είναι υψηλότερη, ο κίνδυνος φτάνει στο ένα παιδί ανά 24 ζευγάρια. Χωρίς προγεννητικό έλεγχο αναμένονται να γεννιούνται στην Ελλάδα 150-200 παιδιά που θα πάσχουν από ΜΑ. Οσον αφορά τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην εμφάνιση της νόσου ανάμεσα στις ορεινές και στις πεδινές περιοχές, αυτό οφείλεται, όπως διευκρίνισαν οι ομιλητές, στο γεγονός πως την εποχή που εμφανιζόταν η ελονοσία, στους φορείς της ΜΑ το μικρόβιο αυτό σκοτωνόταν από τον οργανισμό σε αντίθεση με τους μη φορείς που πολλοί πέθαιναν από ελονοσία. Ετσι ο πληθυσμός στις περιοχές αυτές διαμορφώθηκε τελικά από περισσότερους φορείς ΜΑ.

Οταν στο ζευγάρι και οι δύο είναι φορείς για β- ΜΑ, ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με τη νόσο είναι σε ποσοστό 25% και ο κίνδυνος αυτός ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη. Υπολογίζεται πως 200 ζευγάρια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν αυτό τον κίνδυνο.

Από το 1975 που άρχισε να λειτουργεί στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη με έδρα το Λαϊκό νοσοκομείο και 20 περιφερειακές μονάδες στις περιοχές που έχουν αυξημένο κίνδυνο, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με ΜΑ μειώθηκε κατά 90%. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει 10.000 προγεννητικές διαγνώσεις και έχουν γεννηθεί 7.500 γερά παιδιά. Η εξέταση γίνεται μεταξύ της 10ης-12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και είναι δωρεάν.

Παρά τα ουσιαστικά αποτελέσματα που έχει η λειτουργία του Κέντρου Μεσογειακής Αναιμίας, οι εκπρόσωποί του τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό των μονάδων πρόληψης και την ένταξη σε εθνικό πρόγραμμα ποιότητας όλων των μονάδων πρόληψης και όλων των αιματολογικών εργαστηρίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση με την πρόληψη ή τον προγεννητικό έλεγχο της Μεσογειακής Αναιμίας, ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ