Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απ' την εντεταλμένη υπηρεσία στην αδιαφορία

Η περιπέτεια ενός νέου που τραυματίστηκε στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και έμεινε ανάπηρος με ποσοστό 60%

Παράλυσε το δεξί του χέρι μετά από τραυματισμό του στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ενώ ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση της βλάβης που έπαθε, ενώ στάθηκε και εμπόδιο και στη λύση για το επαγγελματικό του αδιέξοδο μετά την απόλυσή του από το στρατό.

Αυτή ήταν η συμπεριφορά του κράτους προς τον Αθανάσιο Λύκο, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και στις 4 Ιουλίου 1997 πήρε κανονική άδεια και ξεκίνησε με το μοτοποδήλατό του να πάει στο σπίτι του στη Ν. Χαλκηδόνα. Ενα αυτοκίνητο του έκλεισε το δρόμο, με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση ΙΧ και μοτοποδηλάτου από την οποία τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο νεαρός και χρειάστηκε να μείνει έντεκα μέρες στην εντατική και άλλες 38 μέρες στο 424 ΓΣΝΕ. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από παράλυση του δεξιού του χεριού και χρειαζόταν να γίνει μια λεπτή χειρουργική επέμβαση σε ειδικό νευροχειρουργικό κέντρο του εξωτερικού.

Οταν οι γονείς του ζήτησαν από το στρατό να αναλάβει τα έξοδα της αποστολής στην Αμερική, προκειμένου να χειρουργηθεί εκεί το παιδί τους, πήραν την απάντηση ότι «δε στέλνουμε οπλίτες στο εξωτερικό παρά μόνο αξιωματικούς». Τελικά ο νεαρός απολύθηκε με Ι5, ενώ λίγο αργότερα μπόρεσε να πάει στο εξωτερικό με το ΙΚΑ.

Ο Α. Λύκος πριν παρουσιαστεί στο στρατό δούλευε ηλεκτρολόγος σε μια εταιρία, αλλά μετά τον τραυματισμό του δεν μπορούσε να εργαστεί στην ίδια δουλιά και ζήτησε να πάρει μια άδεια περιπτέρου για να ζήσει. Για να παραχωρήσει αυτή την άδεια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ζητάει την απόφαση της στρατιωτικής υγειονομικής επιτροπής. Πράγματι η επιτροπή έδωσε 60% αναπηρία, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απάντησε αρνητικά, με την αιτιολογία ότι όταν έπαθε το ατύχημα ο νεαρός ήταν μεν σε εντεταλμένη υπηρεσία, αλλά το έπαθε με δική του υπαιτιότητα!

Οπως τονίζει σε γραπτή του διαμαρτυρία προς την εφημερίδα μας ο πατέρας του νεαρού, «τώρα ψάχνουμε για δουλιά και ενώ ο στρατός μπορεί να απασχολήσει άτομα με προβλήματα αναπηρίας σε υπηρεσίες του, δεν το κάνει». Προσθέτει ότι για τη δικαίωσή τους θα πρέπει τώρα να αρχίσουν πολυέξοδους και χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ